Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Books doet boekje open

Het is een opmerkelijk verschijnsel: steeds meer thrillerauteurs die hun 'geheim van de smid' met de schrijver in spe willen delen. De workshops zijn niet meer op de vingers van één hand te tellen. Je kunt zelfs een schrijftraining volgen onder de Toscaanse zon. Een vorm van onbaatzuchtigheid of speelt er toch ook een beetje commercieel belang mee? Hoe dan ook, misdaadauteur M.P.O. Books voegt zich nu ook in het rijtje trainers.

M.P.O. Books heeft een boek gepubliceerd waarin hij de geheimen van zijn vak onthult. In Schrijven is... Een afgesloten huis beschrijft hij de totstandkoming van Een afgesloten huis, zijn thriller uit 2013. Hij verstrekt daarnaast tien algemene schrijftips, benoemt twintig specifieke verhaaltechnieken en geeft voorbeelden van hoe die in de praktijk werken.

De auteur noemt het boek ook wel 'een autobiografische momentopname' van zijn leven en in het bijzonder de ontstaansgeschiedenis van een thriller. ''Het gaat over mij en over de wisselwerking tussen mijn leven en het verhaal.'' Het autobiografische element is onder andere Books' ervaring met een dominee. Books: ''Een van de meest doortrapte mensen die ik ooit tegenkwam.'' Hij heeft door de jaren heen tientallen boeken over het schrijversvak gelezen en daarvan geleerd. ''Ik hoop dat anderen nu iets opsteken van mijn werkmethode.''

"Ik neem in dit boek geen blad voor de mond", belooft Books in het voorwoord. "Er komt vuile was in de buitenlucht te wapperen en ik zal het een en ander onthullen over het leven dat ik leid. Maar dat alles is nodig om te laten zien onder welke omstandigheden Een afgesloten huis tot stand is gekomen." Onder de toplaag van Esther Verhoef, Saskia Noort en Charles den Tex zitten volgens Books heel veel auteurs die met frustraties rondlopen omdat ze nauwelijks erkenning krijgen en vrijwel geen publiciteit. "Slechts weinigen krijgen de kans door te dringen tot de top."

Het boek is overigens geen langgerekte klaagzang, belooft de schrijver. Hij heeft het boek verluchtigd met een aantal 'grappige anekdotes'.

Books viert dit jaar zijn tienjarig jubileum als misdaadauteur, maar hij begon al een kwart eeuw geleden met schrijven, toen nog met een typemachine. Afgelopen jaar verscheen zijn achtste boek, Een afgesloten huis, over de moord op een Utrechtse crimineel. Books zelf noemt het 'de allereerste Nederlandse crossover tussen de politieroman en de legal thriller'.

De schrijver heeft in samenwerking met uitgeverij De Leeskamer zijn nieuwe boek in eigen beheer uitgegeven. Het telt 315 pagina's en is als paperback (€ 22,95) en als e-book (€ 9,95) verkrijgbaar.Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Books doet boekje open

 

Gerelateerd

Over

M.P.O. Books

M.P.O. Books

De Nederlandse schrijver M.P.O. Books (1972), pseudoniem van Marco Books, debut...