Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Auteur van de week... Marjan van Marle

Marjan van Marle schrijft zowel fictie als non-fictie boeken. Haar boeken zijn eigentijds en ideaal om even lekker te ontspannen. Meer weten over deze auteur? We stelden haar enkele vagen over haar en haar boeken.

Wie is Marjan van Marle?
"Laat ik me beperken tot mijn 'schrijfcarrière'. Ben ooit begonnen als leerling journaliste bij Stadsblad de Echo in Amsterdam. Was zowel verslaggeefster op de human interest redactie van zowel Margriet als Libelle. Werkte als copywriter bij een reclamebureau, redigeerde jarenlang kookbladen, en schrijfboeken. Zowel non-fictie als fictie. Wat het eerste betreft: over uiteenlopende onderwerpen. Zoals reageerbuisbaby's, de overgang, psychotherapie, het huishouden, koken etc.

In 1998 werd mijn eerste roman gepubliceerd: De gelukkige weduwe. Of die term toen al werd gebruikt weet ik niet, maar het boek zou nu waarschijnlijk het predicaat psychologische thriller krijgen. Kreeg er een ster voor in de VN-thrillergids. Niet vanwege het thrilleraspect, maar omdat het zo'n treffende, eigentijdse zedenschets was. Inmiddels zijn er zeven romans gepubliceerd, en ben ik druk doende met de achtste. Mijn boeken zijn te vinden op www.marjanvanmarle.nl"

Hoe ziet jouw dagindeling eruit?
"Eerst 's ochtends ,weer of geen weer, een grote boswandeling met de hond maken, thuiskomen, achter mijn bureau schuiven en tot een uur of twee, drie lekker zitten 'tikken' om vervolgens nog een ommetje te maken met de hond en intussen te bedenken wat ik 's avonds eens op tafel ga zetten... Zo ongeveer dan. Want vaak gaat het toch - even - anders omdat het leven nu eenmaal ongewis is en er meer zaken zijn die aandacht behoeven."

Hoe zijn jouw boeken te omschrijven?
"'Chicklit maar dan voor oudere vrouwen' zo heb ik ze wel eens genoemd. Maar op zich zijn het stuk voor stuk ook eigentijdse zedenschetsen net als de al eerder genoemde De gelukkige weduwe.
In Nette Mensen is bijvoorbeeld een belangrijk thema de eenzaamheid in het huwelijk van een maatschappelijk geslaagd stel. Een Bekend Gezicht geeft de lezer een onthullende blik achter de façade van het ziekenhuis. In De Valse Jacob gaat het over illusies van de vrouwelijke hoofdfiguur die in rook opgaan, wraak is een belangrijk motief in Casanova op Patmos. En in Hogerop laat ik zien hoe in een relatie het succes van de een tot de ondergang van de ander kan leiden..."

Welke romance-auteurs lees je graag?
"Engelstalige auteurs als Meave Binchey, Barbara Vine, pseudoniem voor Ruth Rendell. En in het verleden was ik ook een fan van de boeken die Agatha Christie onder het pseudoniem Mary Westmacott schreef. Heel verrassend vond ik die."

Wat vind je belangrijk in romantische boeken?
"Je hebt natuurlijk lezen en lezen... als het om romantische boeken gaat, vind ik het belangrijk dat ze je - even - een illusie geven, een escape, dat je erin kunt onderdompelen 'for the time being'..."

Wat kunnen we komende tijd van jou verwachten?
"Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2015 mijn achtste roman Roman Holiday uitkomt. Het is een boek over vrouwenvriendschappen en hoe dramatisch die - soms - kunnen uitpakken."Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Auteur van de week... Marjan van Marle

 

Gerelateerd

Over

Marjan van Marle

Marjan van Marle

Marjan van Marle (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse auteur van fictie in ...