Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

De kracht van nee

Met een krachtig 'Oxi!' (oftewel nee) stemde 61 procent van de Grieken in een referendum tegen voorstellen van de Europese geldschieters gestemd. Hebban Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Europa kan de boom in met zijn bezuinigingsvoorstellen. Dat is de boodschap van een ruime meerderheid van de Grieken in de volksraadpleging die de regering in Athene had uitgeschreven. 

Wat uiteindelijk de gevolgen zullen zijn van de uitslag van dit referendum is koffiedik kijken. De Griekse Centrale Bank heeft al bij de Europese Centrale Bank aangeklopt voor noodsteun, omdat de bodem van de geldautomaten in het land steeds sneller in zicht komt. Of de ECB steun verleent, is nog de vraag. Als de ECB dat niet doet wordt Griekenland binnen korte tijd een land zonder de euro. 

De Griekse regering kondigde onmiddellijk na het sluiten van de stembussen aan opnieuw te willen gaan praten met de geldschieters over een alternatief akkoord. Premier Alexis Tsipras heeft ook gezegd bereid te zijn te praten over nieuwe hervormingen. ''We gaan nu om tafel om het bankensysteem weer op poten te krijgen'', aldus Tsipras. ''Daarbij zijn we bereid te praten over nieuwe hervormingen.'' 

Morgen overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van het Griekse referendum. De eurogroep komt eerder die dag bijeen om de speciale Europese top voor te bereiden. Het is de tweede speciale top over Griekenland in korte tijd.

NEE!

Wellicht heeft premier Tsipras nog niet zo lang geleden het boek De kracht van het NEE gelezen, geschreven door het echtpaar James en Claudia Altucher. James is een hedgefondsmanager en ondernemer, zijn vrouw geeft les in yoga, meditatie en oude spirituele tradities. In hun boek laat het duo zien wat het grote effect van zo'n klein woordje kan zijn op je leven. Het kan lastig zijn om je leven te leiden zoals je wilt. Vrienden, collega's en familie doen een beroep op je, waardoor je het gevoel kunt hebben geleefd te worden. Zeg voortaan NEE tegen alles wat je afhoudt van wat je gelukkig maakt, is de boodschap van de Altuchers. ''Zo maak je ruimte voor nieuwe kracht en creativiteit en krijg je weer grip op je leven.'' Of op je economie...

Het zou ook zo maar kunnen dat Tsipras de portee van het prentenboekje Nee! van psychologe en seksuologe Sanderijn van der Doef heeft begrepen.
Hartgrondig Nee! roepen kunnen kleuters goed, liefst midden in de supermarkt. Nee zeggen is makkelijk als het om andijvie eten gaat. Maar tegen de buurjongen die met jóúw bal wil spelen is een fluisterend Nee al heel moedig. Tegen die tante met knuffeldrang is Nee zeggen vaak ongewenst. En wat als een bekende heel aardig vraagt of hij je billen mag zien? Als ouder, kleuterjuf of verzorger wil je kinderen leren op de juiste momenten Nee en Ja te zeggen, zonder ze bang te maken voor kinderlokkers. Wanneer zeg je Nee, wanneer zeg je Ja en vooral: hoe zeg je het?

De Grieken mogen dan hartgrondig Nee! hebben aangevinkt, in China bestaat dat woord niet. Althans, dat is de overtuiging van oud-topvoetballer Arie Haan. Hij schreef een handboek om succes te boeken in China, nadat hij daar zo'n twaalf jaar als voetbaltrainer had gewerkt. Haan dacht dat hij alles wel had meegemaakt, totdat hij bondscoach werd van China en vervolgens clubcoach bij verschillende topteams. In Nee bestaat niet verwoordt hij zijn les uit twaalf jaar werken in China: zonder kennis van de Chinese cultuur, van het unieke denken, de gewoonten en eigenaardigheden van dit grote land, behaal je geen succes. De trainer legt uit waarom gezichtsverlies voor Chinezen zo'n issue is, hoe je van individualisten een team maakt, waarom het belangrijk is om tijdens elke training een ruit aan diggelen te trappen. En: waarom nee in contacten met Chinezen niet bestaat.

De man die nee zei is de titel van een boek dat historicus H.L. Wesseling schreef over de Franse president Charles de Gaulle. Tien jaar lang was hij de eerste man van Frankrijk. De in 1970 overleden De Gaulle werd in 2005 gekozen tot 'grootste Fransman aller tijden'. Hij wordt tegenwoordig door vrijwel alle Fransen van links tot rechts bewonderd en zijn ideeën zijn algemeen aanvaard. De Gaulle kwam uit een conservatief milieu waarin respect voor gezag en traditie vanzelfsprekend was en, opgeleid als beroepsmilitair, had hij geleerd te gehoorzamen en bevelen uit te voeren. Toch is hij juist bekend geworden als 'de man die NEE zei'. Zo zei hij nee in 1940 toen maarschalk Pétain verklaarde dat Frankrijk de strijd tegen de Duitsers moest staken. Later zei hij nee tegen de toenmalige Franse Europapolitiek en de overheersende rol van de Amerikanen in de NAVO, omdat voor hem de soevereniteit en onafhankelijkheid van Frankrijk boven alles gingen. De kat van Ome Willem wist het al: De Gaulle zegt voortdurend 'non'. 

Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De kracht van nee

 

Gerelateerd