Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

De gelukkigste man ter wereld maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee

door Hebban Crew 4 reacties
De Joodse Eddie Jaku overleefde meerdere concentratiekampen en de dodenmars van waaruit hij ontsnapte. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland Duitsland, maar van opgeven heeft hij nooit gehoord. Na de Tweede Wereldoorlog nam hij zichzelf voor elke dag te glimlachen. Zijn ervaringen en wijsheden tekende hij op in 'De gelukkigste man ter wereld'. Lees nu een sneak preview op Hebban van deze bijzondere en hoopvolle memoir.

Eddie Jaku (1920) werd in Duitsland geboren als Abraham Jakubowicz. Hij beschouwde zichzelf altijd eerst als Duitser, trots op zijn vaderland, en dan pas als Jood. Dat veranderde echter op 9 november 1938, bekend geworden als de Kristallnacht. Hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp gebracht. In de zeven jaar die volgden zou hij verschillende verschrikkingen overleven, maar zijn familie en vrienden verliezen.

'Een herinnering aan de kracht van liefde, goedheid en hoop... Een hartverwarmend verhaal en prachtig verteld.' – The Sydney Morning Herald

Jaku werd in eerste instantie naar kamp Buchenwald gebracht, van waaruit hij met zijn vader wist te ontsnappen. Nadat hij opnieuw was opgepakt en naar Auschwitz werd gestuurd, wist hij onderweg te ontkomen en terug te keren naar zijn ondergedoken ouders en zusje. In oktober 1943 werd de familie voor de laatste keer gearresteerd en naar Auschwitz gestuurd. Daar werd Jaku in 1945 gedwongen mee te lopen in een dodenmars, maar ook van daaruit wist hij een ontsnapping te realiseren en werd hij gevonden door geallieerde soldaten.

Inmiddels woont hij in Australië met zijn vrouw, met wie hij inmiddels 73 jaar getrouwd is en twee zoons, kleinkinderen en achterkleinkinderen heeft. Jaku doet vrijwilligerswerk bij de Sydney Jewish Museum sinds de oprichting in 1992 en noemt zichzelf de gelukkigste man ter wereld. In 2020 vierde hij zijn honderdste verjaardag.

De gelukkigste man ter wereld

De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden.

Leesfragment

Spreekt het levensverhaal van Eddie Jaku je aan en wil je delen in de levenslessen die hij optekende in De gelukkigste man ter wereld? Hieronder lees je een sneak preview van het boek waardoor je alvast kennis kunt maken. Kon je bijna niet meer stoppen? Schrijf je dan in voor de winactie!

Leesfragment De gelukkigste man ter wereld

'Hoewel ik Eddie nog nooit heb ontmoet, voelt het alsof we vrienden zijn. Een prachtig boek, geschreven door een heel bijzondere man.' – The Daily Telegraph

Auschwitz

Jaku heeft verschillende concentratiekampen van binnen gezien – waaronder Auschwitz, waar hij nog een poging deed niet van zijn ouders gescheiden te worden. In een interview met The Sydney Morning Herald vertelt hij over dat moment, waarbij hij oog in oog kwam te staan met Dr. Josef Mengele.

'As soon as we arrived he indicated whether we should walk left or right. He was conducting one of his infamous "selections", separating those still young and strong enough to work as slave labour and those who would be taken straight to the gas chambers.'

Jaku wisselde op een onbewaakt ogenblik van rij, maar een van de bewakers betrapte hem net voor hij met zijn vader in de truck kon stappen. Het was de laatste keer dat hij zijn ouders zag. In een ander interview, met Radio New Zealand, laat hij weten dat de herinneringen aan Auschwitz niet alleen in zijn hoofd zitten, maar ook op zijn arm.

'We cannot even get [the tattooed number] out, because it's put in such a way that it's put through three skins and the flesh.'

Jaku vertelt dat er Auschwitz-overlevenden zijn die huidtransplantaties kregen om de tatoeage te verwijderen, maar dat het nummer vijf jaar later alsnog terugkwam door de manier waarop het was gezet. 'It's a proof for us, some people put it on their grave.'

Eddie Jaku

In 2019 sprak Jaku tijdens het TEDxSydney evenement. 'Today, I teach and share happiness with everyone I meet,' vertelt hij. 'Happiness does not fall from the sky; it's in your hands. If you are happy and healthy, you are a millionaire.' Bekijk hieronder de volledige TEDtalk.

Winactie

Wil jij kans maken op deze indrukwekkende, hoopvolle memoir van Eddie Jaku en lezen hoe hij heeft geleerd elke dag te glimlachen na alles dat hij heeft meegemaakt? In samenwerking met uitgeverij A.W. Bruna mag Hebban vijf exemplaren van het boek, vertaald door Edzard Krol, weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen:

Naar de winactie



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De gelukkigste man ter wereld maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee

 

Gerelateerd

Over

Eddie Jaku

Eddie Jaku

Eddie Jaku (1920-2021) werd geboren in Duitsland als Abraham Jakubowicz. Hij gro...