Hebban vandaag

Nieuws /

De Proeverij: Zilt en bitter

door Anna Bakker
Onlangs verscheen bij Fontaine Uitgevers het boek 'Zilt en bitter' van Ria Loohuizen. De feestelijke presentatie vond plaats op 21 augustus 2015, op een dijk in Noordoost-Nederland. Hebban was erbij!

De dijk

Plaats van handeling is Kleine Huisjes, gelegen nabij Kloosterburen. Gastheer en gastvrouw zijn Ale en Fenna Havenga van biologisch landbouwbedrijf Landgoud (www.landgoud.nl). De gasten worden doorverwezen naar de dijk, 1 kilometer verderop, alwaar de presentatie plaats  zal vinden. Perfect getimed, want het is een prachtige, zonnige dag en heerlijk om buiten te vertoeven met de zeewind als natuurlijke airco. De dijk scheidt het waddengebied van de cultuurgrond. Ria Loohuizen arriveert per tractor. Dat staat haar wel, daar is geen twijfel over mogelijk. Mevrouw Loohuizen (zeg maar Ria) begroet bekenden en onbekenden allerhartelijkst en bemoeit zich meteen met de ‘proost’drankjes: witte wijn met zeealsem, om het thema van het boek te onderstrepen. De alsem voegt ze persoonlijk toe, want het mag niet te veel noch te weinig zijn. Lekker trouwens, fris en bitter!

De presentatie

Zilt en bitter wordt gepresenteerd door dichter/schrijver/criticus Tom van Deel. Van Deel spreekt Ria Loohuizen op persoonlijke, humoristische wijze toe, waardoor een prettig ‘ons-kent-ons’-sfeertje ontstaat. Ria licht daar waar zij dat nodig acht toe. De stemming is opperbest, er wordt gelachen en geglimlacht.Aansluitend ontvangt chef-kok Dick Soek (Piloersemaborg, Den Ham) een exemplaar van het boek. Soek plukt – eigenlijk is het geen plukken maar snijden, dat is beter voor de gewassen – in dit gebied ingrediënten voor zijn keuken, o.a. zeekraal en lamsoor (door Ale Havenga van Landgoud consequent zeeaster genoemd).  

De kwelder 

Zowel Ria Loohuizen als Ale Havenga vertelt het een en ander over de kwelder en wat daar zoal groeit. Uit de verte lijkt alles wat groen is gras, maar het meeste groen blijkt zeekraal te zijn. Opmerkelijk genoeg worden de kwelders begraasd door koeien en schapen. Zonder begrazing worden de lekkernijen overwoekerd door grassen e.d. en verdwijnen ze allengs. Leermoment dus: zeegroenten altijd goed wassen, nooit zo uit de grond in je mond steken, want ... Met boer Havenga de kwelder op geweest, op het droge gedeelte. Mooie verhalen gehoord, veel informatie gekregen, interessante wandeling.  

De proeverij

Na de excursie terug naar de boerderij, waar tafels vol lekkernijen klaarstonden, alles door Ria zelf bereid. Prachtig opgediend, moeilijk om een keuze te maken uit het aangebodene, alles zag er even verrukkelijk uit en zo bleek het ook te smaken. Te veel om op te noemen, maar zelf heb ik o.a. genoten van een salade met artisjokken, pannenkoek met boerenwormkruid, radicchiosla met bietjes, watermeloen en feta, Iers zeewierbrood. Alle lof – om in stijl te blijven – voor Ria! Het was heerlijk en het was gezellig om met zijn allen buiten te eten (voelde als snoepen). Complimenten ook aan de familie Havenga voor hun gastvrijheid!  

Het boek

Zilt en bitter beveel ik van harte aan aan een ieder die nog niet bekend is met bittere en zilte ingrediënten. Ik was er al blij mee, zie mijn recensie, maar nu ik meerdere in het boek beschreven gerechten heb geproefd, groeit mijn enthousiasme.Over de auteur

Anna Bakker

179 volgers
1071 boeken
22 favoriet


Reacties op: De Proeverij: Zilt en bitter

 

Gerelateerd

Over

Ria Loohuizen

Ria Loohuizen

Ria Loohuizen is auteur en literair vertaler. Haar passies wandelen en koken zij...

Gesponsorde boeken