Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

De Tekentafel: illustratrice Gertie Jaquet

In de rubriek ‘De Tekentafel’ geeft Hebban Junior wekelijks het woord aan bekende en minder bekende illustratoren uit het boekenvak. In deze vierde aflevering vertelt illustratrice Gertie Jaquet, die samen met Annemarie Bon aan de boeken van Haas werkt, over haar illustraties en haar passie voor stempels!


Ik begon met illustreren…
“toen ik in 1983 van de Rietveld Academie kwam en samen met een aantal klasgenoten de Illustratiestudio oprichtte. Die Illustratiestudio bestaat nog altijd, maar inmiddels wel in een heel andere samenstelling.”   

Mijn eerste publicatie waren…
“illustraties in een rekenboekje voor uitgeverij Zwijsen.”  

Ik werk het liefst met…
“penseelpen, pastelkrijt, kleurpotlood en… stempels! En het liefst met mijn collega’s Georgien Overwater, Ineke Goes en Lars Deltrap met wie ik de studio deel.”  

Het meest trots ben ik op…
“het Gouden Boekje Gompelemikkie!. Het is geschreven door Paul Arnoldussen en voor de illustraties gebruikte ik meer dan honderd stempels die ik speciaal daarvoor gesneden heb.”  


De illustraties waar ik met het meeste plezier aan werk…

“zijn de illustraties voor de boeken van Haas, geschreven door Annemarie Bon en waarvan dit najaar het zestiende boek zal verschijnen. Naar aanleiding van het boek Haas wil worteltjestaart hebben Annemarie en ik een poppenkastvoorstelling waar ik de poppenkast en de poppen voor genaaid heb. Haas heeft ook een eigen website.” 

De leukste opdrachten om te doen zijn voor mij…
“opdrachten waarbij ik iets heel nieuws kan uitproberen, zoals het verwerken van mijn stempels in illustraties. Interessant en uitdagend vind ik het als ik iets heel ingewikkelds moet illustreren. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een grote kijkplaat met daarop allerlei voertuigen in een stad die wordt bewoond door dieren. Heel lastig, maar wel heel leuk!”  

Het verschil tussen het werken in opdracht en vrij werk… 
“Ik werk voortdurend in opdracht, alleen mijn stempels maak ik in eerste instantie voor mijzelf, vrij werk dus. Misschien heb ik er daarom altijd zo veel plezier in. De stempels die ik maak houd ik bij op een blog. Ik geef ook regelmatig stempelworkshops, daar leer ik anderen hoe leuk het is om je eigen stempel te maken.”   

Het werken met de computer vind ik een voordeel
“Hoewel ik al mijn tekeningen op papier maak, is het toch heel fijn om op de computer even wat uit te proberen met verschillende kleuren in het schetsstadium. In de illustraties waarin ik veel stempels gebruik is de computer nog belangrijker, ik kan eindeloos blijven schuiven totdat alles op de goede plek staat! Nadeel is dan wel dat er niet één originele tekening meer is, alleen nog een Photoshopbestand.”  De aandacht voor illustratoren in het boekenvak…

“vind ik erg fijn, opvallend vind ik dat in boekrecensies de illustrator vaak niet eens genoemd wordt, terwijl de illustraties voor kinderen vaak erg belangrijk zijn.”  

Ik zou willen dat ik deze boekenreeks had mogen illustreren…
“Dat vind ik lastig te beantwoorden. Een bestaande boekenreeks is al geïllustreerd en dan vind ik het heel moeilijk om er een andere illustrator bij te denken. Ik heb net het boek De Kon-Tiki’s van Vivian de Hollander geïllustreerd en daarvan hopen we natuurlijk allebei dat het een succesvolle boekenreeks zal worden!”    Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De Tekentafel: illustratrice Gertie Jaquet

 

Gerelateerd

Over

Gertie Jaquet

Gertie Jaquet

Gertie Jaquet is illustrator van kinderboeken en prentenboeken. Het bekendst zij...

Gesponsorde boeken