Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Broer jaagt op broer

Sinds zijn debuut medio jaren negentig verschijnt er elk jaar wel een boek van David Baldacci. Hij draait zijn hand niet om voor standalone thrillers of weer een nieuw deel in een van zijn series. Je zou bijna denken dat Baldacci op de automatische piloot schrijft... ''Integendeel, het wordt steeds moeilijker.''

De ontsnapping, dat al weer enkele weken vrolijk meedraait in de Bestseller 60, is het zevenentwintigste boek van de Amerikaanse bestsellerauteur. Deze thriller is een nieuw deel in de serie rond special agent John Puller. Het boek heeft een opmerkelijke verhaallijn: Puller moet op jacht naar zijn eigen broer, een ontsnapte gevangene. Saillant detail: het Nederlandse ministerie van Defensie heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het boek. Luitenant-kolonel Rob van Putten van de Koninklijke Landmacht heeft een deel van de vertaling 'meegelezen'. ''Om te checken of de (wapen)terminologie wel klopte'', aldus een woordvoerster van uitgeverij A.W. Bruna.

Wanneer een stormfront over de staat Kansas trekt, valt in Leavenworth, een van de zwaarst beveiligde militaire gevangenissen in de Verenigde Staten, de stroom uit. De situatie verergert wanneer ook de back-up-generator het voor gezien houdt en alle celdeuren tegelijk opengaan. De volgende ochtend blijkt een uiterst prominente gevangene de benen te hebben genomen. In zijn cel treffen de bewakers het lichaam van een onbekende man aan.

De ontsnapte man is voormalig majoor Robert Puller. Hij zat een levenslange gevangenisstraf uit wegens hoogverraad en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Zijn ontsnapping uit Leavenworth heeft een massale klopjacht tot gevolg, overigens niet alleen door de autoriteiten. Special agent John Puller van de Criminal Investigation Division is net zo goed vastbesloten zijn oudere broer te vinden. Maar naarmate hij verder graaft in Roberts verleden, ontdekt hij steeds meer onduidelijkheden over diens strafzaak. 

David Baldacci, de voormalig bedrijfsjurist die voorheen achttien uur per dag werkte, brak in 1996 door met zijn geweldige en later verfilmde debuut Het recht van de macht. Vier jaar later vroeg de CPNB hem het geschenkboek Nachtwerk voor de Maand van het Spannende Boek te schrijven. Hij was toen net doorgebroken en kon zijn baan als advocaat gedag zeggen. Bij die gelegenheid zei Baldacci dat zijn plotselinge rijkdom zijn leven ingewikkelder had gemaakt: meer verplichtingen, meer afspraken, meer gedoe. Baldacci's werk is inmiddels in 45 talen vertaal en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

''
Ik heb vandaag meer lol in het schrijven dan toen'', zei Baldacci vorig jaar in een interview. ''Ik heb nu meer dan twintig boeken op mijn naam staan en mensen denken dat het steeds makkelijker voor me wordt. Integendeel, het wordt steeds moeilijker. Maar het blijft enorm plezierig om het te doen. Je denkt misschien dat ik telkens zelfverzekerd aan een nieuw boek begin. Nee, het is pure angst om te mislukken. Maar dan stel ik me voor dat ik er net zo bij zit als toen ik aan mijn debuut begon: je probeert creatief te zijn, je denkt na over verrassende verhaallijnen en op de manier om die zo mooi mogelijk op te schrijven. En je probeert er plezier in te krijgen. Maar wat me werkelijk voortdrijft, is de ware liefde voor het vertellen van een verhaal.''

Getrouw aan zijn opvattingen doet Baldacci veel goeds voor filantropische instellingen. Zelf heeft hij in 2000 de Wish You Well Foundation opgericht, ter bestrijding van de ongeletterdheid in zijn land. In bijna alle staten in de VS heeft zijn organisatie projecten lopen.

Ongeletterdheid is een enorm probleem, vindt Baldacci. ''Kunnen lezen is overleven. Een democratie kan zich niet ontwikkelen als er zo veel mensen zijn die niet of nauwelijks kunnen lezen. Kunnen lezen is hetzelfde als kunnen denken. Het een kan niet zonder het ander. Als je denkt, denk je na over informatie, kennis, feiten. En hoe krijg je die tot je? Door te lezen. Door te lezen vorm je ook je eigen mening. En als je dat niet kunt, zijn er veel mensen die dat wel even voor jou willen doen: je moet dit en dat vinden en ook nog even hiertegen zijn. Door te lezen leer je de wereld kennen. Kun je je kennis vergroten, daarmee een baan krijgen, een goed leven leiden. Ik ben ervan overtuigd dat als we de ongeletterdheid in ons land omlaag kunnen krijgen, hetzelfde gebeurt met de criminaliteit.''Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Broer jaagt op broer

 

Gerelateerd

Over

David Baldacci

David Baldacci

David Baldacci (1960) studeerde politicologie aan de Virginia Commonwealth Unive...