Hebban vandaag

Nieuws /

De NS Publieksprijs 2021: 'Martien' van Jan Dijkgraaf

door Hebban Crew 1 reactie
De boeken die genomineerd zijn voor de NS Publieksprijs 2021 zijn de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar. De stembussen zijn inmiddels geopend en tot 17 november 19.30 uur kun je stemmen op jouw favoriet voor het Beste Boek van het Jaar. Speciaal voor de verkiezing zijn er video's gemaakt voor de zes deelnemende boeken. Een daarvan is 'Martien' van Jan Dijkgraaf.

Stem hier op Martien van Jan Dijkgraaf

Jan Dijkgraaf

Jan Dijkgraaf (1962) is journalist. Hij was onder meer werkzaam voor het Rotterdams Nieuwsblad, de Haagsche Courant, Sp!ts, Metro, Panorama en HP/de Tijd. Ook schreef en publiceerde hij een aantal cadeau- en managementboeken. In 2014 verscheen de biografie Bres van zijn hand, over ex-hooligan Henk Bres.

Martien

Iedereen kent Martien Meiland van de televisieserie Chateau Meiland, die op SBS 6 wekelijks (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van ‘m, of je vindt ‘m vréselijk. De televisieserie laat echter maar een klein deel van Martien zien. In dit boek vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny hún complete verhaal. Zonder zichzelf en anderen te sparen.

Over de jeugd van Martien, met zijn alcoholische vader Nico en zijn al op 45-jarige leeftijd overleden moeder Nel. Over zijn relatie met broer Jaap, zijn beste vriend. Over zus Nelleke, die hij al jaren niet meer spreekt. Over de Meilanden, de Duivenvoordens en de Renkema’s. Over Martiens onvoorwaardelijke liefde voor Erica, die als een blok viel voor 'de lelijkste man die ik ooit heb gezien' en die hem altijd door dik en dun is blijven steunen. Over een korte ontmoeting in Eilat met een dubbelganger van voetballer Zinedine Zidane die zijn hele wereld op zijn kop zette. Over zijn jaren in Amsterdam, die zelfs tot twee zelfmoordpogingen leidden.

Over zijn werk als ontbijtkok en stylist in loondienst en de zakelijke avonturen met Erica in winkels en groothandel, die varieerden van complete mislukkingen tot geweldige successen. Over een hachelijk avontuur in China, waar hij moest rennen voor zijn leven. Over de zoektochten naar kastelen en de kolderieke avonturen in Frankrijk. Over de serie ‘Chateau Meiland’, die van alle leden van het gezin Bekende Nederlanders maakte. Over het vertrek van Caroline en Nadège. Over de prettige en minder prettige kanten van de televisiewereld. Over de Gouden Televizier Ring. Over… álles!

De NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De zes genomineerden zijn de bestverkochte boeken van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021, waarna er gestemd kan worden op de favoriet. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de boeken moeten voldoen: het dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, het mag niet eerder genomineerd zijn geweest voor de NS Publieksprijs, het is geschreven voor volwassenen en het boek valt onder fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter).

De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas.

Stemmen

Tijdens de stemperiode zullen de genomineerde auteurs of ambassadeurs aanschuiven bij Tijd voor Max op NPO1 om te praten over hun boek. Heb jij een of meerdere van deze genomineerde boeken gelezen en weet jij wel wat het Boek van het Jaar moet worden? Als stemmer maak je kans op een jaar lang boeken en een jaar lang gratis reizen met de trein!

Stem hier op Martien van Jan DijkgraafOver de auteur

Hebban Crew

2212 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De NS Publieksprijs 2021: 'Martien' van Jan Dijkgraaf

 

Gerelateerd

Over

Jan Dijkgraaf

Jan Dijkgraaf

Jan Dijkgraaf (1962) is journalist. Hij was onder meer werkzaam voor het Rotterd...


Gesponsorde boeken