Hebban vandaag

Nieuws /

Boekverfilming Franca Treur breekt records

Vanaf half juli 2015 draait de bioscoopversie van 'Dorsvloer vol confetti' langer dan Gooische Vrouwen 1, dat hiervoor het record had van langstlopende Nederlandse film in de bioscopen.

Het is de 45e week dat Dorsvloer vol confetti in de bioscopen draait, meldt distributeur Entertainment One. Wie de film nu nog wil bekijken, kan nog terecht bij Pathé Rembrandt in Arnhem.

In de film spelen onder andere Hendrikje Nieuwerf, Yannick de Waal, Genio de Groot en Malou Gorter. Bijna 100.000 mensen hebben de film in de bioscoop gezien.

Dorsvloer vol confetti is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van schrijfster en journaliste Franca Treur, waarvan meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht.

Over het boek
's Winters zijn de zondagen het snelst voorbij. Als de dominee om vier uur de middagdienst afsluit met de zegen voor weer een hele week, vliegen ze alle zeven naar het fietsenhok. "Om de poten te breken", zegt de vader. "Daar komen nog eens ongelukken van." Dat zegt hij altijd: "Daar komen nog eens ongelukken van." Net als: "Als je brokken maakt, ik betaal niks hoor." Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasiën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie.

Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.

Dorsvloer op Hebban
Op Hebban scoort het boek een gemiddelde 3 sterren. Het boek werd her en der genomineerd voor literaire titels, maar kreeg ook veel kritiek te verduren. Treurs tweede roman, De Woongroep, zag in 2014 het levenslicht. Ook dat boek scoort op Hebban een voldoende van 3 sterren.

Heb jij het boek gelezen of de film gezien? Wat vond je ervan?

(Bron: De Telegraaf)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Boekverfilming Franca Treur breekt records

 

Gerelateerd

Over

Franca Treur

Franca Treur

Franca Treur (1979) debuteerde in 2009 met de roman Dorsvloer vol confetti, waar...

Gesponsorde boeken