Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Tijd voor taal!


Van 7 t/m 13 september is het de elfde Week van de Alfabetisering. Deze campagneweek vindt jaarlijks plaats rond Wereldalfabetiseringsdag, ditmaal op dinsdag 8 september. Op initiatief van Stichting Lezen & Schrijven worden onder de noemer ‘Tijd voor Taal’ in het hele land evenementen georganiseerd die het belang van kunnen lezen en schrijven benadrukken.


Niet iedereen in Nederland kan goed lezen: 1,3 miljoen volwassenen zijn laaggeletterd. Zij kunnen geschreven informatie onvoldoende gebruiken en lezen al helemaal geen verhalen voor hun plezier. Daardoor blijven ook de ontwikkelingskansen en taalvaardigheid van hun kinderen achter bij kinderen aan wie wel wordt voorgelezen. Bekijk hierboven het filmpje 'Het leven van Lisa'.


25% van de leerlingen die het basisonderwijs verlaten komt met technisch lezen niet verder dan het niveau van groep 6. En dat terwijl in de moderne kennissamenleving 80% van het werk gerelateerd is aan lezen en schrijven. Er bestaat dan ook een sterk verband tussen een geringe leesvaardigheid en werkloosheid, lage lonen en beperkte carrièrekansen. Daarentegen zijn vaardige lezers juist vaker actief op de arbeidsmarkt, hebben ze een hoger inkomen, en maken ze gemakkelijker promotie op het werk.


Door al vroeg te beginnen met (voor)lezen kun je taalproblemen in de toekomst voorkomen. Door samen te praten, zingen en voor te lezen draag je bij aan de taalontwikkeling van je kind. Daarmee leg je een goede basis. Je kind ervaart dat samen lezen gezellig en leuk is. Daardoor wordt hij eerder zelf een lezer. 


Soms gaat het lezen echter moeizaam. Dan is het zaak om je kind toch aan het lezen te krijgen/houden. Het is belangrijk dat het niet het plezier in boeken en lezen verliest. Hiertoe is blijven voorlezen in ieder geval belangrijk. De boeken die hij zelf leest moeten aansluiten op zijn leesniveau en interesse. Met onderstaande boeken lukt het vaak wel!

Aanwijs-, woorden- en kijkboeken

Plaatjes aanwijzen, benoemen en erbij vertellen, dat is goed voor de ontwikkeling van de woordenschat. En er gezellig samen mee bezig zijn geeft plezier voor twee!

Mijn eerste/tweede/derde van Dale: voorleeswoordenboek, Liesbeth Schlichting (Van Dale) 2+

Binnendingen / Buitendingen / Vervoersdingen, Matthijs Immink (Gottmer) 1,5+

De eerste duizend woorden, Heather Amery (Holland) 4+


ABC-boeken

Spelenderwijs kennis maken met de letters van het alfabet kan al met kleuters. Kinderen die leren lezen, hebben steun aan deze boeken.



Rompompom abc boek, ill. Marjolein Krijger (Zwijsen) 4+

Het leukste ABC ter wereld, Tom Schamp (Lannoo) 4+

Mooi boek, Joke van Leeuwen (Querido) 6+
Het grote abc van Tuk, Betty Sluyzer / ill. Pauline Oud (Betty Sluyzer Producties) 5+


Samenleesboeken
Samenleesboeken hebben tekst op verschillend leestechnisch niveau. Een volwassene of ouder kind neemt de moeilijke stukken voor zijn rekening. Zo schiet het samen lekker op! Ook zijn er boeken met toneelteksten waarbij ieder zijn eigen rol kan lezen.



Aap aan de haak, Monique van der Zanden / ill. Heleen Brulot (serie ‘Veilig leren lezen’, Zwijsen) 6+

Een ei voor de gravin, Tanneke Wigersma / ill. Linde Faas (Lannoo) 6+

Een kop als een tomaat, Wieke van Oordt / ill. Elly Hees (serie ‘Samenleesboeken’, Delubas) 8+
Storm en zijn schat, Sanne de Bakker / ill. Wendy Panders (serie ‘Toneellezen’, Zwijsen) 10+


Makkelijk lezen boeken

Er zijn speciale boeken voor moeilijk lezenden. De inhoud sluit aan op het leeftijdsniveau van je kind, maar het taalgebruik is eenvoudig gehouden. Op makkelijklezenplein.nl zijn deze boeken te vinden. Met onder meer tips van en voor kinderen en van en voor ouders. 


Missie geslaagd, Michiel van de Vijver (serie ‘Geheim agent G. Ruwel’ Plan A Uitgevers) 7+
Isa Bella: verboden voor jongens!, Poppy Harper / ill. Clare Elsom (reeks, Kluitman) 7+

Robin-met-de-Hoed, Philip Ardagh / ill. Mike Phillips (Bontekoe) 8+
Arjen Robben en het geheim van zijn jonge helden, Fred Diks / ill. Stephan Timmers (reeks, Kluitman) 9+


Informatieve boeken

Heeft je kind een speciale interesse? Denk dan eens aan een informatief boek. Lezen over zijn favoriete onderwerp kan hem over de streep trekken. Bovendien zijn informatieve boeken vaak rijk geïllustreerd en staat de tekst in overzichtelijke blokjes bij de foto’s of plaatjes.



Corona AV+ (Ars Scribendi): serie boeken over diverse onderwerpen met bijbehorende website, waarop het boek wordt voorgelezen. Ook zijn daar filmpjes, foto’s, puzzels en een quiz over het boek te vinden om de informatie te ondersteunen. 7+

Pootje voor pootje (Biblion Uitgeverij): serie dierenboeken voor 8+; ook is er de serie Poot voor poot voor 10+
Skoop (Biblion Uitgeverij / Delubas): uitgebreide serie over allerlei onderwerpen. 10+
Van nul tot nu (Big Balloon). De geschiedenis van Nederland in stripvorm, vijf delen. 11+


De Week van de Alfabetisering
In de Week van de Alfabetisering worden tal van activiteiten georganiseerd op de kinderopvang en scholen, in bibliotheken, en zelfs op bijzondere locaties als tuincentra! Bijvoorbeeld voorleesochtenden, taallunches, taalcafé’s of sessies van voorleeselftallen. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op Tijd voor Taal.



Over de auteur

Julienne van den Heuvel

19 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Tijd voor taal!


 

Gerelateerd