Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 10 mooiste debuten volgens Hebban-lezers

door Hebban Crew 4 reacties
Welke klassieke debuten mag je als lezer echt niet missen? De redactie dook in de 1000 mooiste boeken aller tijden volgens Hebban-lezers en selecteerde de top tien in zowel volwassen fictie als fictie voor de jeugd!

Top Tien Fictie Volwassenen  

1. Ik ben Pelgrim – Terry Hayes (5)  

Ik ben Pelgrim van Terry Hayes verscheen in 2014 en is sindsdien niet weg te denken uit de bestgelezen boeken op Hebban. De thriller over de spion ‘Pelgrim’ won de Hebban Thriller Award 2014 en is met bijna 1800 vijf sterwaarderingen het eerste fictiedebuut dat we terugvinden in de Hebban 1000 van 2018.  

 

2. De verborgen geschiedenis – Donna Tartt (9)  

De sensatie van de jaren negentig: het debuut van Donna Tartt liet vele lezersharten sneller kloppen. De roman vertelt over een student van eenvoudige afkomst die wordt opgenomen in een groepje excentrieke studenten en het drama dat zich rond hen afspeelt. ‘Haar roman heeft de allure van een klassieke tragedie, maar bevat bovendien alle ingrediënten van een meeslepende thriller,’ schreef Trouw in ’93 over dit debuut.   

 

3. Mannen die vrouwen haten – Stieg Larsson (10)  

Voor Stieg Larsson in november 2004 op vijftigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hartinfarct zal hij niet vermoed hebben dat hij postuum bestsellerauteur zou worden. Drie voltooide manuscripten voor misdaadromans lagen klaar, die bekend zouden worden als de Millenium-trilogie. Het eerste deel Mannen die vrouwen haten vinden we terug op plek 10 in de Hebban 1000.  

 

4. De vliegeraar – Khaled Hosseini (16)  

Het debuut van Khaled Hosseini vertelt het ontroerende verhaal van de vriendschap tussen twee jongens in de Afghaanse hoofdstad Kabul die door een gruwelijk voorval verstoord wordt. Jaren later keert een van de jongens vanuit Amerika terug naar Kabul en wordt dan geconfronteerd met de verschrikkingen van het Taliban-regime. Het boek verscheen in 2003 in Nederlandse vertaling en ging ruim anderhalf miljoen keer over de toonbank.  

 

5. De reiziger – Diana Gabaldon (24)  

In 1991 debuteerde Diana Gabaldon met het eerste deel in de ‘Reizigers’-serie, waarin hoofdpersoon Claire via een eeuwenoude stenenkring terechtkomt in het achttiende-eeuwse Schotland. De boekenreeks werd in 2014 bewerkt tot een televisieserie en bestaat inmiddels uit vier seizoenen.  

 

6. Jane Eyre – Charlotte Brontë (26)

Jane Eyre is een van de bekendste Engelse klassiekers. Dit debuut van Charlotte Brontë verscheen in 1847 en gaat over het titelpersonage dat als gouvernante de liefde wint van  haar werkgever Mr. Rochester. Het schrijftalent zat in de familie: ook de zussen van Charlotte, Emily en Anne, publiceerden ieder enkele belangrijke romans.  

 

7. Het smelt – Lize Spit (36)  

Met Het smelt won Lize Spit in 2016 de eerste Hebban Debuutprijs. Het verhaalt over het kleine, Vlaamse Bovenmeer waar in 1988 slechts drie kinderen worden geboren. Samen maken ze er hun hele jeugd het beste van, tot de bloedhete zomer van 2002. Jaren later reist een van hen met een blok ijs in haar kofferbak terug naar het dorp. Manoeuvrerend tussen heden en verleden wordt langzaam duidelijk waarom.  

 

8. Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck (43)  

Als je allereerste boek wordt verfilmd, weet je zeker dat je succesvol bent gedebuteerd! In 2017 werd Griet Op de Beecks debuutroman Vele hemels boven de zevende op het witte doek gebracht. In de roman vertellen vijf uiteenlopende personages die met elkaar verbonden zijn hun verhaal. Het debuut werd bekroond met De Bronzen Uil 2013 en werd ruim 255.000 keer verkocht.   

 

9. De naam van de roos – Umberto Eco (45)  

Ook Umberto Eco (1932-2016) legde de lat hoog met zijn debuut. Van de historische roman slash detective slash sleutelroman die in 1980 verscheen, werden wereldwijd meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht. Het werd in ’86 eveneens succesvol verfilmd met acteur Sean Connery in de hoofdrol.  

 

10. Iene miene mutte – M.J. Arlidge (50)  

Als de naam Helen Grace je niets zegt, dan doet de naam van haar bedenker dat zeker wel: M.J. Arlidge debuteerde in 2014 met de thrillerserie waarin zij de hoofdrol speelt. Na furore te hebben gemaakt in de televisiewereld, kwam Arlidge eigenlijk per toeval terecht in de wereld van thrillerschrijvers. Met succes: acht delen verschenen er inmiddels in de reeks en begin dit jaar werd Helen Grace nog als populairste seriepersonage verkozen door Hebban-lezers.  

 

Top Tien Fictie YA & kinderboeken  

  1. Harry Potter en de steen der wijzen - J.K. Rowling (2)
  2. Twilight – Stephenie Meyer (121)
  3. Geestverwanten – Hilda Spruit (129)
  4. Bloed en beenderen – Tomi Adeyemi (182)
  5. 54 minuten – Marieke Nijkamp (185)
  6. Inwijding – Veronica Roth (195)
  7. Vrees me – Tahereh Mafi (196)
  8. Alice in Wonderland – Lewis Carroll (213)
  9. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs (216)
  10. De glazen troon – Sarah J. Maas (231)      

 

Wat zijn jouw 25 mooiste boeken ooit?

Op hebban.nl/1000 kun je nu ook jouw persoonlijke lijst van vijfentwintig mooiste boeken die je ooit las samenstellen. Een prachtige trip down memory lane. Want welke boeken maakten in jouw leven een onuitwisbare indruk? Om welke boeken heb je het hardst gelachen of gehuild? Welke trokken je uit je leesdip of heb je heel vaak getipt aan vrienden, familie of collega's? Dat zijn de boeken die een plekje op jouw Top 25 Mooiste Boeken verdienen.

Om een top 25 aan te maken heb je een (gratis) Hebban-account nodig. Je bepaalt zelf of de lijst die je maakt zichtbaar is voor iedereen, alleen voor leden of alleen voor jezelf. Je top 25 is natuurlijk een levend document. Je kunt hem het hele jaar door aanpassen.

Inspiratie nodig? Bekijk hier de populairste top 25's van Hebban-lezers.

Klik hier en begin direct!

 Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 10 mooiste debuten volgens Hebban-lezers

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken