Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Bekendmaking prijswinnaars Winactie 'Een slag in het donker' en mysteries die geen mysteries (meer) zijn

Op 20 oktober is de Hebban Young Adult Portal, in samenwerking met uitgeverij Moon, een winactie gestart. Hierin mochten we 3 exemplaren van 'Een slag in het donker' weggeven aan onze lezers, een spannend verhaal waarin Joe het mysterie rondom de dood van zijn moeder probeert op te lossen.

Hebban Young Adult kreeg veel respons op deze actie, waarbij de vraag 'welk mysterie zou jij graag willen oplossen?' tot zeer uiteenlopende reacties leidde. Omdat het vermoeden bestond dat enkele van de mysteries waarmee onze lezers rondliepen wellicht door ons waren op te lossen, zijn wij aan de slag gegaan om onze lezers wat antwoorden te geven. Zie hieronder een paar mysteries, die vanaf nu geen mysterie meer zijn:

Op nummer 1 van de 'opgeloste mysterielijst' stond het volgende mysterie: Wat was er eerder, de kip of het ei?
Hier is Hebban Young Adult ingedoken. En we kwamen tot het volgende antwoord: Biologen kiezen hier voor het ei. Ze hebben de evolutietheorie aan hun zijde. Lang geleden, ergens in de prehistorie, moeten twee vogelachtigen met bijna dezelfde genen als die van de moderne kip, gepaard hebben. Het vrouwtje legde vervolgens een ei dat zich ontwikkelde tot een echte kip. De ouders van de eerste kip zijn per definitie zelf geen kippen, maar maakten een ei dat in een kip veranderde. Spontane mutatie bij een volwassen bijna-kip is niet mogelijk. Want bij spontane mutaties verandert de botstructuur niet. Dit kenmerk wordt gebruikt om de ene soort van de andere te onderscheiden. Een bijna-kip kan dus alleen een kip maken door een ei te leggen en daarmee is dit mysterie opgelost: het ei kwam eerst.

Op nummer 2 krijgen we het mysterie van gevoelens en wel: Hoe word je verliefd? 
Hebban Young Adult heeft getracht ook dit mysterie op te lossen, hoewel verliefdheid veel leuker is wanneer je dit niet gaat verklaren. Maar goed, hier het antwoord: Liefde is chemie. Nauwkeuriger gezegd verschillende chemische processen in onze hersenen, opgewekt door prikkels zoals de aanblik van een persoon die wij aantrekkelijk vinden. Deze prikkels worden van ons perifere zenuwstelsel naar ons centrale zenuwstelsel geleid. Daar veroorzaken zij – afhankelijk of wij deze prikkels als aangenaam of onaangenaam interpreteren – verschillende chemische reacties. Liefde is een mix van vier hormonen: endorfine, dopamine, serotine en noradrenaline. Deze worden door geur, optische of tactiele prikkels opgewekt en brengt ons in een soort roes die ons centrale zenuwstelsel zogenaamd 'verdoofd'. Het is niet voor niets dat wetenschappers zelfs de uitdrukking 'ontoerekeningsvatbaar' gebruiken om de toestand van liefde te kunnen beschrijven. 

En dan de nummer 3 van de 'opgeloste mysterielijst'. Deze heeft betrekking op de (boeken)serie Pretty Little Liars. Het mysterie? Wie is nou precies A? 
Uiteraard heeft Hebban Young Adult dit mysterie ook opgelost. Echter, voor de lezers van de (boeken)serie zullen wij het antwoord hier niet bekendmaken. Wil je echter de oplossing van dit mysterie? Klik dan op de link en lees het (Engelstalige) antwoord: Spoiler A Mysterie

Tot zover de opgeloste mysteries. Nu de ingezonden mysteries die ook wij niet één, twee, drie kunnen oplossen en die ons raakten, een gevoel van herkenning opriepen of ons lieten lachen. 

Hieronder de namen van de winnaars van één van de drie exemplaren van Een slag in het donker:

 1. Emma van Dijk (Berkenwoude) 
  Mysterie: Ik zou graag het mysterie in mijn oma's hoofd op willen lossen. Zij is aan het dementeren en heeft het er soms best moeilijk mee. Als ik dat zou kunnen oplossen zou ik dat met alle liefde doen.
 2. Miranda Nikolaas-Boschma (Wildervank)
  Mysterie: Ik zou graag het mysterie van de Bermuda driehoek oplossen. 
 3. Danielle Mertens (Sittard) 
  Mysterie: Ik zou graag het mysterie van de pech op mijn weg willen oplossen, zodat ik eens een beetje gewoon vooruit kan, net als de rest. 

EmmaMiranda en Danielle, heel erg gefeliciteerd met het winnen van Een slag in het donker, geschreven door Sam Hepburn. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd wat jullie van het boek vinden, dus laat het ons weten als jullie het uit hebben. De boeken komen zo snel mogelijk naar jullie toe. Veel leesplezier!  

We willen alle deelnemers ontzettend bedanken voor hun inzendingen. Hou onze portal in de gaten, want deze week komen we opnieuw met een leuke winactie. Opnieuw een spannend boek dat net is uitgekomen en al voor de publicatie werd bejubeld. Welk boek? Dat maken we later vandaag bekend tijdens ons item 'Boek van de Week'.

Let op! Op dit moment lopen er nog twee geweldige winacties:

 1. Tot donderdag 30 oktober om 23.59 uur de win-actie waarin 3 exemplaren Geraakt, geschreven door Margje Woodrow, worden weggegeven.
 2. Tot zaterdag 1 november, 23.59 uur een win-actie waarin er 3 exemplaren van Michael Vey. Gevangene van cel 25 gewonnen kunnen worden.

Naast dit artikel vind je de links om mee te doen. Beide boeken zijn absolute aanraders! Hou je wel aan de voorwaarden, anders maakt je inzending helaas geen kans.Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Bekendmaking prijswinnaars Winactie 'Een slag in het donker' en mysteries die geen mysteries (meer) zijn

 

Gerelateerd

Over

Sam Hepburn

Sam Hepburn

Sam Hepburn werkt al meer dan 25 jaar bij de BBC en woont in Londen met haar man...

Richard Paul Evans

Richard Paul Evans

Auteur Richard Paul Evans heeft al behoorlijk wat boeken op zijn naam staan. Al ...

Margje Woodrow

Margje Woodrow

Margje Woodrow (1975) is leerkracht en schrijfster. Haar werk als docent ko...

Gesponsorde boeken