De leukste podcasts voor boekenliefhebbers
Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor 'uitzenden').
Boeken nader bekeken
In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en podcastmaker Peter Buurman welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan — actueel, relevant of gewoon ijzersterk. Boeken FM is een podcast van uitgeverij Das Mag in samenwerking met De Groene Amsterdammer.
Bij de podcast Lees Dees bespreekt Anton de Goede maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici. De boeken die Lees Dees behandelt, komen voort uit de Schwob uitgaven: een reeks boeken gecureerd door tien uitgeverijen en honderd boekhandels, die zo bijzondere maar niet nieuwe, onontdekte boeken onder de aandacht brengen.
De podcast Het Verhaal gaat om gesprekken met schrijvers. Schrijver en journalist Monique Huijdink gaat met schrijvers dieper in op de publicatie van nieuw werk en stelt vragen die soms de meest spraakzame schrijvers even stil laat vallen. Een leuke podcast om te volgen als je als het verhaal achter een verhaal te weten wil komen.
Onlangs werd de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur geïntroduceerd. De maandelijkse podcast De Grote Vriendelijke Podcast is een initiatief van kinderboekrecensent Bas Maliepaard (Trouw) en van Jaap Friso (van JaapLeest). De afleveringen worden opgenomen in kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem.
Na de dood van Wim Brands stopte het televisieprogramma Brands met Boeken. De podcast is in 2013 gestopt, maar de oude afleveringen zijn allemaal nog te beluisteren.
Ondercast is een literaire podcast en een luistervariant van een literair tijdschrift: elke maand ruim een uur proza, poëzie, toneelteksten, interviews en meer van dat. De podcast wordt gemaakt door Dennis Gaens en Lisa Weeda en heeft regelmatige bijdragen van Hanneke Hendrix, Jibbe Willems, Nikki Dekker, Niels 't Hooft, Edith Vroon en Milena Haverkamp.
Altijd en overal bij je
Je kunt niet altijd live een uitzending De afleveringen van deze radioprogramma's zijn ook terug te luisteren in de vorm van een podcast.
Voor de meeste luisteraars is het VPRO Programma Nooit Meer Slapen iets te laat op de radio na een inspannende werkdag. Presentator Pieter van der Wielen spreekt met een gast uit de cultuurwereld en er wordt verslag gedaan van actuele gebeurtenissen op het gebied van film, theater, literatuur en beeldende kunst.
Ook het programma Kunststof, dat afwisselend wordt gepresenteerd door Jellie Brouwer, Petra Possel en Frénk van der Linden, nodigt met regelmaat een schrijver uit om te vertellen over een nieuw boek.
Uitgeverijen en experts aan het woord
Steeds meer uitgeverijen beginnen ook een podcast om lezers te informeren over de boeken die verschijnen of auteurs uit hun fonds aan het woord te laten.
BoekenREC is de podcast van uitgeverij HarperCollins Holland, die onder meer Marieke Nijkamp, Corinne Duyvis en Julie Kagawa uitnodigden om aan lezers meer te vertellen over hun boeken en handige schrijftips. Daarnaast is uitgeverij Lebowski actief met de podcast Lopen met Lebowski waarin schrijvers samen met een redacteur op stap naar plekken die belangrijk zijn geweest voor hun nieuwe boek.
Thinium Audioboekproducties zorgt ervoor dat jij kunt genieten van luisterboeken doordat ze dag in dag uit bezig zijn met de productie van nieuwe verhalen. In hun podcast Thinium Talks nodigen zij met regelmaat voorlezers uit die met hun bijzondere stemgeluid ervoor zorgen dat jij meegetrokken wordt in een verhaal.
Spannende journalistiek op je oren
Een subgenre dat zich uitstekend leent voor een podcast is True Crime. Spannende journalistiek kreeg een podium in de Verenigde Staten waar bijvoorbeeld de populaire podcast Serial inmiddels al drie seizoenen achter de rug heeft.
Op Tweede Kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar 's ochtends dood gevonden in zijn appartement. Hij is vermoord. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet. Vijftien jaar later is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost. Sanne Boer duikt in het leven van Patrick en ontdekt dat niets is wat het lijkt. Waar ging het mis in het politieonderzoek bij Patrick? In de podcast De moord op Patrick krijg je de kans om mee te puzzelen in deze waargebeurde 'cold case'.
Een andere intrigerende VPRO-productie die over onze zuiderburen gaat is De Kasteelmoord. In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest gemediatiseerde zaken in België. Hoe kon de Kasteelmoord zo groot worden in West-Vlaanderen?
Harry Lensink en Marian Husken volgen al jaren het dossier Willem Holleeder. Holleeder staat nu terecht voor een aantal opzienbarende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Marian Husken volgt het proces vanuit de rechtbank en schuift eens per week aan bij Harry Lensink om de laatste ontwikkelingen door te spreken. Wil je op de hoogte blijven van dit proces dan is De Willem Podcast een aanrader.
Bekijk hier het Hebban podcast kanaal
Luister jij wel eens naar een podcast en heb je een favoriet? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!