Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Britse schrijfster Anita Brookner overleden

door Hebban Crew 1 reactie
De Britse schrijfster Anita Brookner is donderdag 10 maart op 87-jarige leeftijd overleden. Ze won in 1984 onverwachts de prestigieuze Booker Prize voor haar roman 'Hotel du Lac'. In totaal schreef ze 24 boeken.

Naast romanschrijfster was Brookner kunsthistorica. Ze was de eerste vrouwelijke professor die de oudste professorenrang aan de Universiteit van Cambridge kreeg. Voor haar werk als historica werd ze onderscheiden met de Orde van het Britse Rijk.

Anita Brookner werd op 16 juli 1928 geboren in Londen. Brookners ouders waren Pools-Joodse emigranten die in de jaren twintig een tabaksfabriek begonnen in Engeland. Tijdens de oorlog veranderde haar moeder hun oorspronkelijke naam Brückner in Brookner, vanwege het heersende anti-Duitse sentiment. 

Brookner was enig kind, trouwde nooit en verzorgde haar ouders tot op hoge leeftijd. Ze debuteerde op 53-jarige leeftijd met A Start In Life (1981) en publiceerde sindsdien praktisch elk jaar een nieuw boek. Haar vierde roman, Hotel du Lac (1984) werd onderscheiden met de Booker Prize. De schrijfster wordt beschouwd als een begaafd stiliste.

Haar romans zijn sterk beïnvloed door haar persoonlijke levenservaringen. Ze schreef over thema’s eenzaamheid en de moeilijkheid om je aan te passen aan de Britse samenleving. De hoofdpersonen zijn vaak intellectuele vrouwen uit de middenklasse, die moeten omgaan met emotioneel verlies (scheiding, dood). Veel personen in haar werk zijn ook van Joodse afkomst.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Britse schrijfster Anita Brookner overleden

 

Gerelateerd

Over

Anita Brookner

Anita Brookner

Anita Brookner (1928-2016) was een Engels romanschrijfster en historic...

Gesponsorde boeken