Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Bloggers in den vreemde

door Hebban Crew 2 reacties
Verwoede boekenlezers, aspirant schrijvers en reeds gearriveerde auteurs, doen zichzelf te kort als ze niet op zoek zijn naar uitstekende boekenblogs, vol literair nieuws, recensies en discussies over het geschreven woord. Op internet zijn tal van ranglijsten te vinden met de beste boekenblogs in het buitenland. Peter Kuijt bekeek een aantal en maakte er zijn eigen hitparade van.

Die ranglijsten zijn op voorhand natuurlijk discutabel, want welke criteria moet je hanteren? Vaak is ook niet duidelijk aan de hand van welke elementen een toptien is samengesteld. Gaat het om aantallen unieke bezoekers of is bijvoorbeeld de frequentie waarmee een boekenblog wordt ververst allesbepalend? Ook belangrijk: zijn de bloggers in hun doen en laten geheel onafhankelijk of laten ze hun oren hangen naar uitgevers die met financiën en recensie-exemplaren over de brug komen? 

Ook over onderstaand lijstje kan natuurlijk van alles worden gezegd. Alleen al de keuze voor uitsluitend Engelstalige sites is uiteraard bedenkelijk. Voor het laatste heb ik gekozen omdat ik de Engelse taal goed beheers, in ieder geval veel beter dan Spaans, Frans of Duits. Ik ben ervan overtuigd dat in die talen en - om maar wat te noemen - het Zweeds, het Arabisch en het Pools eveneens uitstekende boekenblogs bestaan. Mijn lijst van vijftien is slechts gestoeld op mijn persoonlijke smaak (of wansmaak, zo u wilt).

Voer voor intellectuelen...

Bij de eerste favoriet is meteen een waarschuwing op zijn plaats. The New York Review of Books is een boekenblog voor intellectuelen. Het zijn niet eenvoudig te verteren teksten die op deze site worden aangeboden. Zo’n honderd mensen uit de wereld van de Amerikaanse literatuur en de journalistiek leveren bijdragen. Er zijn uiteraard boekbesprekingen maar ook intrigerende analyses en achtergrondartikelen over culturele onderwerpen, van de memoires van Beach Boy Brian Wilson tot een interview met de kritische Syrische dichter Rasha Omran. Ook draait The NYR haar hand niet om voor politiek getinte verhalen, zoals over de afgelopen presidentsverkiezingen.

Link: http://www.nybooks.com/daily/

...en voor schrijvers

De Amerikaanse Jane Friedman heeft al meer dan twintig jaar ervaring in de boekenbranche. Ze is columniste van Publishers Weekly, de mede-oprichter van The Hot Sheet, een vooraanstaande nieuwsbrief voor auteurs en ze doceert over uitgeven aan de universiteit van Virginia. Ze heeft een populaire blog over het schrijfambacht ( met tips als ‘hoe verwerk je gebeurtenissen op een geloofwaardige manier in je boek’) en geeft adviezen over hoe je je manuscript bij uitgevers onder de aandacht kunt brengen. ‘Zorg ervoor dat elk woord telt.’ Haar blog is verre van onopgemerkt gebleven en telt maandelijks zo’n 200.000 bezoeken.

Link: https://janefriedman.com/blog/

Bloedserieus en lollig

Uitermate professioneel oogt de site Book Riot, maar hier schuilt dan ook een onderneming achter: de Riot New Media Group uit New York. Opgericht in 2011 vanuit de filosofie dat schrijven over boeken en lezen net zo divers zou moeten zijn als boeken en lezers zijn. ‘Soms zijn we bloedserieus en een andere keer doen we lollig’, schrijft de redactie. Bijdragen komen zowel van professionals als van niet-beroepsschrijvers. Book Riot, dat zegt maandelijks 12 miljoen bezoekers te trekken, plaatst recensies, maar ook lijstjes, opiniebijdragen en giveaway-acties. Zo kun je lezen over tien vooraanstaande Engelse schrijfsters, de werkplekken/huisjes van auteurs, literaire wandeltochten door Glasgow. Via de site kun je allerlei accessoires kopen, die met boeken te maken hebben: mokken, sokken, een ‘read or die’-hoodie of een sjaal.

Link: http://bookriot.com/


De Britse Isabel Costello richtte in september 2011 de blog The Literary Sofa op. Wat ze in het dagelijkse leven deed – praten over lezen en goede boeken – wilde ze ook online gaan doen. Tot haar grote verbazing, schrijft ze, kreeg ze 20.000 pageviews in het eerste jaar en tienduizend meer in het jaar daarop. Haar blog bevat lijstjes, recensies, verhalen van gastschrijvers en verhalen over fictie vanuit het perspectief van zowel auteur als lezer. Costello zelf is ook een schrijfster. Ze publiceert onder meer korte verhalen  en in juni van dit jaar kwam haar roman Paris Mon Amour als e-book uit.

Link: https://isabelcostelloliterarysofa.com/elsewhere/

Speculatieve fictie

The Book Smugglers is een initiatief van twee leesverslaafde vrouwen: de bij een uitgeverij werkzame Thea James en vertaalster Ana Grilo, een Braziliaanse die naar Groot-Brittannië verhuisde (niet vanwege het weer overigens). Het duo begon in 2008 met de blog, die meestentijds gaat over ‘speculative fiction’, zeg maar sciencefiction, horror, fantasy, young adult. Ze plaatsen voornamelijk recensies van boeken uit deze genres. The Book Smugglers heeft ook een Twitter- en Facebookaccount. Sinds 2014 runnen James en Grilo ook een onafhankelijke uitgeverij voor sciencefiction en non-fictie e-books.
Link: http://thebooksmugglers.com/


Met alleen al een blognaam als Smart Bitches, Trashy Books trek je direct de aandacht. Maar ook de inhoud van deze site mag er zijn. De site begon in 2005 als een community van lezeressen van romantische lectuur, die met elkaar van gedachten wilden wisselen over hun favoriete leesvoer. Sindsdien is de site gegroeid en niet alleen een pleisterplaats voor ‘romance’-fans, maar ook voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de wereld achter de fuchsiakleurige boekcovers. Een van de oprichters van SB-TB is Sarah Wendell, schrijfster van de novelle Lighting the Flames en het boek Everything I Know About Love, I Learned from Romance Novels. Leuk onderdeel van de blog is Help a Bitch Out, waar lezeressen de vergeten titel kunnen vragen van dat ene boek waarin de hoofdpersoon een blauwe jurk droeg en haar tegenspeler in het geheim met planten praat. Niet alles wordt overigens opgelost. Er is inmiddels een flink rijtje gegroeid met cold cases. Wie weet bijvoorbeeld de titel van het boek waarin een weduwe een architectenbureau overneemt of de roman waarin voor het eerst de liefde wordt bedreven in een verlaten gebouw?

Link: http://smartbitchestrashybooks.com/ 

'Bibliocaust'

Michael Lieberman, de oprichter van Book Patrol, werd geboren op 10 mei 1933, de dag dat de nazi’s in Duitsland tienduizenden boeken verbrandden. De ‘bibliocaust’ noemt Lieberman het zelf, die zijn site tot leven bracht om het boek in al zijn vormen te vieren. Lieberman was twintig jaar lang boekhandelaar en eigenaar van de winkel Wessel & Lieberman Booksellers in Seattle. In 2012 verliet hij de boekhandel om zich volledig op Book Patrol te kunnen richten. De site die nu tien jaar bestaat, brengt voornamelijk boekennieuws, maar ook recensies, artikelen over bibliotheken, tentoonstellingen en wat dies meer zij. Een aparte sectie op zijn site is gewijd aan boeken die in de ban zijn gedaan, gecensureerd of vernietigd. Zo weet hij te melden dat de Harry Potter-reeks nog steeds taboe is op sommige christelijke scholen in Engeland.

Link: http://bookpatrol.net/

Savidge Reads is vernoemd naar Simon Savidge, een in 1982 geboren Britse boekverslaafde. Onder invloed van zijn moeder en oma raakt hij al op jonge leeftijd verslingerd aan boeken. Die verslaving wordt even onderbroken als gevolg van de verplichte boekenlijst op middelbare school, maar de liefde voor het geschreven woord wordt weer aangewakkerd als iemand bij Savidge het boek Rebecca van Daphne du Maurier onder de neus houdt. Savidge runt nu Savidge Reads en levert bijdragen aan verschillende literaire en lifestyle tijdschriften. Hij is tevens mede-oprichter van The Green Carnation Prize (voor boeken over de LGBT-gemeenschap). De blogger zit bovenop het boekennieuws, maar toont ook graag andermans boekenplanken, kleine onafhankelijke winkels en uiteraard recensies van literaire werken.

Link: https://savidgereads.wordpress.com/

Buitenbeentjes

In 2003 schiep Matthew Cheney The Mumpsimus, een blog over de boeken die hij leest en dat zijn voornamelijk fantasyromans. Maar ook de ‘gewone’ literatuur wordt op zijn site niet vergeten. Zo geeft Cheney, die de verzamelbundel Blood: Stories op zijn naam heeft staan, zijn gedachten over Bob Dylan als winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur vrij spel, schrijft hij over de laatste roman van J.M. Coetzee en verklaart hij waarom hij geen dichter is. Wat Cheney wel is, is een docent. Aan Plymouth State University geeft hij Engels, doceert hij vrouwenstudies en verzorgt hij de opleiding communicatie & media. Op zijn blog staat ook een sectie Teaching. Daar staan weer verwijzingen naar de lessen over literatuur die hij verzorgt, zoals schrijven en het creatieve proces, gender in sciencefiction en buitenbeentjes, schurken en ander tuig in films en samenleving.

Link: http://mumpsimus.blogspot.nl/

Publetariat, is zoals de boventitel meldt, een site voor schrijvers en auteurs in de dop. Opgericht in 2008 door auteur, software-ontwikkelaar en ‘Digital Media Mom’ April L. Hamilton. Haar missie is om verhalen en adviezen van experts in schrijven, journalistiek, redigeren, cover ontwerp, uitgeven en boekpromotie zo veel mogelijk te delen. De site zegt dagelijks internet af te grazen op zoek naar waardevolle content over alles wat met het boek te maken heeft. Zo verwijst Publetariat naar online verhalen die onder meer gaan over de mythes die bestaan rond het auteursrecht, acht stappen die leiden tot het beginnen aan en het afronden van een boek, veel gemaakte fouten onder startende auteurs en tips om je roman besproken te krijgen door een boekblogger.

Link: http://www.publetariat.com/

Lees verder op de volgende pagina.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Bloggers in den vreemde