Hebban vandaag

Interview /

De vijf W's volgens Paul Bolwerk en Jac. Toes

Op 29 april 2009 werd amateurfotograaf Henk Peters voor het laatst gezien. Sindsdien is hij spoorloos verdwenen. Ondanks uitgebreid politieonderzoek werd er geen stoffelijk overschot gevonden. Toch werd er een man veroordeeld tot 18 jaar celstraf. Journalist Paul Bolwerk en thrillerschrijver Jac. Toes schreven een boek over deze raadselachtige strafzaak.

Wie denken Paul Bolwerk en Jac. Toes wel dat ze zijn?  

Paul: "Ik ben journalist voor dagblad de Gelderlander en hierdoor deed ik veel onderzoek naar de verdwijning van Henk Peter. Eerder heb ik fraudeonderzoeken gedaan binnen de provincie Gelderland (bijvoorbeeld de fraude en corruptie van oud-gedeputeerde W. Schreeder die een deel van zijn bruiloft liet meebetalen door paardensportevenement CHampion Gelderland), maar deed ik ook onderzoek naar de ontvoering van Claudia Melchers en de moord op politiek activist Louis Sévèke."

Jac.: "Ik schrijf sinds 1993 misdaadromans. Een groot deel van mijn tijd gaat op in research om mijn verhaallijnen zo realistisch mogelijk te maken. De lezer kan er vanuit gaan dat alles dicht bij de werkelijkheid ligt. Voor Moordzaak zonder lijk gaat dit tot in het kwadraat. De feiten zijn dubbel gecheckt en we geven geen ruimte voor onze eigen mening."

Wat deed jullie beslissen om over de zaak van Henk Peters te schrijven?  

Paul: "Vijf jaar lang volgde ik deze bizarre zaak voor dagblad de Gelderlander. Het is een zaak met spannende en bizarre elementen. Daarnaast is het juridisch uniek omdat er geen lijk, geen moordwapen en geen plaats-delict zijn. Met andere woorden, het is een zaak met een open einde die de nodige spannende verwikkelingen heeft gekend."

Jac.: "Ik hield zelf een dossier bij van deze zaak. Paul en ik waren allebei goed op de hoogte en dat wilden we opschrijven. Het is een bijzonder, spectaculair en dramatisch verhaal tegelijkertijd. Deze zaak kan veel gaan betekenen voor de toekomst van rechtspraak, omdat niet eerder een moordenaar werd veroordeeld zonder dat er een lijk, plaats-delict, bekentenis of getuigen waren. Uitspraak van deze zaak werd mogelijk gemaakt door het zogenaamde 'circumstantial evidence' dat aanwezig was. Houdt dit dus in dat je in de toekomst al gearresteerd kan worden als je op internet een zoekopdracht met het woord ‘nekschot’ hebt gedaan?"

Waarom besloten jullie dit boek juist samen te schrijven?  

Paul: "We waren allebei geïntrigeerd door de zaak, waardoor het schrijven gemakkelijk ging. We schreven om en om een hoofdstuk en hielden daarbij in ons achterhoofd dat we niet alles wilden verpakken in een chronologische volgorde. We zitten de lezer dicht op de huid en plaatsen hem of haar in de rol van jurylid. Oordeel zelf tijdens het lezen wat je van de zaak vindt."  

Jac.: "Ik kwam met Paul in contact omdat hij me een aantal keer had geïnterviewd voor de Gelderlander. Omdat ik al geruime tijd in Arnhem woon, geef ik hem vaak tips voor een rubriek in de krant. Ik zou Paul bij iemand introduceren en op de heen- en terugweg spraken we veel over strafzaken, waarbij de zaak van Henk Peters snel naar voren kwam. Toen Frans J. door de Hoge Raad werd veroordeeld zeiden we tegen elkaar: 'Nu moeten we gaan schrijven!' Paul heeft veel kennis van zaken en een sterk netwerk, ik zou ervoor zorgen dat we het leeswaardig gingen opschrijven."

Waar ging het volgens jullie mis in het onderzoek naar de vermeende moord op Henk Peters?  

Paul: "Een moeilijke vraag, want de zaak is tot vandaag de dag niet opgelost. Aan het onderzoek van de recherche kan het niet gelegen hebben, aangezien zij vele paden bewandeld hebben en er ontzettend veel tijd hebben ingestoken. Ieder spoor dat interessant leek is behandeld door de recherche. Uiteindelijk heeft het aan het zwijgen van Frans J. gelegen, waardoor er tijdens de verhoren geen nieuwe informatie boven tafel kwam."  

Jac.: "Tijdens de eerste rechtszaak werd Frans J. vrijgesproken, maar elk ander scenario is even ongeloofwaardig. Het is logisch dat bij de uiteindelijke veroordeling een hoger beroep werd ingediend. Persoonlijk heb ik tegenstrijdige gevoelens: ik heb er totaal geen problemen mee dat Frans J. vastzit, maar aan de andere kant is het bizar omdat je hem eigenlijk niet kan veroordelen door het gebrek aan bewijs. Met andere woorden: juridisch gezien ben ik het oneens met de rechtbank, maar intuïtief ben ik het eens met zijn veroordeling."

Wanneer zal deze verbijsterende strafzaak een definitief einde kennen?  

Paul: "Frans J. zal zijn huidige straf uitzitten tot 2022 of 2023. Daarnaast moet hij nog voorkomen voor een andere zaak, de Kroatië-zaak die in Moordzaak zonder lijk ook wordt toegelicht. Momenteel werk ik aan een artikel omdat het gerechtshof in Arnhem in juli een uitspraak zal doen tegen Frans J. over deze zaak. Het ziet er naar uit dat zijn strafmaat verlengd zal worden. Natuurlijk kan de zaak van Henk Peters altijd een definitief einde kennen als er onverhoopt een stoffelijk overschot wordt aangetroffen, het belangrijkste ontbrekende bewijsstuk."

Jac.: "De kans is niet groot dat deze zaak ooit opgelost gaat worden. Tijdens het schrijven van het boek hebben we zelf enkele experimenten uitgevoerd, bijvoorbeeld of het mogelijk is om een lijk binnen korte tijd te laten verdwijnen. Met betrekking tot deze zaak zijn er drie mogelijke scenario’s die nog kunnen voorvallen. Ten eerste is het mogelijk dat het lijk van Henk Peters zich in één van de krochten van het gebouw van het Centraal Station in Arnhem bevindt, doordat er volop bouwwerkzaamheden waren rond zijn verdwijning. De verbouwing was een heikel punt binnen de regionale politiek in Arnhem, dus de kans is zeer klein dat er delen afgebroken zullen worden om een zoektocht te starten. Ten tweede kan er altijd iemand zijn die meer weet over deze zaak en niet naar voren durft te treden. Het is algemeen bekend dat Frans J. een behoorlijke schare minnaressen achter zich aan had lopen, dus wellicht dat één van hen zich iets herinnert. Tot slot is het mogelijk dat Frans J. berouw krijgt en alsnog zijn bekentenis aflegt."

Anna Korterink behandelde Moord zonder lijk in de eerste editie van True Crime Tuesday en Hebban recensent Edwin Lommers beloonde het boek met vier sterren. 'Toes en Bolwerk vonden de juiste balans in hoeveelheid details, wisselen feitelijk beschrijven kunstig af met spannende ontwikkelingen. De samenwerking tussen een journalist en thrillerschrijver biedt dus duidelijk meerwaarde', aldus de Hebban-recensie.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De vijf W's volgens Paul Bolwerk en Jac. Toes

 

Gerelateerd

Over

Paul Bolwerk

Paul Bolwerk

Paul Bolwerk is regioverslaggever bij dagblad De Gelderlander. Hij publiceerde ...

Jac. Toes

Jac. Toes

Jac. Toes (1950) is een Nederlandse auteur en tevens actief als scenarioschrijve...

Gesponsorde boeken