Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

15 mei 2015: Food Revolution Day

Schokkend feit: wereldwijd lijden 43 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan overgewicht en obesitas. Op 15 mei 2015 vindt wereldwijd de 4e Food Revolution Day (FRD) plaats. Een jaarlijks terugkerend initiatief dat door Jamie Oliver is opgezet en wordt georganiseerd. Het doel? Voedseleducatie en kookkunst terug op het (school)menu.

Op 15 mei 2015 vindt wereldwijd de 4e Food Revolution Day (FRD) plaats. Een jaarlijks terugkerend initiatief dat door Jamie Oliver is opgezet en wordt georganiseerd. Kennis van voedingsmiddelen en het koken en bereiden van verse en gezonde voeding is een basiskennis die bij de laatste generaties steeds meer terug lijkt te lopen. Vroeger werd op veel scholen nog kookles gegeven en werd koken van generatie op generatie thuis doorgegeven. Door de vele gemaksproducten en het steeds meer vervagen van voedingskennis gaat deze kennis niet meer automatisch over van ouders naar kinderen.
Dit leidt tot de volgende schokkende feiten:
- Inmiddels lijden wereldwijd 43 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan overgewicht en obesitas.
- In de laatste dertig jaar zijn de wereldwijde obesitas cijfers voor ouders verdubbeld en voor kinderen zelfs verdrievoudigd.
- Er lijden wereldwijd meer mensen aan overgewicht dan aan ondergewicht.
- Er wordt verwacht dat de volgende generatie korter zal leven dan de ouders.
Bron: Jamies Big Vision  

Food Revolution Day probeert daar verandering in te brengen. Door de kennis van voeding en vers en gezond koken weer terug te krijgen op scholen en in huishoudens. De komende tijd zullen in Nederland vele grote en kleine activiteiten worden georganiseerd in het kader van Food Revolution Day.

Food Revolution Day activiteiten 
Van 7 tot 15 mei organiseert Terri Salminen in samenwerking met bedrijfscateraar Hutten een ware Food Revolution week at the Workplace. Jamie’s Squash It broodje wordt in deze week bij 120 bedrijfsrestaurants door heel Nederland geserveerd. De missie daarbij is om mensen te inspireren om het recept, of een variatie daarop, thuis te bereiden met vrienden en familie. Het recept en de link naar Jamie’s petitie maakt in deze week onderdeel uit van de campagne.
En alsof dat nog niet genoeg is gaan in deze week, dankzij de inzet van executive chef Damien Taylor, vijf topchefs van bedrijfscateraar Hutten elke dag een kookevenement organiseren bij de internationale bedrijven Ricoh, Liberty Global, Microsoft en Nike. De persoonlijke verhalen van deze professionele chefs zijn daarin de rode draad van de uitzonderlijke en lekkere lunchgerechten. Bij deze evenementen worden handige kooktechnieken doorgegeven zodat deze ook thuis kunnen worden toegepast.  
Op 15 mei gaat Terri Salminen in Amsterdam koken samen met een klein groepje vrouwen en kinderen die verbonden zijn aan de Stichting Buurtmoeders. Ze gaan variaties op de Squash It sandwich maken vanuit hun diverse culturele achtergronden. Hierna gaan ze samen aan tafel om van onze gerechten te genieten.  

Lucille Coetzee uit Hilversum organiseert een workshop voor de wethouders uit haar gemeente.
Jinny Biesot organiseert een aantal kookworkshops bij basisscholen in Nijmegen en geeft een kookdemo voor de hele school.
Renate Oord heeft twee schooltuinen opgezet in Almere en gaat voor FRD2015 twee schoolklassen naar de lokale supermarkt brengen waar zij zelf smoothies, salades en soepen gaan maken.
Corinne Boswinkel uit Twente gaat met haar kookclub en alle leerlingen van de International School Twente meedoen aan kooklessen. De gerechtjes die gemaakt worden, worden door leerlingen en ouders opgegeten tijdens een schoolfeest.
 
Muriel Strobos gaat op Curaçao acht verschillende kookworkshops organiseren in de buitenlucht van de “Curaçao Zoo”. Elk uur kunnen 48 kinderen meedoen.

Ook de schrijver van dit artikel, Walter Luitwieler (de man die koken kan) gaat iets doen op Food Revolution Day. Op de basisschool van zijn dochter organiseert hij een eigen FRD waar kinderen dit jaar les krijgen over gezonde voeding en de hele school zelf een gezonde salade zal klaarmaken.
En wat ga jij doen op Food Revolution Day?      Over de auteur

Demandiekokenkan

8 volgers
33 boeken
5 favoriet


Reacties op: 15 mei 2015: Food Revolution Day

 

Over

Jamie Oliver

Jamie Oliver

Jamie Oliver is een bekende Engelse chef-kok en tv-kok. Hij staat aan het hoofd ...

Overig

Gesponsorde boeken