Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Dagboeken 1931-1949

door Hebban Crew 2 reacties
Wie las er niet 'Animal Farm' (1945) en '1984' (1949) op de middelbare school. Meesterwerken die, al waren ze vaak verplichte kost, toch echt tot de wereldwijde klassiekers behoren. Onlangs verschenen bij Uitgeverij De Arbeiderspers George Orwells dagboeken, naar het Nederlands vertaald door Nelleke van Maaren. Hebban zet 'Dagboeken 1931-1949' deze week centraal als boek van de week.

Anders dan zijn eerdergenoemde werken, waarin de auteur een satire brengt op en waarschuwt voor totalitaire regimes, is Dagboeken 1931-1949 een boek dat de volledige ontwikkeling van Orwells schrijverschap weergeeft. Een boek dat eigenlijk niet mag missen op je boekenplank, naast de andere werken van deze wereldbekende Britse auteur.

Over dit boek:

Orwell (1903 -1950) was een verstokt dagboekenschrijver. Dit boek bestrijkt de jaren 1931-1949 en daarmee de volledige ontwikkeling van zijn schrijverschap. De notities over zijn reis door industrieel Engeland tonen hem als bevlogen sociaal commentator. Hij schrijft over de opkomst van totalitaire regimes, het drama van de Tweede Wereldoorlog en de totstandkoming van Animal Farm en 1984, maar ook over het dierenleven in zijn tuin, de dood van zijn vrouw en zijn gevecht met tuberculose.

Hoewel Orwell fel gekant was tegen een biografie over hem, laten deze dagboeken zich lezen als een autobiografie van zijn leven en opvattingen. Orwell loopt niet te koop met zijn emoties en zijn gevecht tegen tbc die hem vroegtijdig fataal zou worden. Toch komen we in dit boek veel te weten over de man die grote invloed had op het politieke denken van de 20e eeuw en over de context waarin hij zijn literaire meesterwerken schreef.

‘De zaadjes waaruit beroemde passages zijn voortgekomen.’ - New Statesman

‘Misschien wel de beste chroniqueur van de Engelse cultuur in de twintigste eeuw.’ - The Economist.  

Lees binnenkort ook de recensie van Dagboeken 1931-1949 op Hebban Literatuur & Romans.Over de auteur

Hebban Crew

1835 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dagboeken 1931-1949

 

Gerelateerd

Over

George Orwell

George Orwell

George Orwell was een Brits schrijver, journalist en criticus. Hij wordt beschou...