Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Contactformulier met Google Forms

1 reactie
Hoewel internet een erg leuke plek is om je tijd door te brengen laat de veiligheid nogal eens te wensen over. Veel mensen wantrouwen het wereld wijde web zodanig dat ze er het liefst niets mee te maken hebben, en geef ze eens ongelijk. Facebook foto's worden omgezet tot lachwekkende memes, aanlokkelijke downloads bevatten allerlei bestanden die schadelijk zijn voor je computer en na één keer per ongeluk je e-mailadres te hebben gebruikt in een winactie-artikel zit meteen je hele inbox vol met spam - vooral met dat laatste heb ik veel ervaring.

Over het algemeen wordt dan ook aangeraden om je e-mailadres alleen te delen met bekenden, maar als blogger wordt dat lastig. Je wilt immers dat bezoekers en bedrijven je kunnen bereiken. De beste oplossing daarvoor is een contactformulier. 

Wanneer je een self-hosted Wordpress blog hebt, kun je kiezen uit talloze plugins om een contactformulier te maken, maar er is ook een erg geschikt - gratis - alternatief: Google Forms
In de tutorial van vandaag laat ik jullie zien hoe je heel eenvoudig een contactformulier maakt en installeert met behulp van Google Forms


Zorg om te beginnen dat je bent aangemeld op je Google account en ga vervolgens naar Google Drive. Klik op Nieuw -> Meer -> Google Formulieren.
Er volgt een korte uitleg over het werken met Google Formulieren. Klik op Aan de slag
De formulier-editor laadt automatisch de eerste vraag zodat je enkel de gevraagde gegevens in hoeft te vullen. Voor een contactformulier is het gemakkelijk om te beginnen met de meest-basic vraag: wat is de naam van je bezoekers. Vul achter Titel van de vraag de term 'Naam' in. Achter Hulp-tekst hoef je in feite niets in te vullen aangezien de 'naam' zichzelf wijst. Dit veld laat ik daarom blanco. Kies bij Type vraag voor 'Tekst'. Dit gaat over hoe het antwoord op de vraag moet worden opgegeven. Met 'Tekst' genereer je een blanco tekst-regel.
Tijd voor de volgende vraag. Ik heb nog een veld gemaakt voor het e-mailadres van de gebruiker en een veld voor het bericht - bij de laatste kies je bij Type vraag voor 'Alinea'. 
Vergeet niet om de hokjes aan te vinken die een antwoord verplicht maken. Zo krijg je tenminste geen berichten zonder afzender ;)
Wanneer je klaar bent met het creëren van de vragen is het tijd om je contactformulier in te sluiten op je blog. Klik op Bestand -> Insluiten.
Er verschijnt een pop-up met de HTML-code voor je formulier, selecteer en kopieer deze code naar je klembord. Surf naar je Blogger of Wordpress dashboard en creëer een nieuwe pagina. Ga naar de HTML-bewerker voor deze nieuwe pagina en plak de code die je hebt gekopieerd. Sla de wijzigingen op. 
Zo ziet mijn contactformulier eruit op een Blogger-pagina. Tijd om het formulier aan een kleine test te onderwerpen. Ik heb het formulier even ingevuld als Jane Doe en het verzonden. 
Je reacties worden niet rechtstreeks naar je e-mailadres gestuurd, maar worden verzameld in een spreadsheet. Om toch meldingen te ontvangen van nieuwe inzendingen klik je in je Google Formulier op Reacties bekijken.
Je krijgt nu een spreadsheet met alle reacties. Zoals jullie zien is mijn bericht goed aangekomen. Omdat ik niet elke seconde mijn reacties kan blijven verversen, vind ik het handig om een notificatie per mail te ontvangen wanneer er een nieuwe inzending is. Om dit in te stellen klik je op Extra -> Meldingsregels...
Geef je voorkeuren aan en klik op Opslaan

En zo maak je dus heel eenvoudig een eigen contactformulier. 

Heb jij vaak problemen met spam? 


Over de auteurReacties op: Contactformulier met Google Forms