Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van februari 2017

door Hebban Crew 2 reacties
Er verschijnen maandelijks zoveel mooie nieuwe boeken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt de redactie van Hebban je een handje. Aan het eind van elke maand selecteren we negentien nieuw te verschijnen boeken die je écht niet mag missen! Bekijk hier de selectie voor februari 2017.


Veelbelovend talent naast de gevestigde orde  

Nederlandstalige thrillerauteurs zoeken in februari de weg naar de lezer! Met zijn prijswinnende debuut Lieve Edelachtbare heeft Max van Olden een goede indruk achtergelaten binnen het Nederlandse thrillergenre. Met zijn tweede thriller De juiste man, die tevens een setting in de wereld van de advocatuur heeft, moet een geheim uit het verleden opgelost worden. Meer geheimen in de debuutthriller Dagboek uit de rivier, geschreven door Frederik Baas (een pseudoniem van Jan van Mersbergen). De vermissing van meisje levert een spannende speurtocht op, maar deze lijkt al snel richting de werkelijkheid te wijzen. Tot slot brengt Corine Hartman met Sluipend gif een nieuwe thriller uit, opnieuw gebaseerd op een waargebeurd familiedrama. Jacqueline houdt van haar echtgenoot, al intimideert en manipuleert hij haar steeds vaker. Het ligt vast ook aan haar, want voor de buitenwereld is hij altijd heel voorkomend. Met de daad van een Franse naamgenote in gedachten, ziet Jacqueline uiteindelijk nog maar één uitweg. Hij moet dood.  

Ook buitenlands talent trappelt in februari om hun doorbraak in Nederland te maken. De Australische Jane Harper won met het manuscript van haar debuutthriller De droogte de Victorian Premier's Literary Award, waarna de rechten rap werden verkocht aan maar liefst 22 landen. In Engeland zal debutant Daniel Cole zich herkennen in het succesverhaal, met zijn lugubere debuutthriller Ragdoll wist hij een verhitte veiling op de London Book Fair op gang te brengen. Hij heeft getekend voor drie boeken die samen een trilogie zullen vormen rond een rechercheteam en plannen voor een televisieserie zijn in een vergevorderd stadium.  

Zoektochten en tragische liefde  

Liefde en tragiek: de grote thema’s van het leven en van de literatuur. Schrijvers raken er niet over uitgeschreven, lezers raken er niet over uitgelezen. In februari verschijnt er weer een aantal veelbelovende, grote romans waarin deze twee thema’s centraal staan. Zo verschijnt op Valentijnsdag – perfecte timing – Liefde in Pangea van Tessa de Loo, een verhaal over een zoektocht naar een verloren jeugdliefde.  

Fidel Hulshoff verliest zijn hart aan een uitzonderlijk mooi en excentriek meisje. Als ze tijdens een schoolreis in Rome voor de ogen van haar klasgenoten een einde aan haar leven maakt, blijft Fidel achter met een schuldgevoel en de vraag wat er toch met dit meisje aan de hand was. Jaren later, als Fidel als bioloog aan de zuidwestkust van Europa onderzoek doet naar het leefgebied van kameleons, spoort Fidel de familie van het meisje op. In de zinderende hitte ontdekt hij dat er in de menselijke jungle niet zoiets bestaat als ‘een verlossend antwoord’.  

Meer tragische liefde in de Zweedse bestseller Wat ik me niet herinner van Jonas Hassen Khemiri. Als Samuel bij een vreselijk auto-ongeluk overlijdt, is de vraag of het wel een ongeluk was, of zelfmoord. Een anonieme schrijver probeert Samuels laatste dag in kaart te brengen. Door gesprekken te voeren met vrienden, familie en buren ontstaat een portret van een man: het liefdevolle kleinkind, de terughoudende bureaucraat, de loyale vriend. Wat ik me niet herinner is zowel een verhaal over liefde en herinnering, als het verhaal van een schrijver die de grip op een eigen waarheid probeert te krijgen.  

Wortels van de Finse Miika Nousiainen gaat net als Liefde in Pangea over een zoektocht, maar dan naar een gezamenlijke, onbekende vader. Na zijn gebit lang te hebben verwaarloosd ondergaat Pekka Kirnuvaara een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts. Daar ontdekt hij dat zijn tandarts en hij dezelfde, zeldzame achternaam hebben. Pekka en de tandarts blijken broers met verschillende moeders te zijn. Hun gezamenlijke vader hebben ze allebei nooit gekend, maar willen ze wel vinden. Dit resulteert in een hilarische en tevens ontroerende roadtrip door Finland, Zweden, Thailand en Australië.  

En daar is ‘ie dan eindelijk: de nieuwe roman van Kluun. Een hele andere vorm van liefde, eigenlijk kunnen we beter spreken van schaamteloze lust, vinden we in DJ. Thorwald van Gestel, beter bekend als DJ Thor, wordt wakker in zijn penthouse in Las Vegas. Champagneflessen, lingerie, drugs en een vrouw die niet wakker te krijgen is, vullen de ruimte. Terug in Nederland blijkt Thor het middelpunt van een schandaal te zijn waar de hele wereld van smult. Om de pers te ontwijken vlucht hij naar zijn oude studievriend, de schrijver Kluun. Die gelooft op zijn beurt de verhalen van DJ Thor niet en gaat op onderzoek uit in Berlijn, Diemen en Las Vegas. Langzamerhand verandert zijn beeld van zijn oude vriend, totdat Thor in een tv-programma wordt geconfronteerd met beelden van de bewuste nacht in Las Vegas.

De dood ontrafeld  

Spannende taferelen in De lovebus van Tjibbe Veldkamp. De lezer wordt meegenomen naar het platteland van de jaren 70, waar uit de verre omtrek jongeren naar dansclub Boerema komen om te feesten en elkaar te versieren. Voor wie meer wil dan dat is er de buiten het dorp geparkeerde Lovebus, die per half uur gehuurd kan worden. Op een avond loopt het verlangen naar liefde en seks echter totaal uit de hand, met twee doden en een zwaargewonde tot gevolg. Bekroond auteur Veldkamp reconstrueert die nacht op filmische wijze.  

Margje Woodrow laat haar hoofdpersonage in haar vierde jeugdthriller Verwoest de plotselinge dood van haar broer onderzoeken. Juul ontvangt een boodschap van een anonieme afzender: in ruil voor de waarheid over Milans dood moet ze het spel ‘Doen, Durven of de Waarheid’ spelen. Ze besluit de uitdaging aan te gaan, maar dan volgen de 'dares' zich in moordend op…  

Ook in De Kids of Appetite van David Arnold staat de dood, maar vooral het leven centraal. In deze YA-roman, die liefhebbers van het werk van Jandy Nelson zou moeten bekoren, is Vic zijn vader twee jaar eerder verloren. Vics moeder heeft algauw een nieuwe vriend die haar een aanzoek doet, waardoor Vic in paniek raakt. Samen met zijn vaders urn met bijbehorende instructies loopt hij weg van huis, om samen met enkele bijzondere kinderen die hij onderweg ontmoet te proberen de laatste wensen van zijn vader te vervullen.  

Oud & nieuw  

Fans van het werk van Anthony Ryan (hij schreef eerder de fantasy trilogie ‘In de Schaduw van de Raaf’) kunnen deze maand hun hart ophalen: Het Vuur van de Draak is het eerste deel van in zijn nieuwe trilogie ‘Draconis Memoria’. Daarin vormen draken een belangrijke pion in de handelsmaatschappij die een van de grootste machten van de wereld is geworden. Er liggen echter een crisis en een oorlog op de loer en de enige hoop ligt in de mythe van een legendarische Witte Draak wiens krachtige bloed misschien wel het tij kan doen keren – als hij al bestaat. En dat lot ligt in handen van kruimeldief Cleemond Torkreek.  

Scifi-liefhebbers die het werk van de gevestigde auteur Jack Vance nog niet kennen hebben deze maand geluk. Zijn ‘Tschai’-cyclus is één van de meest geliefde avonturenromans uit de sciencefiction. De oorspronkelijke vier delen worden in twee omnibussen uitgegeven, waarvan het eerste in februari verschijnt. Daarin komen verkenners Adam Reith en Paul Waunder aan op een onbekende planeet, waarna een projectiel hun moederschip vernietigd. Samen moeten ze zien te overleven op de planeet Tschai, met al haar kleurrijke, bizarre, en dodelijke buitenaardse bewoners.  

De cirkel van het leven  

Non-fictie in februari heeft een sterke link met de cirkel van het leven. Het kind van journalisten Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen arriveerde na een woeste nacht in een kraamkamer van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Met het kind kwam een nieuwe wereld het huis binnen: een optocht van ervaringsdeskundigen, babyfluisteraars, draagzakken, lawaaispeelgoed, goedbedoelde raad van moeders en schoonmoeders, en autostoeltjes zonder gebruiksaanwijzing. In Als het maar niet op ons lijkt beschrijven ze op eerlijke en geestige wijze hun eerste jaar ouderschap.  

Hoe pril een leven ook kan zijn, iedereen krijgt op een zeker moment te maken met rouw. Hoe leef je verder na het verlies van een partner, een kind of een andere dierbare? In januari werd de documentairereeks ‘Kijken in de ziel – De achterblijvers’ uitgezonden bij de NTR, waar Coen Verbraak in verschillende afleveringen sprak met nabestaanden. In het gelijknamige boek zijn de interviews uit de serie opgenomen.  

Nagisa Tatsumi was de grote inspiratiebron van Marie Kondo en geeft met haar boek De kunst van het weggooien nieuwe inspiratie bij het opruimen, zodat je spullen kunt weggooien zonder schuldgevoel. Door middel van de analyse van ons psychologische mechanisme wat verspilling tegen moet gaan, leert ze de lezer ook om kritisch te worden bij iedere aankoop.      

Genoeg titels voor op je NTL-lijst! Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van februari 2017



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van februari 2017

 

Overig

De negentien van februari 2017

op 30 januari 2017 door Hebban Crew 19 boeken 3 volgers 3 reacties 1 like