Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

'De Skinner methode' overtreft alles

door Jean-Paul Colin 1 reactie
Bijna twee jaar terug liet De Crimezone Leesclub zich bijzonder positief uit over 'De donkere kamer' van Bronja Hoffschlag. Nu is het de beurt aan 'De Skinner methode', deel 2 uit de Project X-trilogie. Is de Hebban Thriller Leesclub hier net zo over te spreken?

Een vreugdedansje maken, en niet zo bescheiden ook. Dit was precies wat Bronja Hoffschlag in januari 2014 deed. Haar debuut De donkere kamer  werd toen uitzonderlijk goed verteerd door de Crimezone Leesclub en zag dit beloond met een gemiddelde eindscore van 8,4. Ze won er ook nog eens de Hebban Crimezone Debuutprijs mee. Nogmaals een bevestiging dat ze veel in haar mars had, en het vooral niet in haar hoofd moest halen om de Project X-trilogie na het eerste deel vaarwel te zeggen.

Al is de kans dat ze het serieus heeft overwogen niet groot, het is voor velen een grote opluchting dat ook De Skinner methode  er nu ligt. In dit tweede deel is de Nederlandse architect Misha Larsen gewoon weer van de partij. Hij zit sinds zijn veroordeling wegens doodslag in een Amerikaanse staatsgevangenis. Vrijwel niemand weet dat hij een dodenlijst heeft opgesteld. Om zijn lijst helemaal af te kunnen werken, sluit hij een pact met seriemoordenaar Donald Skinner, wat bij sommigen kwaad bloed zet. Misha’s broer Lennart verdiept zich intussen in het verleden van Skinner. Maar of dat nou zo verstandig is?

“Had ik het eerste boek niet gelezen dan zou ik nu nerveus beginnen te worden,” zegt ElisJos. En zo zijn er nog meer deelnemers aan deze leesclub die het eerste deel hebben verslonden en met lichtelijke nervositeit aan het lezen van deel twee zijn begonnen. Onder anderen Alexandra Winters: “Ik heb genoten van de diepgang van dit verhaal, van de spanning, met regelmatig een knipoog. Ook werd ik geregeld tot nadenken aangezet. Ik hoop dat Bronja ook met project X 2 van de trilogie deze lijn heeft weten vast te houden.”

Tijdens het lezen geeft Marly aan dat de start van het boek haar meteen pakt: “Ik vind deze erg knap neergezet en al helemaal door de introductie van een nieuw personage. De dialogen in De Skinner methode  zijn hetzelfde opgezet als in De donkere kamer  en ze zijn wederom van een erg hoog niveau.”
Christel Loman spreekt haar enorme bewondering uit voor de manier waarop Hoffschlag het voor elkaar heeft gekregen elk karakter volledig zijn eigen verhaal te laten vertellen: “Ik ben met name onder de indruk van Joël, de manier waarop zijn verhaal verteld wordt, komt op mij erg levensecht over (ik heb gelukkig geen ervaring met drugs). Van de hoofdstukken waarin Skinner zijn verhaal vertelt, kreeg ik regelmatig kippenvel. Ook die zijn zeer realistisch (helaas). Erg knap gedaan!”

Kortom, niets lijkt een goede eindbeoordeling in de weg te staan. En als er al twijfels zijn, neemt Charlotte Veltman die weg: “Ik droom erover, en nee dat is niet goed voor mijn nachtrust. Het boek gaat weer onderhuids. Zit onderhuids. Bijna uit.”

Over op de grote vraag of we het enthousiasme ook vertaald zien in hoge scores. Antwoord: meer dan dat. Precies twintig deelnemers hebben het boek een cijfer gegeven, van wie negen mensen een 10 (!!!). En de laagste score? Een 9,0. Laten we er vervolgens een berekening op los dan blijkt dat De Skinner methode  goed is voor het gemiddelde eindcijfer 9,7. Een fabelachtige, wie weet niet meer te overtreffen waardering. Hoffschlag mag de champagnefles ontkurken. Ze laat al haar collega-auteurs op de Hebban Hall of Fame achter zich. Met gemak.

HebbanJohan is een van de deelnemers die ongetwijfeld graag het champagneglas met Bronja Hoffschlag heft. “Ze heeft mijn al hooggespannen verwachtingen overtroffen. De Skinner methode  gaat inhoudelijk en stilistisch verder waar De dode kamer  stopte, maar Bronja heeft haar stijl verder verfijnd en uitgewerkt. Na het lezen sta je in bewondering voor alle energie en tijd die de auteur in dit werk gestopt heeft.”

Voor Wendy van Lierop mag het boek dan wel eveneens uit zijn, vergeten doet ze het voorlopig niet. “Nu, een paar dagen nadat de laatste bladzijde gelezen is, speelt De Skinner methode  nog elke dag in mijn hoofd. Er is geen andere schrijver die op deze manier een thriller kan neerzetten. Ik blijf Bronja zeker volgen. Kijk nu al uit naar deel 3. De Skinner methode  kruipt in je ziel. Misha laat je niet meer los.”

Geloof het of niet, er is ook slecht nieuws. Nee, niet voor Bronja Hoffschlag. Wel voor R.J. Ellory. Deze ongekend populaire Brit heeft te accepteren dat zijn Bekraste zielen  na ruim 2,5 jaar van de eerste plek op de Hall of Fame is verdrongen door De Skinner methode. Spijtig voor hem, maar ja, het is zoals Martine Jansen terecht al opmerkt: “Bronja schrijft als geen ander.”

Het volledige verslag en alle beoordelingen van deze 149e Hebban Thriller Leesclub lees je hier.



Over de auteur

Jean-Paul Colin

164 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: 'De Skinner methode' overtreft alles

 

Gerelateerd

Over

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag (1981) woont in Rotterdam. Zij begon in haar tienerjaren ...

Hebban Spots

Hebban Thriller Leesclub

680 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...