Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

9 x een ‘moderne’ Shakespeare

Dit weekend wordt de dood van Shakespeare 400 jaar geleden herdacht. Engelands bekendste en grootste schrijver werd slechts 52 jaar oud, maar schreef maar liefst 38 toneelstukken en 154 sonnetten die tot op de dag van vandaag auteurs inspireren voor hun eigen werk.

Het tijdloze werk van William Shakespeare (1564-1616) is ook vier eeuwen later nog altijd van invloed op hedendaagse kunstenaars. Filmmakers brachten de verhalen tot leven op beeld, componisten schreven muziekstukken bij Shakespeares werk. Maar ook schrijvers laten zich inspireren door bijvoorbeeld de liefdestragedie van Romeo & Juliet, de vader/zoon-relatie in Hamlet en door het bloedige MacBeth.

Hebban selecteerde 9 ‘moderne’ verhalen uit alle genres die een link hebben met de grote Shakespeare.

De kleine Odessa

De twaalfjarige Odessa ontdekt in deze jeugdroman de stad Scribopolis. Een magische stad waarin alle inwoners beroemde schrijvers zijn en waar de wereld uit boeken tot leven kan komen. Shakespeare wordt hier opgevoerd als personage: hij is voorzitter van de Raad der Onsterfelijken. 

De kleine Odessa van Peter van Olmen verscheen in 2009.

Romeo en Julie

Romeo en Julie is een komische bewerking van het beroemde stuk van Shakespeare. De schrijfster verplaatst het verhaal naar Boston, waar twee bloemenzaken al jarenlang met elkaar concurreren. De twee eigenaren, de zestigjarige Romeo en de even oude Julie, ontmoeten elkaar op een cursus ‘ondernemen’ en er ontstaat een romance, ondanks de tegenwerkingen van hun eigen kinderen. Het vervolg Julie en Romeo zoeken het geluk brengt je opnieuw terug naar het leven van de twee strijdende families. Twee feelgood-romans met misschien toch wel een happy end?

Romeo en Julie van Jeanne Ray verscheen in 2000.
Julie en Romeo zoeken het geluk verscheen in 2005.

Romeo en Julia op Sicilië

Een zwartkomische satire, zo kun je deze bewerking wel noemen. Op Sicilië wordt een omstreden erotische versie van het liefdesverhaal van Romeo en Julia gespeeld, en bij elke opvoering in de mooie openluchttheaters van het eiland wordt de ambtenaar die daarvoor toestemming gaf getroffen door een schot. Wat blijkt: twee maffiabazen vechten hun vete uit en kiezen daarvoor het klassieke stuk als decor (letterlijk en figuurlijk). 

Romeo en Julia op Sicilië van Ottavio Cappellani verscheen in 2009.

Een koning Lear van de steppe

Vergeleken met het oorspronkelijke werk King Lear (ca. 1605) is deze bewerking van Toergenjev uit 1870 wel modern te noemen. Hij verplaatste de tragedie naar het 19e eeuwse Russische platteland. De patriarchale grondbezitter Charlow verdeelt daarin zijn bezittingen onder zijn twee hardvochtige dochters, die uiteindelijk zijn ondergang betekenen.

Een koning Lear van de steppe van Toergenjev verscheen in 1870.

Lolita  

Hoofdpersoon Humbert Humbert wordt verliefd op een jong meisje en trouwt met haar moeder om maar zo dicht mogelijk bij haar te kunnen zijn. Deze omstreden roman uit 1955 zit vol verwijzingen naar de grote Shakespeare. Nabokov las als jonge Rus al het werk van Shakespeare in het Engels en verwerkte in veel van zijn latere romans ‘Shakespeareanisms’. Daarover verscheen zelfs een studie: About Nabokov’s Shakespeare door Samuel Schuman.

Lolita van Vladimir Nabokov verscheen in 1955.

Hoogste tijd

De 78-jarige Willem Bouwmeester, afkomstig uit een beroemd theatergeslacht, heeft het zelf nooit verder geschopt dan tot tweederangs artiest, maar krijgt dan de hoofdrol aangeboden in het toneelstuk 'Noodweer'. Hij speelt daarin een acteur die met een voorstelling van Shakespeares 'De Storm' afscheid neemt. Niet alleen het verhaal, maar ook de vorm van Hoogste tijd (1985) is verbonden met het stuk van Shakespeare. Niet alleen heeft het dezelfde indeling als The Tempest (vijf bedrijven en een epiloog), ook eindigen bijna alle hoofdstukken met een passage in rijmvorm.

Hoogste tijd van Harry Mulisch verscheen in 1985. 

Via Cappello 23

De tweede roman van Weijts is een modern drama over de Leidse universitaire kunsthistoricus Arthur die een verhouding krijgt met studente Felicia. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van de waterstad Venetië. Niet alleen heeft deze liefdesgeschiedenis een fatale afloop en vult de auteur zijn roman met Shakespeariaanse verwijzingen, ook speelt het fictieve adres van Julia in Verona uit Romeo en Juliet een rol in Via Cappello 23.

Via Cappello 23 van Christiaan Weijts verscheen in 2008.

Phileine zegt sorry

Phileine is de hoofdpersoon in deze hilarische roman, die haar vriend Max onverwachts in New York opzoekt. Hij speelt mee in een moderne opvoering van Romeo en Juliet: niet alleen spelen alle toneelspelers afwisselend de hoofdrollen waarvoor ze zich op het toneel moeten verkleden, ook worden er seksuele handelingen verricht. Door middel van het eeuwenoude toneelstuk onderzoekt Giphart in deze roman de moderne generatie.

Phileine zegt sorry van Ronald Giphart verscheen in 1996.



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: 9 x een ‘moderne’ Shakespeare

 

Overig

Geïnspireerd door Shakespeare

op 24 april 2016 door Hebban Crew 9 boeken 3 volgers 8 reacties