Hebban vandaag

Interview /

De Tekentafel: illustrator Marieke ten Berge

door Hebban Crew 1 reactie
In de rubriek ‘De Tekentafel’ is er op het Hebban Kinderboekenkanaal aandacht voor bekende en minder bekende illustratoren uit het boekenvak. In deze aflevering Marieke ten Berge, illustrator van 'Ei moet uit' en 'Noord'.

Illustrator Marieke ten Berge tekende als kind al urenlang. Ze groeide op in een creatief gezien waar ze alle ruimte kreeg om haar talenten te ontwikkelen. Ze werkte jaren als ontwerper bij een trendbureau in de home- en decoratiebranche, waar ze zich bezig hield met productontwikkeling. Dit werk doet ze nog steeds parttime naast haar andere illustratiewerk. Zo maakt ze naast boekillustraties ook kaarten en prints, ontwikkelt ze huisstijlen en maakt ze illustraties voor covers en tijdschriften.

Ze laat zich inspireren door de natuur, maar houdt ook erg van interieur en styling, en werkt met haar man, die interieurtimmerman is, verschillende concepten uit. Onder haar meest recente werkt valt het prentenboek Ei moet uit van Mariken Jongman, en Noord van Jesse Goossens, een non-fictie kijkboek met prenten vol wezens uit de wereld van sneeuw en ijs.

'Ik werk het liefst met… een goeie kop koffie.'


Foto © Ginger and Blonde

Marieke ten Berge over...

Ik begon met illustreren toen… ik kind was. Tekenen was altijd een deel van mij en vanaf dat ik kon tekenen ben ik er nooit meer mee gestopt. Ik maakte al jong mijn eigen boekjes en potloden en papier gingen overal mee naartoe.

Mijn eerste illustratie… is heel lang geleden. Toen ik een jaar of 18 was heb ik met mijn vader een boekje gemaakt bij Kok Boekencentrum. Daarna heel lang niets. Mijn eerste prentenboek kwam in 2004 uit.

Ik werk het liefst met… een goeie kop koffie, inkt, potlood, ecoline, gouache, en linoleum. Ik hou erg van printtechnieken en het echte ambachtelijke werken.

Het meest trots ben ik op… mijn kinderen, die nog veel meer fantasie en creativiteit in zich hebben en daar nog zo heerlijk in op kunnen gaan. Maar het boek waar ik het meest trots op ben is Noord.

'Ik hou erg van printtechnieken en het echte ambachtelijke werken.'

De illustraties waar ik met het meeste plezier aan werk… zijn illustraties die dicht bij mezelf liggen. Waarin ik kan experimenteren met materialen en er ruimte is voor verrassingen. En waarbij ik mezelf helemaal kan verliezen in het project of verhaal.

De leukste / interessantste / meest uitdagende opdrachten om te doen… toch ook weer Noord. Dit project kwam voort uit de interesse en liefde voor het noorden, maar ook de noodzaak die ik voel om te vertellen hoe kwetsbaar dat gebied is. Ik ben ervoor op reis geweest en heb veel gelezen en onderzoek gedaan naast het illustreren. Dus al met al was dit boek het leukste, interessantste, meest uitdagende en langste project. Maar van elke fase heb ik genoten!

Het verschil tussen het werken in opdracht en vrij werk… ik vind de afwisseling heel leuk. Voor Ei moet uit was het heerlijk om bij de tekst te illustreren. En op reis te gaan met het verhaal, de wereld over. Ook vind ik het heel leuk om te sparren met schrijvers en uitgevers om samen tot een mooi concept te komen. Wel is het belangrijk dat het een opdracht is die echt bij je past.

Projecten rond eigen vrij werk zijn ook heel fijn. Het voelt als een luxe om dat ook uit te mogen geven. Ik merk dat als het echt uit jezelf komt en je ook dicht bij jezelf blijft in de uitvoering, het je werk sterker maakt. Maar dat kan dus ook bij werk in opdracht als het goed bij je past en je genoeg vrijheid hebt om je ideeën in beeld te kunnen vangen.

Illustraties © Marieke ten Berge

Het werken met de computer vind ik… voor mij is de computer een fijn hulpmiddel is om kleine aanpassingen te kunnen doen of te corrigeren, zonder een hele illustratie opnieuw te moeten maken. Procreate is een heel fijn programma om te schetsen of om kleine illustraties te maken. Maar voor prentenboeken gaat mijn voorkeur uit naar handwerk. Ik hou van het ambacht, het lino snijden, het afdrukken onder de pers. Inkt en verf en de structuur van papier. Ik vind het voor mezelf een verrijking dat je met de hand altijd de onverwachtste effecten hebt. Wat soms zo’n toevoeging voor je illustratie kan zijn. Op de computer is het voor mij te gecontroleerd.

De aandacht voor illustratoren in het boekenvak vind ik… tja, ik weet het niet zo goed. Bij mijn uitgeverijen is de aandacht er zeker genoeg. Maar over het algemeen kan het best wat beter. Ik denk dat boeken zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen, dat dat gewoon altijd meer aandacht verdient. Veel mensen weten ook helemaal niet hoeveel liefde, tijd, kennis en energie er in illustraties zitten. Het is leuk om mensen daarvan bewust te maken, door ze achter de schermen mee te laten kijken in een maakproces.

Ik zou willen dat ik deze boekenreeks had mogen illustreren: lastig, er is zoveel moois om uit te kiezen. Ik houd erg van boeken waarin de natuur en landschappen centraal staan. Maar zo een specifieke serie kan ik niet noemen.

'Veel mensen weten ook helemaal niet hoeveel liefde, tijd, kennis en energie er in illustraties zitten.'

Meer van Marieke ten Berge

Marieke ten Berge en haar werk vind je op haar website en op Instagram.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Tekentafel: illustrator Marieke ten Berge

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken