Hebban vandaag

Interview /

Afra Beemsterboer geeft antwoord op 'wat als' vragen

Voor het interview met schrijfster Afra Beemsterboer werd Hebban-recensent Helma Koot hartelijk ontvangen op Wijndomein De Koen. Het domein heeft ook model gestaan als locatie van haar laatste boek ‘Verdwaalde Zwaluw’. “Waar kon ik beter terecht voor mijn research dan hier”, vertelt Afra enthousiast.

Inspiratie uit eigen ervaringen

Afra put voor haar boeken uit haar eigen ervaring. Haar zesde boek, Zo lief had als ik jou was zelfs bijna autobiografisch; een stuk verwerking. In Verdwaalde Zwaluw is hoofdpersoon Tessel gescheiden en moeder van 2 dochters net als Afra zelf. Op de vraag of ze ook voor Verdwaalde Zwaluw haar eigen ervaringen heeft verwerkt antwoordt ze bevestigend. “Maar wel aangelengd met een stukje fantasie, hoor. Die knappe jongeman is in mijn eigen leven nog niet voorbijgekomen”. Maar behalve dat ze dingen die ze zelf meemaakt verwerkt in haar romans, haalt ze veel inspiratie uit stellingen. “Ik zet mezelf voor 'wat als...' vragen”, licht ze toe. “Bijvoorbeeld; wat als de moeder niets prijs wil geven over haar verleden, hoe gaat de dochter die zonder vader is opgegroeid dan reageren? Een scheutje van dit en een scheutje van dat erbij en je krijgt zo zoetjesaan een karakter met heel wat vlees op de botten”. Op de vraag of ze mensen die ze kent of heeft ontmoet gebruikt als personages in haar roman antwoordt Afra: “Jazeker. Ik ga geen namen noemen, maar veel van de mensen bestaan in het echt. Ik kan ook naar het karakter kijken van een persoon. In het script maak ik er dan een type van die zijn partijtje meespeelt in het verhaal, die er zelfs een wending aan kan geven, maar die dan een 'smoel' heeft wat ik heb verzonnen”.

Afra heeft voor wat betreft het schrijven geen vaste dagindeling. “Helaas kan ik van het schrijven alleen niet leven. Sinds kort werk ik weer voor 4 dagen in de week als receptioniste, nadat ik enige tijd helaas werkeloos was. Ik wilde zo graag werken en heb stad en land afgelopen om maar weer aan de slag te kunnen. Maar als je een bepaalde leeftijd hebt is dat makkelijker gezegd als gedaan. Ik ben dus superblij dat het toch gelukt is. Toen ik nog in de WW zat”, vervolgt ze, “schreef ik zowel 's ochtends, 's middags of 's avonds. Maar nu ik weer werk moet ik mijn momentjes pakken. Het is net hoe mijn avond loopt. Soms heb ik tijd, soms niet. Donderdag is mijn vrije dag, dan zie ik er naar uit om even te gaan zitten schrijven, maar het lukt wel eens niet. Uiteindelijk blijft dan het weekend over. Het is overigens wel zo, dat als ik zo'n anderhalf uur heb zitten schrijven, het alweer 'opdroogt' voor die dag. Dan vloeit de energie weg, noem het maar zo”, legt ze uit.

Afra’s doelgroep zijn vrouwen. “Ik denk dat ik een publiek kan bereiken van jongvolwassen tot hoogbejaarde vrouwen”, zegt ze hier zelf over. Op de vraag of ze haar lezers een les mee wil geven of dat het haar doel is om ze juist even lekker weg te laten dromen van de dagelijkse beslommeringen antwoordt ze: “Mijn uitgever, Zomer & Keuning, heeft een Christelijke achtergrond. Ik ben zelf niet gelovig en in mijn boeken speelt het geloof ook geen rol. Ik wil de lezers ook niet op een moraliserende manier een les meegeven, maar als een lezer bij één van mijn boeken denkt: goh, misschien moet ik het in mijn leven ook zo aanpakken, dan vind ik dat een grote eer”, vervolgt ze. “ Ik wil eigenlijk meer mijn hoofdpersonen een les meegeven, zij moeten groeien door wat ze meemaken. Dat men wegdroomt bij mijn boeken en de boel de boel laat, dat is ook al mooi”.

Nieuw boek

Binnenkort verschijnt er al weer een nieuw boek van haar hand. “Over de titel heb ik met de uitgever nog heel wat discussie gevoerd”, vertelt ze hierover, “maar uiteindelijk is toch gekozen voor de titel die ik zelf in gedachten had: ‘Banden van vroeger’. De hoofdpersoon is Leida de Koning, die een tweedehands boekenwinkeltje uitbaat. Ze heeft iets te stellen met een familielid, al moet dat haar bewust gemaakt worden door haar jeugdliefde die weer opduikt in haar leven”, licht ze een klein tipje van de sluier op. “Waar ik heel blij mee ben is, dat dit nieuwe boek ook zal worden aangeboden in de PLUS Serie. Dit betekent dat de oplage groter zal zijn dan mijn eerdere boeken”, legt ze uit, “waardoor ik ook in één klap een groter publiek bereik”.

Verhalen Halen

Naast haar baan en het schrijven van boeken is Afra ook actief in Het Valentijnsgenootschap, hoewel haar activiteiten hiervoor een beetje op een laag pitje staan. “Het Valentijnsgenootschap is in het leven geroepen om het feelgood genre te promoten”, licht ze desgevraagd toe. “Ik ben lid geworden omdat ik het inderdaad een goede zaak vind dat mijn genre gepromoot wordt. Het bestuur heeft mij verzocht om een beurscommissie op te zetten, maar dat is helaas gesneuveld door tijdgebrek. Nu ben ik meer op eigen gelegenheid bezig met zowel mijn eigen boeken als het Valentijnsgenootschap te promoten. Zo ben ik heel actief betrokken bij een nieuwe activiteit in mijn eigen regio: ‘Verhalen Halen’. Vijf Langedijker schrijvers zullen op 5 verschillende locaties in Langedijk in de belangstelling staan”, vertelt ze enthousiast. “Vanaf 12.00 tot 17.00 uur zullen de schrijvers op het hele uur een half uurtje praten over hun boeken, over de totstandkoming van hun boeken, of misschien wel iets voorlezen. De schrijver mag het zelf invullen. Na een half uur kunnen de bezoekers zich verplaatsen naar de volgende locatie om een andere schrijver te ontmoeten. Het mooiste is dat het helemaal gratis is en je ook nog een hapje en drankje krijgt”.

Op de vraag hoe ze als schrijfster herinnerd wil worden antwoordt Afra: “Ik zou graag willen dat mensen zien dat ik goed over mijn verhalen heb nagedacht. Dat ik de thema's goed doorvoeld heb. Ik hoop de integriteit over te brengen die ik erin gelegd heb. Maar ook dat ze voelen met hoeveel liefde ik mijn boeken heb geschreven. Dat daaruit blijkt dat schrijven me echt en oprecht gelukkig maakt”.

 Over de auteur

Helma Koot

403 volgers
1202 boeken
19 favoriet
Hebban Recensent


Reacties op: Afra Beemsterboer geeft antwoord op 'wat als' vragen

Gesponsorde boeken