Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

8x in de huid van iemand anders

door Soraya Vink (crew) 11 reacties
Het augustus-thema voor de Hebban Reading Challenge is 'lees een boek door andermans ogen'. Dat kan op veel zaken toepasbaar zijn, daarom inspireren we je met uiteenlopende leestips uit alle genres.

De wereld anders ervaren

Bij het verlies van een van je zintuigen beweegt de wereld zich anders voor je. In fictie wordt er regelmatig aandacht besteed aan de gevolgen van deze aandoeningen en wordt het gevoelsleven van zo iemand beschreven.

Zo is de stoere politievrouw Jenny Aaron uit Voor eens en altijd van Andreas Pflüger een kei in haar vak, maar is er een ingrijpende verandering in haar leven nadat ze ernstig gewond raakte bij een ongeval. Ze verliest haar zicht en moet leren om de wereld op een andere manier te 'bekijken'. Het houdt haar echter niet tegen bij het oplossen van gruwelijke misdaden. Haar verhaal kreeg een vervolg in de eveneens spannende thriller Nooit en te nimmer waar ze definitief afrekent met haar aartsvijand.

Op zoek gaan naar een moordenaar is al een flinke uitdaging, maar zonder al je zintuigen wordt de zoektocht extra moeilijk. De meeslepende thriller Resurrection Bay van Emma Viskic vertelt het verhaal van een dove man die op zoek gaat naar de moordenaar van een jeugdvriend. En hoewel hij je niet verstaat, ziet hij alles.


Vrouwen die op vrouwen vallen, mannen die op mannen verliefd worden

In de feelgoodroman Overgave van Melissa Brayden zijn ballerina's Anastasia en Natalie elkaars tegenpolen. Beiden strijden ze voor een prestigieuze plek bij het New York City Ballet. Ze vinden elkaar vooral irritant maar als de vrouwen samen gaan werken aan een voorstelling, slaat de vonk over.

Seks. Dat is het enige wat ontbreekt in het drukke maar gezegende leven van het personage Eliza Keenan, moeder van twee zoontjes, gelukkig getrouwd met een hoogleraar in de wiskunde en mede-eigenaar van de chicste bloemenzaak van Toronto. Tot Eliza op een dag een prachtige jonge vrouw in de meisjeskleedkamer van het zwembad bespiedt. In de roman De meisjeskleedkamer van Karen Connelly staat een lesbische relatie centraal

Onlangs verfilmd onder de titel Call Me By Your Name is de literaire roman Noem me bij jouw naam van André Aciman. De gepassioneerde vriendschap tussen Elio en de Amerikaan Olivier groeit uit tot meer. Vanuit het diepst van hun wezen bloeit iets op dat hen voor het leven zal tekenen. Want wat zij ontdekken is volledige herkenning en overgave.

In de roman De verdrinking van Roger Martin Du Gard arriveert sergeant De Balcourt in het kleine Franse plaatsje Auney-sur- Marne. Hij zoekt de plek waar hij is ingekwartierd, maar als hij de weg vraagt aan een jongen besluit hij zijn intrek te nemen in de bakkerij waar deze werkt. Hij raakt hopeloos in de ban van de bakkersjongen en achtervolgt  hem waar mogelijk. Op de dag voordat Balcourt het dorp gaat verlaten, slaagt hij er eindelijk in een afspraakje te maken. De avond leidt tot een dramatische ontknoping.


Transitie

In de roman Poppy & Claude van Laurie Frankel staat het ouderschap centraal, maar ook de vraag wat te doen als je kind zich net iets anders gedraagt dan zijn leeftijdsgenoten. De auteur is zelf ook moeder van een transgenderkind. Rosie en Penn hopen na vier zonen vurig op een dochter, maar krijgen weer een jongen. Maar Claude is anders dan zijn broers. Op een dag trekt hij een jurk aan en wil hij een handtasje meenemen naar de crèche: als hij groot wordt, wil hij een meisje worden. 

Auteur David Ebershoff vond het dagboek van Lili Elbe, de eerste transseksueel ter wereld. Hij bewerkte haar levensverhaal tot de indrukwekkende roman Het Deense meisje, dat later ook verfilmd is met acteur Eddie Redmayne. 

Naar het Hebban Reading Challenge-kanaal Doe mee! Download de XXL ChecklistOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 8x in de huid van iemand anders

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken