Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Boek van de week: 'Kees de jongen' van Theo Thijssen in een hertaling van Tiny Fisscher

door Julienne van den Heuvel 1 reactie
Kees is een dromerige, gevoelige en intelligente jongen met (te)veel fantasie. Zijn ouders hebben het niet breed met een slecht lopende schoenwinkel – in de jaren tien van de vorig eeuw – en dan wordt zijn vader ook nog ongeneeslijk ziek.

Behalve de twaalfjarige Kees zijn er nog twee monden om te voeden: zijn jongere zus Truus en de kleine Tom. Kees is geen doorsnee jongen en kan zich door zijn fantasieën wat vreemd gedragen. Maar door zijn zelfreflectie, en doordat hij heel goed in de gaten heeft hoe alles zit en hoe mensen op elkaar reageren, wordt hij niet gepest en hoort hij er op school gewoon bij. Intussen stelt hij zich voor hoe hij heldhaftige daden verricht en mensen op een slimme manier weet te helpen, waardoor ze van hem op zullen kijken. De werkelijkheid is echter anders, hoewel hij uiteindelijk toch, nadat zijn vader is overleden, zijn moeder versteld doet staan. Kees is uit het goede hout gesneden, en ook al zit de hbs er niet meer in omdat hij vroegtijdig de school verlaat om zijn financiële steentje bij te dragen, Kees komt er wel!

Het boek van Theo Thijssen, dat in 1923 voor het eerst verscheen, werd door Tiny Fisscher bewerkt in hedendaags taalgebruik: het werd opgefrist en enkele losse verhaallijntjes werden afgerond. Dit alles gebeurde in stijl, waarbij de sfeer van het oorspronkelijke boek behouden bleef.
Het verscheen bij Arial Media Company.

Hebban Junior interviewde Tiny Fisscher.Over de auteur

Julienne van den Heuvel

38 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Boek van de week: 'Kees de jongen' van Theo Thijssen in een hertaling van Tiny Fisscher

 

Gerelateerd

Over

Tiny Fisscher

Tiny Fisscher

Eigenlijk ben ik een prinses, maar dat hou ik geheim. De erwt hou ik ook geheim....