Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De 19 sportboeken van 2018

door Hebban Crew 2 reacties
Het einde van kalenderjaar 2018 nadert en de Hebban Crew blikt terug op een mooie boekenjaar. En niets is leuker om het jaar in lijstjes samen te vatten; welke boeken maakten dit jaar een onuitwisbare indruk? Vandaag de 19 sportboeken van 2018!

1. Nouri van Henk Spaan

Op 8 juli 2017 zakt de 20-jarige Ajax-belofte Abdelhak Nouri in elkaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Vijf dagen later volgt het afschuwelijke bericht: Nouri heeft door zuurstofgebrek ernstige hersenschade opgelopen met minimale kans op herstel. Sportjournalist Henk Spaan volgde de jonge voetballer vanaf het eerste moment en schreef het boek Nouri, met medewerking van zijn familie, om de herinnering aan de Ajacied levend te houden.

2. Wim Kieft - De terugkeer van Michel van Egmond

In 2014 verscheen de controversiële bestseller Kieft, over het chaotische leven van Wim Kieft die kampte met een worsteling van drank- en drugsverslaving. Na het dichtslaan van dit boek vroegen veel lezers zich af hoe het met de oud voetballer verging nadat het boek zoveel publiciteit had verkregen. Dit jaar verscheen het langverwachte vervolg waarin schrijver Michel van Egmond met Kieft teruggaat naar Italië. Een trip down memory lane.

3. Kimi Räikkönen van Kari Hotakainen

Autosport en met name de Formule 1 is populairder dan ooit omdat we Nederlands trots Max Verstappen maar wat graag willen toejuichen. De Fin Kimi Räikkönen debuteerde in 2001 in de Formule 1 en werd tijdens zijn eerste seizoen al snel gerekruteerd om voor McLaren te komen rijden. Vervolgens stapte hij over naar Ferrari, en met dat team werd hij in 2007 wereldkampioen. Daarna verliet hij de sport een paar jaar, maar keerde later toch weer terug. Over zijn belevenissen in de autosport is nu te lezen in de eerste (en laatste, aldus de coureur) autobiografie geschreven door Kari Hotakainen.

4. Mijn wereld van Peter Sagan

Wielrenner Peter Sagan presteerde tussen 2015 en 2017 wat nog nooit iemand had gedaan: driemaal achter elkaar wereldkampioen wielrennen worden. Daarmee eiste hij direct een belangrijke plek in de wielerhistorie op. Overal waar hij aan de start verschijnt, is hij favoriet voor de winst. In de geautoriseerde biografie Mijn wereld vertelt de markante snelheidsduivel wat hem door het hoofd spookt als hij op jacht is naar de overwinning.

5. Dirk Kuyt van Jaap de Groot

Zeg je Feyenoord, dan zeg je Dirk Kuyt. Toen de profvoetballer aankondigde te stoppen met zijn sportcarrière, kon een autobiografie niet uitblijven. Journalist Jaap de Groot, eerder al verantwoordelijk voor de geautoriseerde biografie van Johan Cruijff, schreef een verhaal op over ambitie, betrokkenheid, teleurstelling, doorzettingsvermogen en succes. Met een ongekend scherp oog voor details geeft Dirk Kuyt zich bloot zoals hij nooit eerder heeft gedaan. Met als resultaat een verhaal dat verder reikt dan alleen voetbal. 

6. Inside van Michel van Egmond

Van Voetbal Inside naar Veronice Inside, het was een drukke tijd voor de mannen bij Nederlands best bekeken voetbalprogramma. Inside is het onthullende, verbazingwekkende en bij vlagen onthutsende vervolg op de bestseller Topshow uit 2014. Dit keer doen Michel van Egmond en Jan Hillenius van binnenuit verslag van de gang van zaken bij het televisieprogramma; uitmondend in de opmerkelijke transfer van RTL naar Talpa's John de Mol. De relletjes, de boze -emails, de geheime besprekingen: niets blijft onbesproken in deze komische televisiekroniek.

7. Ik ben voetbal van Zlatan Ibrahimovic

Nog op zoek naar een luxe fotoboek waar je urenlang in kan bladeren? Voetballer Zlatan Ibrahimovic is een van de best gewaardeerde profvoetballers in de wereld. Journalist Mats Olsson volgt Ibrahimovic als sinds het begin van zijn loopbaan en tekende zijn verhaal op. Hiervoor interviewde hij ook vakgenoten die nauw met hem samenwerkten, onder wie trainers Ronald Koeman en José Mourinho en medespelers als Thierry Henry.

8. Lefgozer van Richard Witschge en Mike van Damme

Richard Witschge brak op zeventienjarige leeftijd door bij Ajax, werd door zijn mentor Cruijff naar FC Barcelona gehaald, voetbalde bij Bordeaux met Zinedine Zidane en vierde in Engeland de landstitel met het Blackburn Rovers van Alan Shearer. De voetballer blikt terug op zijn enerverende carrière en schreef samen met Mike van Damme de biografie Lefgozer.

9. Afzien van Mart Smeets

Mart Smeets staat bekend om zijn onvermoeibare vermogen om verhalen uit de sportwereld te vertellen. Ook in zijn nieuwe boek Afzien neemt hij de lezer mee naar een wereld die normaal gesloten blijft. Een greep uit de selectie die Smeets maakte: de succesvolle Winterspelen in Zuid-Korea, de topprestaties van Dumoulin, Kruijswijk, Froome, Geraint Thomas en Yates in Giro, Tour en Vuelta; en naar de verbluffende solo van Anna van der Breggen bij het WK vrouwen. Hij volgt tennisster Kiki Bertens bij haar doorbraak naar de wereldtop maar ziet de herfst voor Federer intreden, hij is ontroerd door de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden en ziet Max Verstappen steeds beter worden, en hij legt uit waarom de basketballers LeBron James en Michael Jordan onvergelijkbaar zijn. 

10. Voetbal stelt niets voor van Geert Vermeir

Jan Boskamp staat erom bekend dat hij de lachers op zijn hand heeft als hij aanschuift bij de mannen van VI. Maar wie is de beste man eigenlijk? In het boek Voetbal stelt niets voor gaat Geert Vermeir op zoek naar het antwoord op deze vraag. Het resultaat is een indringend portret van een bijzondere man, die het eigenlijk maar niets vindt dat er naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag een boek verschijnt. 'Een boek over mij? Goed Geertje, als je me maar niet voor de voeten loopt!'

11. Tank van Ralph Blijlevens

Na een profcarrière van maar liefst achttien jaar hangt Bram Tankink aan het eind van wielerseizoen 2018 zijn fiets in de wilgen. Ondanks dat de geboren Twentenaar slechts tweemaal een wedstrijd weet te winnen, is Tankink mateloos populair bij de wielervolgers en alle fans. In het boek Tank geeft hij een inkijkje aan Ralph Blijlevens in het leven van de mens Tankink en natuurlijk komen diverse anekdotes en gebeurtenissen tijdens zijn wielercarrière aan bod.

12. Ayrton Senna van Olav Mol en Erik Houben

Met een harde crash op het circuit van Imola eindigde op 1 mei 1994 het leven van Ayrton Senna veel te vroeg. Nog altijd wordt de Braziliaanse drievoudig wereldkampioen door vele collega’s en fans gezien als de beste Formule 1-coureur aller tijden. Maar Ayrton Senna heeft ons meer nagelaten dan een indrukwekkende carrière vol memorabele momenten; Na zijn dood werd bijvoorbeeld het Senna Instituut opgericht, dat al jarenlang miljoenen Braziliaanse kinderen en jongeren vele nieuwe kansen biedt. Ook heeft zijn dood tot vele verbeteringen in de veiligheid van de Formule 1 geleid. Olav Mol en Erik Houben spraken Senna’s tijdgenoten en kregen daardoor een nieuwe blik op zijn veelzijdige erfenis, die nog altijd merkbaar is in de Formule 1.

13. Winnaars hebben een plan van Sven Nys

Sven Nys is – zo zegt hij het zelf – afgestudeerd aan de universiteit van het veldrijden, een mooie én harde leerschool waarin hij bakken ervaring en levenswijsheid heeft opgedaan. In Winnaars hebben een plan schudt hij de modder van zich af en deelt hij voor het eerst hoe hij geëvolueerd is van verlegen jongetje tot de manager, ondernemer en vader die hij nu is. 

14. Cristiano en Leo van Jimmy Burns

Voetbal is een teamsport. Maar dit laatste decennium zien we een persoonlijke rivaliteit zoals we die niet eerder hebben gezien: Cristiano Ronaldo en Lionel 'Leo' Messi. Dit is hun definitieve verhaal beschreven door Jimmy Burns. De één een strakke adonis, een zeer precieze fysieke machine die teams verslaat met zijn snelheid en kracht. De ander een technisch genie die buitenaardse dingen doet met een voetbal. Hun onderlinge verschillen raken aan iets fundamenteels in het voetbal en zelfs in het leven.

15. Keessie van Jeroen Haarsma

Kees Verkerk is kastelein, campinghouder en kampioen. In de jaren zestig wordt Keessie een volksheld vanwege zijn vlotte babbels en zijn vechtlust op de schaatsbaan. En natuurlijk vanwege zijn prestaties, waarmee hij Nederland - in de jaren zestig nog geen groot sportland - op de kaart zet. Kees wint in 1968, precies vijftig jaar geleden, als eerste Nederlandse man goud op de Winterspelen. Jeroen Haarsma ging op zoek naar het verhaal achter deze kampioen.

16. Het Beest van Thomas Sijtsma

Met een snel getikt bericht op Facebook liet Lieuwe Westra begin 2017 weten dat hij per direct stopte met wielrennen. Een zware depressie was de oorzaak. Er zat een beest in zijn hoofd waar hij geen grip op kreeg. Westra kreeg tijdens zijn wielercarrière de bijnaam Het Beest door urenlang 'lekker te rammen' op zijn fiets. Trainen met de Fries voelde voor teamgenoten en vrienden als een strafexpeditie. Thomas Sijtsma maakte een indringend portret van de voormalig prof wielrenner.

17. Alleen maar een fiets van Kees de Jong

In Alleen maar een fiets schrijft Kees de Jong over de sport die populairder is dan ooit: wielrennen. Die populariteit is enerzijds te danken aan de goede prestaties van de Nederlandse profwielrenners de laatste jaren, anderzijds aan de sociale cultuur die er vooral bij mannelijke amateurs omheen is gevormd. Herken jij jezelf terug in een van de profielen of verhalen?

18. De val van Oranje van Pieter Zwart

Voetbalnerd Pieter Zwart maakte in zijn boek De val van Oranje een analyse waarom Oranje deze zomer geen deel uit maakte van de line-up. Waar ligt dat toch allemaal aan? Toch is er volgens Zwart ook een hoopvolle toekomst weggelegd voor 'onze' jongens.

19. Ali: een leven van Jonathan Eig

Hij was de meest gevatte, de knapste, de sterkste, de moedigste en bovenal The Greatest. Deze eerste allesomvattende biografie geeft een radicaal nieuw inzicht in de complexe man die Ali was. Meer dan 500 interviews, duizenden nieuwe (FBI) documenten en audiotapes vormen samen het verhaal van de bokser zoals nooit eerder is gebeurd. Schrijver Jonathan Eig stortte zich in de materie met dit kloeke boek als uitkomst.

 



Welk in 2018 uitgebracht sportboek behoort vanaf nu tot jouw favorieten? Laat het weten in een reactie onder deze lijst!



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 19 sportboeken van 2018