Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Boekentaal Mondiaal: informatiemappen voor gebruik in leesclubs

1 reactie
Boekentaal Mondiaal ondersteunt leesclubs en helpt hen bij het kiezen van de meest geschikte titels voor een boeiende bespreking. Er verschijnen jaarlijks twee informatiemappen met elk zes uitvoerige analyses van romans die door de redactie zorgvuldig geselecteerd zijn voor leesclubs. Zo’n 300 leesclubs maken al gebruik van Boekentaal Mondiaal, dat een uitgave is van BoekBeeldTekst.

Boekenkeuze

De hoofdactiviteiten van BoekBeeldTekst richten zich op leesclubs en de vraag: hoe kunnen we leesclubs ondersteunen en het hen gemakkelijker maken? Een van de producten die we uitgeven is Boekentaal Mondiaal. Jaarlijks verschijnen van deze uitgave 2 edities, met elk zes analyses van romans. Met een team van vijf redactieleden selecteren we met zorg de meest geschikte leesclubtitels.  

Jacandra van den Broek (hoofdredacteur van Boekentaal Mondiaal): “Een van de uitdagingen van een leeskring, zo heb ik zelf vaak ervaren, is het beantwoorden van de vraag: ‘Wat gaan we lezen en hoe bepalen we dat?’ Je kunt er als leesclub natuurlijk voor kiezen om op democratische manier tot een boekenkeuze te komen. Maar één van de dingen die veel lezers nu juist zo leuk vinden aan een leesclub is dat ze boeken lezen die ze anders nooit gelezen zouden hebben. We helpen leesclubs met die boekenkeuze middels onze informatiemap waarin 6 titels worden besproken.”  

Inhoud van de informatiemap

Elke van de zes analyses in een informatiemap zijn zo opgebouwd dat leesclubs niet afhankelijk hoeven te zijn van een externe begeleider om met een boek aan de slag te kunnen. Het materiaal biedt voldoende informatie om op een gedegen manier een boek te bespreken. Als het moet, kan ieder lid van de leesclub aan de hand van het materiaal een bijeenkomst leiden. Elke boekanalyse bevat een bio- en bibliografie van de auteur, een analyse van het boek (zoals een uitleg bij het thema, de motieven, de personages, het perspectief e.d.), tips voor culturele en literaire activiteiten, en discussievragen waarmee een gesprek op gang gebracht kan worden.
Een Boekentaal Mondiaal informatiemap kost € 20,50 per deelnemer, en er verschijnen twee verschillende edities per jaar waaruit leesclubs telkens kunnen kiezen.  

Overige activiteiten

Naast het uitgeven van Boekentaal Mondiaal bestaan onze activiteiten uit het begeleiden van (beginnende) leesclubs die ondersteuning nodig hebben bij het invullen of organiseren van een bijeenkomst rondom een boek, of bij het opstarten van een nieuwe leesclub.  

Filmgroepen Moving Movies

BoekBeeldTekst geeft volgens hetzelfde principe ook jaarlijks een informatiemap voor filmgroepen uit. We selecteren op dezelfde zorgvuldige wijze vijf geschikte filmtitels om met elkaar te bekijken en bespreken. En we maken bij die films ook weer uitgebreide analyses, met achtergrondinformatie over o.a. thematiek, symboliek, cameragebruik en techniek. De vijf analyses worden gebundeld in de uitgave Moving Movies en bevatten ook discussievragen die de filmgroep kunnen helpen om met elkaar in gesprek te gaan over de films. Een Moving Movies informatiemap kost € 16,50 per deelnemer.  

Eens proberen?

Leesclubs (of filmgroepen) die ons materiaal eens willen uitproberen, kunnen ons mailen via info@boekentaalmondiaal.nl. Voor contactpersonen van leesclubs die ons tijdens de Week van de Leesclub mailen, hebben wij een aantrekkelijk aanbod om samen met de hele leesclub gratis kennis te maken met ons materiaal.  

Zie voor een titeloverzicht: www.boekentaalmondiaal.nl en/of www.boekbeeldtekst.nl

Week van de Leesclub

28 januari tot en met 3 februariOver de auteurReacties op: Boekentaal Mondiaal: informatiemappen voor gebruik in leesclubs

 

Gesponsorde boeken