Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Cassandra

Ook deze week belichten we een nieuw boek van een bekende auteur waar we hooggespannen verwachtingen van hebben of juist een nieuw werk van een (nog) wat minder bekende auteur. Deze week staat Cassandra van Dorothy Bakker centraal.

Eigenlijk kan Cassandra niet echt een nieuw boek worden genoemd, het is een klassieker uit 1962 die destijds verscheen als Cassandra at the wedding en nu voor het eerst als vertaling is uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Het boek is met zoveel vaart geschreven dat het niet leest als een verhaal van ruim vijftig jaar oud, maar als een hedendaagse roman. Times Literary Supplement noemde het boek ‘een roman van uitzonderlijke kwaliteit.’ Vooral Bakers talent voor het schrijven van vlekkeloos proza en mooie dialogen wordt geprezen.

Dorothy Baker debuteerde in 1938 met haar roman Young man with a horn, die in 1950 werd verfilmd. Cassandra was haar vierde roman en volgens Bakers echtgenoot is het verhaal over de tweelingzussen gebaseerd op hun eigen twee dochters.

Over dit boek:
Als eeneiige tweeling hebben Cassandra en Judith een hechte band. Als Judith gaat trouwen, vertrekt Cassandra naar hun ouderlijk huis, waar ze Judiths verloofde voor het eerst zal ontmoeten en als bruidsmeisje aanwezig moet zijn. Al gauw wordt duidelijk dat Cassandra helemaal niet blij is met het huwelijk van haar zus en dat zij zal proberen om Judith van gedachten te doen veranderen. Trouwen is immers het ultieme verraad aan de twee-eenheid die de beide jonge vrouwen in de ogen van Cassandra vormen. Kan Cassandra de bruiloft stoppen, of weet ze haar weg naar een eigen identiteit te vinden? Op scherpzinnige wijze laat Baker beide zussen aan het woord. Zo creëert ze een indringend en sterk verhaal over universele en herkenbare thema’s als opgroeien en loslaten, liefde en jaloezie. Cassandra is een moderne, levendige klassieker met een onvergetelijke hoofdpersoon.

Lees ook de recensie van Maritza Dubravac over Cassandra.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

2 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Cassandra

 

Gerelateerd

Over

Dorothy Baker

Dorothy Baker

Dorothy Baker was een Amerikaans schrijfster van naam. Ze schreef o.a. Young Man...