Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Beter laat dan nooit

Vandaag staat hij dan eindelijk voor de rechter, Oskar Gröning, ofwel de 'boekhouder van Auschwitz'. Vermoed wordt dat hij in concentratiekamp Auschwitz hielp bij de moord op 300.000 joden. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.De 93-jarige Gröning dankt zijn bijnaam 'boekhouder van Auschwitz' aan de systematische manier waarop hij spullen en geld van de joden verzamelde. Tijdens zijn diensttijd in concentratiekamp Auschwitz werden circa 425.000 Hongaarse joden per trein het kamp binnengebracht. 300.000 van hen werden direct na aankomst vergast.

Oskar Gröning, die zich als 20-jarige aansloot bij de Waffen-SS, ontkent zijn betrokkenheid bij deze moorden. Hij geeft toe dat hij in 1944 als kampwacht werkzaam was in Auschwitz, maar heeft daar naar eigen zeggen niemand vermoord. Na de oorlog werd hij zelf gevangengenomen door de Britten in een voormalig concentratiekamp. Later werd Gröning voor dwangarbeid overgebracht naar Groot-Britannië.

De 'boekhouder van Auschwitz' werd vorig jaar aangeklaagd en tot eind juli 2015 zijn er 27 zittingsdagen uitgetrokken voor deze zaak. Er hangt Gröning een celstraf van drie tot vijftien jaar boven het hoofd. Zal het recht zegevieren?

Over de dubieuze rol van medewerkers in Auschwitz werd al veel geschreven. Onder andere dit boek biedt een schokkend en realistisch portret van een apotheker die een belangrijke rol speelde bij de dood van vele, onschuldige joden:

De Apotheker van Auschwitz - Dieter Schlesak

De waarheid is verschrikkelijker dan alles wat een mens zich kan voorstellen De apotheker van Auschwitz is een van de meest authentieke, precieze en schokkende boeken die er ooit over de Holocaust zijn geschreven. Het is een zeer realistisch portret van het concentratiekamp Auschwitz, vooral van de doodsfabriek Birkenau, waar een Roemeense apotheker, dr. Victor Capesius, assistent van Mengele, een belangrijke rol speelde bij de selectie en vergassing. Hoewel hij naar eigen zeggen persoonlijk niets tegen joden had, stuurde hij velen van hen, onder wie een groot aantal bekenden uit zijn geboortestreek, koelbloedig de gaskamer in en verrijkte zich met hun bezittingen. Na de oorlog ontsnapte hij aan een doodsvonnis en hervatte hij zijn civiele bestaan.

Dieter Schlesak, afkomstig uit dezelfde stad als Capesius, deed tientallen jaren research en sprak vele getuigen. In deze documentaireroman, die tot in detail is gebaseerd op historische bronnen, reconstrueert hij de carrière van de apotheker voor, in en na Auschwitz-Birkenau. De apotheker van Auschwitz is vertaald en van een nawoord voorzien door Jacq Vogelaar, auteur van Over kampliteratuur (2006).

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.

Bron: NRC.nlOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Beter laat dan nooit

 

Gerelateerd

Over

Dieter Schlesak

Dieter Schlesak

Dieter Schlesak werd geboren in Roemenië. Hij is een dichter, essayist, rom...

Gesponsorde boeken