Advertentie

Hebban vandaag

Column /

5 Redenen om een Boekenblog te beginnen

3 reacties
Nederland kent vele blog community's. Zo heb je de beautybloggers, de fashionbloggers, de DIY-bloggers, de foodbloggers, de boekbloggers en nog vele andere subgroepen die hun passie delen middels een blog. Wellicht heb je om die reden zelf ook herhaaldelijk getwijfeld of je nu wel of niet wil gaan bloggen.

Ik kan me voorstellen dat het leven van een (boek)blogger er ogenschijnlijk erg glamoureus uit ziet. Maar bloggen is natuurlijk veel meer dan alleen maar gratis recensie-exemplaren, uitnodigingen voor exclusieve evenementen en meet-en-greets met bekende auteurs. Een blog is heel veel werk!

Zelfs wanneer je vooral blogt als hobby, gaan er vele uren verloren met het bijhouden van een boekenblog. Het lezen van (recensie)boeken neemt uiteraart de nodige uurtjes in beslag, maar aangzien ik het niet over mijn hart kan krijgen om lezen 'werk' te noemen wil ik jullie graag wijzen op de volgende blogklussen die regelmatig worden onderschat...

 • Het schrijven van artikelen/recensies (en deze redigeren)

 • Het nemen en bewerken van begeleidende foto's

 • Het promoten van je blog posts op social media

 • Zakelijke correspondentie (email/post)

 • Research

 • Up-to-date blijven van ontwikkelingen binnen je niche

 • Het regelmatig verfrissen van je layout

 • enz.

Begrijp me niet verkeerd – ik probeer jou als aspirant (boek)blogger heus niet af te schrikken. Wel vind ik het belangrijk dat je een blog begint met de juiste instelling en verwachtingen.

Tot op heden is er – zover ik weet – nog niet één boekblogger die kan rondkomen van zijn/haar blog alleen. Begin dus niet met bloggen over boeken met de intentie om snel rijk te worden. Wel heb je kans dat je – na verloop van tijd – benaderd wordt door uitgeverijen die je recensie-exemplaren aan willen bieden. Hoewel dat een mooie bonus is, moet dit niet je motivatie zijn wanneer je begint met bloggen. Als insider weet ik dat vele boekbloggers en uitgeverijen zich ergeren aan nieuwe bloggers die – met slechts enkele blogposts achter de riem – recensie-exemplaren aanvragen. Houd er rekening mee dat het verstrekken en ontvangen van een recensie-exemplaar een privilege is en geen recht. Ga dan ook respectvol om met recensie-exemplaren.

Enkele goede redenen om te beginnen met boekbloggen zijn:

 • Je wilt een plek creëren waar je je gedachten en passie voor boeken kunt delen met gelijkgestemden.

 • Je wilt jezelf verbeteren en leren. Een blog is de perfecte manier om je schrijfskills, webdesignkunsten en codeerknobbel te ontwikkelen en etaleren.

 • Je wilt een visueel aantrekkelijk overzicht van de boeken die je hebt gelezen en je mening daarover.

 • Je wilt later terug kunnen blikken op de boeken die je tien jaar geleden las. Een blog is een perfecte tijdcapsule. Wie weet kijk je later samen met je kinderen en of kleinkinderen terug op de boeken die je las – allemaal aan de hand van je oude, vertrouwde blog.

 • Je wilt mensen ontmoeten die jouw passie delen. Dankzij mijn eigen blog heb ik enkele hele leuke dames en heren ontmoet die mijn passie voor boeken en bloggen delen. Op die manier heeft bloggen mijn leven echt verrijkt.

Als je nog twijfelt of bloggen wel iets voor jouw is, dan is het wellicht een leuk idee om af en toe een blog te plaatsen op Hebban. Leden van Hebban hebben namelijk de mogelijkheid om via hun dashboard blogposts te plaatsen. Op die manier kun je proeven van het bloggen zonder meteen een Blogger of Wordpress account aan te hoeven maken. Het leuke van Hebban blogs is dat de leukste , relevante blogs kunnen worden uitgelicht op een van de vele Hebban portals.

Het plaatsen van een blog op Hebban is eenvoudig...

Meld je aan op je Hebban Account en klik op MIJN HEBBAN.

Nu kom je terecht op jouw persoonlijke Hebban dashboard. Om een blogpost te schrijven klik je in het verticale menu op Schrijf een nieuwe blogpost.

Dit opent een pagina waar je je nieuwe blogpost in kunt uitwerken. Kies een pakkende titel voor je artikel en schrijf een boeiende tekst. Om je post aan te kleden biedt Hebban de mogelijkheid om de teks op te maken (BoldItalicUnderlined) en afbeeldingen of Youtube videos in te voegen. 

Indien je een afbeelding wil invoegen moet deze echter wel al elders op het internet zijn gehost (bijvoorbeeld op Photobucket). Wanneer je op het afbeelding-icoontje klikt verschijnt er namelijk een pop-up venster waarin o.a. wordt gevraagd naar de Bron van de afbeelding. Hierachter moet je de directe link naar je gewenste afbeelding invoegen. 

De beste blogs kunnen worden uitgelicht op een van de vele Hebban portals. Uiteraard met duidelijke vermelding van de auteur. 

Denk jij dat je het in je hebt om een interessante blog te schrijven voor Hebban bezoekers?Over de auteurReacties op: 5 Redenen om een Boekenblog te beginnen

 

Gesponsorde boeken