Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Hebban Thriller Leesclub over 'De code'

Niet het record voor de hoogste gemiddelde eindscore maar wel het record voor de kleinste verschillen in beoordeling tussen de punten over de zes onderdelen. Met 12 beoordelingen variëren de punten tussen 7,3 (psychologie) en 7,7 (leesplezier). En geloof me, dat is heel weinig! Maar helaas voor Fredrik Olsson bestaat hier geen Hall of Fame voor, tenminste niet bij Hebban.


Nadat uit 73 aanmeldingen, 15 winnaars waren geselecteerd, begonnen zij met 2 lezers met een eigen exemplaar met groot enthousiasme aan De code. En de reden voor aanmelding waren zeer divers. Van ‘zoveel prachtige commentaren gelezen’ (Boekenvlinder) en ‘ik geef graag adviezen en mijn mening overboeken’ (Leeslampje), leek het niet op te kunnen. Bij tommy van gompel kwamen er indrukken van Dan Brown naar boven. Karin Teirlynck kreeg zelfs een “buikgevoel” dat aangeeft dat ze De code MOET lezen. Het wordt tijd om eens verder te gaan kijken.

Veel opmerkingen en lovende woorden over de cover met de doodskop. ‘Gevaar’, roept Justine Koster, ‘bloedstollende inhoud’, kirt Leeslampje en ook het reliëf in de afbeelding en de titel kregen veel lof toegezwaaid. Maar jammer voor Fredrik Olsson, ook daar is geen Hall of Fame voor dus zal het uit de binnenkant gehaald moeten worden.

‘Vlotte schrijfstijl’ roept Leentje Adriaensen ‘maar sommige hoofdstukken zijn wat lang’. Voor Ine van Erp ‘leest het boek erg fijn en is het boeiend’. ‘Omdat het verhaal beeldend is beschreven zou je sommige delen zo kunnen gebruiken voor verfilming’, meent ze en misschien komt het ooit nog eens zover. Gea Krikken-Elzing is kort na het begin al enthousiast en vindt het jammer om te moeten stoppen voor het doen van klusjes. Maar voor haar: ‘een ingenieus verhaal’. Marjolein Legius vindt het lastig om te lezen/bekijken wie er bij wie hoort, ze vindt het verder wel een spannend verhaal. En zo blijken de meningen behoorlijk eensgezind te zijn en is daarmee voor een deel verklaard dat de gegeven punten onderling zo weinig verschillen. Hoewel Cecile1967 de uitdieping van de personages wat povertjes vond en wat meer prettig gevonden zou zijn door haar. Resumerend kan worden gesteld dat de stoppers van deze leesclub in dit geval de verliezers zijn want naast de voorbije kans op een gratis leesexemplaar missen ze ook een interessant en spannend verhaal, getuige de waarnemingen van de lezers.

De code
In Amsterdam wordt de jonge historica Janine Haynes vermist. Ze is voor het laatst gezien in een druk café. In Berlijn wordt een dakloze man vermoord door drie mannen in een nepambulance. En in Stockholm verdwijnt voormalig cryptoloog William Sandberg uit het ziekenhuis na een mislukte zelfmoordpoging. Schijnbaar losstaande gebeurtenissen die echter de aanleiding vormen voor een zenuwslopende zoektocht. Sandberg blijkt gevangen te zijn genomen door een schimmige organisatie en is naar een afgelegen kasteel ergens in Europa gebracht. Daar wordt hij gedwongen een ultrageheime, gecodeerde boodschap te ontcijferen. Dan vindt er een virusuitbraak plaats en sterven duizenden mensen een gruwelijke dood. Zolang Sandberg geen oplossing heeft gevonden, zijn de gevolgen niet te overzien...

Fredrik T. Olsson
Fredrik T. Olsson (1969) is scenarioschrijver voor film en televisie in Göteborg, Zweden.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
Boekenvlinder (25 jaar), Leeslampje (19 jaar), bmerel (33 jaar), Sandra Hutchison (43 jaar), tommy van gompel (37 jaar), Leentje Adriaensen (42 jaar), Marjolein Legius (25 jaar), Brenda van Lieren – Kroonen (34 jaar), Karin Teirlynck (50 jaar), amanda de vroed (45 jaar), Amanda de Leeuw – van Weenen (Am87, 27 jaar), Ine van Erp (53 jaar), Cecile1967 (48 jaar), Eline Smit (Elizabeth, 54 jaar), Gea Krikken-Elzing (47 jaar)

Voor het lezen:
amanda de vroed:
De cover is mooi en opvallend, ziet eruit als een belofte dat het een spannend boek is.

tommy van gompel:
Het is op zijn minst een opvallende cover, die je nieuwsgierigheid wekt. De achterflap doet me in ieder geval al watertanden om te lezen. Ik verwacht een verhaal à la Dan Brown.

Justine Koster:
De cover roept vragen op. Een doodskop betekent gevaar, dus ik ga ervan uit dat het een spannend verhaal is. De kleur is goed gekozen, je pakt het boek echt wel op. Ben heel benieuwd.

Leeslampje:
Ik vind vooral de kleuren van de cover erg mooi, ze lopen in elkaar over. De titel en de doodskop kun je voelen. Ik kende deze auteur nog niet, las op de achterkant dat hij scenarioschrijver is voor films en televisie. Ik laat me verrassen.

Boekenvlinder:
Het eerste wat opviel toen ik het boek in mijn handen nam, was het reliëf op de cover. Dit voelt aangenaam aan en is eens iets anders dan anders. Het doodshoofd belooft een bloedstollende inhoud. Ik ben razend benieuwd.

Tijdens het lezen:
Sandra Hutchison:
Ben nu bij hoofdstuk 11. Tot nu toe vind ik het goed te doen, het leest gemakkelijk weg, geen ingewikkelde taal. Het verhaal begint nu meer en meer vorm te krijgen, spannend!

Karin Teirlynck:
Klein lettertype, maar het leest vlot. Een aangename schrijfstijl, waar ik humor in terugvind. Filmisch geschreven en daar hou ik van! Geen ingewikkelde zinnen of moeilijke woorden. Benieuwd of het in dezelfde lijn verder gaat.

Karel Middelkamp:
Ik ben ongeveer op de helft van het boek en heb nu drie verhaallijnen ontdekt. Ik moet mijn gedachten er goed bijhouden, het is niet een boek dat je snel eventjes uitleest. Het is maar goed dat ik op de middelbare school goed was in het vak biologie, dat komt goed van pas.

Gea Krikken-Elzing:
Ik ben vanmorgen begonnen en mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ik hoop dat deze stijgende lijn van spanning erin blijft. Een ingenieus verhaal.

Amanda de Leeuw van Weenen:
Inmiddels in deel 2 beland. Ik moest even in het verhaal komen, maar naarmate het vordert wordt het spannender en interessanter. Sommige hoofdstukken zijn wel wat aan de lange kant. Spanning wordt mooi opgebouwd.

Na het lezen:
Leentje Adriaensen:
Ik had best hoge verwachtingen. Het verhaal leest vlot, al is het soms wat te technisch. Het heeft haast tot het eind geduurd voor duidelijk was wat er aan de hand was. In het begin was ik best tevreden, maar ik had een spannender boek verwacht, vind het zeker geen thriller.
Puntenwaardering: 6,0

Eline Smit:
De code is geen boek dat je eventjes tussendoor leest: de technische gebeurtenissen dwingen je je gedachten goed bij het verhaal te houden, zodat je geen belangrijke zaken mist. De plot is goed opgebouwd, de verschillende verhaallijnen komen aan het eind mooi samen. Het thema is ingewikkeld, maar wel heel bijzonder.
Puntenwaardering: 8,4

Marjolein Legius:
In het begin lastig om te lezen/bekijken wie bij wie hoort. Wel een spannend verhaal, je wilt weten hoe het afloopt! Lange hoofdstukken, met daarin alinea’s die weer ergens anders over gaan (over andere personages); dat moest even wennen. Geen moeilijke woorden of te lange zinnen. Kortom: leest lekker weg, ook door de spanning. Het is een boek waar je goed je aandacht bij moet houden.
Puntenwaardering: 7,6

bmerel:
De personages waar het om draait worden bij naam genoemd. De personages die niet of minder belangrijk zijn niet en dat maakt het verhaal overzichtelijk en begrijpelijk. Vooraf had ik het idee dat het een Dan Brownachtig verhaal zou zijn; enigszins is dit zo, maar toch ook weer helemaal niet. Het boek is filmisch geschreven en leest prettig. Je kunt je onmiddellijk een voorstelling maken van de situatie.
Puntenwaardering: 7,6

Cecile1967:
Wat meer uitdieping van de personages was welkom geweest. Soms werd ik op het verkeerde been gezet en de ontknoping was verrassend, die zag ik niet aankomen. Ik had iets meer van De code verwacht, maar vond het wel een prettig boek. Op zich is De code een prima titel, maar De cryptoloog was ook goed geweest. Prettige schrijfstijl.
Puntenwaardering: 7,6

LEESCLUB RAPPORT 'De code'

Spanning 7,5
Plot 7,5
Leesplezier 7,7
Schrijfstijl 7,5
Originaliteit 7,6
Psychologie 7,3
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 7,5

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op de Hebban Thriller Leesclub Page.Over de auteur

Cees van Rhienen

315 volgers
839 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban Thriller Leesclub over 'De code'

 

Gerelateerd

Over

Fredrik T. Olsson

Fredrik T. Olsson

Fredrik T. Olsson (1969) is scenarioschrijver voor film en televisie in Göt...

Gesponsorde boeken