Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Book review: Joe Abercrombie - Half a King

door Sjoerd Huinink 5 reacties
De bekende Britse fantasy-auteur Joe Abercrombie twittert onder de naam LordGrimdark. Mensen die zijn boeken gelezen hebben, snappen deze naam. Hij doet zijn Twitternaam volledig recht in zijn boeken waar grimdark zeker van toepassing is op de karakters en acties van zijn personages. Deze LordGrimdark heeft zich nu gestort op de youngadults, wat de vraag oproept of er misschien ook maar een leeftijdsgrens op de jeugdboeken moet komen.

Het verhaal start in Gettland, waar Yarvi als tweede zoon van de koning Uthrik opgroeit. Yarvi is kreupel geboren, één van zijn handen is misvormd. Al op jonge leeftijd heeft Yarvi bewezen volkomen ongeschikt te zijn als troonopvolger. Op het trainingsveld verliest hij van iedereen en ook ontbeert hij de mentale hardheid van een bloeddorstig heerser. Gelukkig is dat geen probleem want Yarvi heeft een oudere broer die genoemde kwaliteiten wel heeft. Yarvi heeft zich daarom kunnen richten op het vergaren van kennis in dienst van Vader Vrede. De dienaren ('ministers') van Vader Vrede zijn traditiegetrouw de belangrijkste adviseurs van de koning en dus ook van koning Uthrik. Yarvi staat op het punt toe te treden tot de orde van dienaren van Vader Vrede als zijn vader en broer worden vermoord. Geheel tegen zijn wil in moet Yarvi nu koning van Gettland worden en tot overmaat van ramp wordt er ook van hem verwacht dat hij wraak gaat nemen op de vermeende moordenaar van zijn vader en broer, Grom–gil-Gorm. Grom-gil-Gorm is koning van Vansterland, het buurland van Gettland. Gesteund door zijn oom Odem trekt Yarvi met een leger naar Vansterland om koning Grom-gil-Gorm een kopje kleiner te maken. Vanaf dat moment wordt het een echte Abercrombie met verraad, moord en toch ook wel heroïek om iedere hoek.  

Bij een boek van Abercrombie verwacht je als lezer plotwendingen, toch weet Abercrombie steeds weer te verrassen met bizarre twists in het verhaal. Ook in Half a king is er weer een aantal onverwachte wendingen die je niet ziet aankomen, maar die wel logisch zijn. Daaraan voegt Abercrombie de nodige galgenhumor en een flinke dosis zelfspot van zijn karakters toe. Ook zijn de karakters realistisch en menselijk en ontwikkelen ze zich tijdens het verhaal. De korte hoofdstukken en actierijke schrijfstijl van Abercrombie maken dat het boek vlot leest. Dit boek valt in de categorie young adult en dit impliceert een verschil met de andere boeken van Abercrombie. Dit verschil zit hem vooral in de belevingswereld van Yarvi, de hoofdpersoon van het verhaal. Hij groeit in het verhaal van jongen naar man, met alle bijbehorende zelfoverschatting, twijfels en aandacht voor het andere geslacht. Daarnaast zijn ook de beschrijvingen van de bloederige scènes misschien iets minder plastisch dan in de volwassen boeken van Abercrombie.  

Ervan uitgaande dat tere puberzielen überhaupt niet beginnen aan een boek van Abercrombie, is het voor de overige young adults een must-read. Het gaat niet bijdragen aan een positief wereldbeeld van de jongvolwassenen, maar gaat zeker zorgen voor de nodige goed bestede uurtjes. Los van de jongeren, is het ook voor volwassen lezers, zeker als je van Abercrombie houdt, een absolute aanrader. Vooralsnog is van Half a king alleen nog maar de Engelse versie beschikbaar, dus lezers die de Nederlandse versie willen lezen zullen nog even geduld moeten hebben.Over de auteur

Sjoerd Huinink

37 volgers
147 boeken
2 favoriet
Hebban Recensent


Reacties op: Book review: Joe Abercrombie - Half a King

 

Over

Joe Abercrombie

Joe Abercrombie

De Britse fantasyauteur Joe Abercrombie debuteerde in 2004 met De macht van het ...