Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

De Voorleeshoek: Klassieke muziek inzetten tijdens het voorlezen, hoe doe je dat?

door De Voorleeshoek 4 reacties
Een voorleesverhaal is op zichzelf al heel mooi, maar hoe maak je het nóg mooier? Muziek! Door muziek toe te voegen aan je voorleesverhaal zorg je voor sfeer en worden kinderen betoverd door de prachtige klanken van de muziek. De Voorleeshoek neemt je mee in een zoektocht naar de mooiste klassieke muziek die goed zou kunnen passen bij het voorlezen. Met het thema zomer natuurlijk!

Klassieke muziek inzetten tijdens het voorlezen, hoe doe je dat?

Door de Voorleeshoek

Klassieke muziek in de zomer

Wie kent ze niet? De vier jaargetijden van Vivaldi. In een muziekspektakel van meer dan een uur word je meegenomen van de lente tot en met de winter. In deze muziek hoor je alle seizoenen terugkomen. Ook de zomer dus! Luister eens naar 'Zomer' van De vier jaargetijden van Vivaldi. Net als Antonio Vivaldi hebben vele componisten hun muziekwerken geïnspireerd op de seizoenen, bijvoorbeeld Delius en Tchaikovsky.

Klassieke muziek in De Voorleeshoek

Bij De Voorleeshoek gebruiken wij onder alle voorleesfilmpjes klassieke muziek. Iedere keer kijken we welke muziek goed bij het verhaal past. Zo ook bij het boek Kikker is Kikker van Max Velthuijs. In dit verhaal wil Kikker net als Eend ook graag kunnen vliegen. Na een week lang knutselen heeft hij zijn eigen vleugels gemaakt.

Voordat hij naar beneden stort is er nog een geweldige prent van Kikker die vliegt. Daar hoort natuurlijk euforische muziek bij. Daarvoor kozen wij de 'Boléro' van Ravel uit.


Tips: combineer voorlezen met muziek

We hebben een aantal tips en lijstjes voor jou op een rijtje gezet om het voorlezen te combineren met (klassieke) muziek:

Start en eindig je voorleessessie met klassieke muziek

Als je begint met een voorleesverhaal, dan kan je al muziek aanzetten. De muziek zet gelijk een bepaalde sfeer neer. Om rustig te beginnen met muziek op de achtergrond kun je 'Summer Idyll', de 1e suite van Edward MacDowell starten. Draai de muziek na ongeveer anderhalve minuut zachter en begin je voorleesverhaal. Deze muziek is bijvoorbeeld goed in te zetten bij het voorleesverhaal Fijne vakantie, Paultje van Brigitte Weninger, bij De Vier Windstreken uitgegeven. Wil je ook het voorleesverhaal afsluiten met muziek? Dan kan je bijvoorbeeld 'Frosoblomster - No.1 Solhesning' afspelen. In de muziek hoor je onder andere het kabbelende water terug, maar kan je ook de ondergaande zon voor je zien. Het is leuk om aan het einde met je kind(eren) te bespreken wat zij allemaal terughoorden in de muziek.

Luister het muziekfragment helemaal

Klassieke muziek kan alle kanten op gaan. Zo kan de eerste minuut nog heel rustig zijn met de violen, maar niet veel later wordt het een bombastisch werk door de blazers die mee gaan spelen. Het is altijd belangrijk als je muziek zou willen gebruiken bij het voorlezen om het goed vooraf te luisteren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een goed voorbeeld van een muziekstuk dat binnen een halve minuut al verandert is van de componist Tchaikovsky: 'July. Song of the Mower'. Handig dus om het stuk altijd te beluisteren voordat je het gaat inzetten bij het voorlezen.

Oefening baart kunst

Voorlezen in combinatie met muziek is fantastisch, maar vraagt wel wat oefening. Zorg er dus voor dat je het een paar keer zelf hebt gedaan voordat je gaat voorlezen aan kinderen. Je zal zien dat als je dit meerdere keren uitprobeert het steeds makkelijker gaat. Gebruik bijvoorbeeld je telefoon om de muziek te starten en weer zachter te zetten. Kies bijvoorbeeld alvast zelf muziek uit en zet dit in een afspeellijst, zodat je de muziek niet opnieuw hoeft op te zoeken.

Kant-en-klare afspeellijsten

Waar moet ik beginnen? Bij De Voorleeshoek maken wij muziek-afspeellijsten om inspiratie te geven welke muziek je goed zou kunnen gebruiken bij de voorleesverhalen. De muziek die wij in de lijstjes zetten, komt ook weer terug in onze voorleesfilmpjes. ­­Zo zijn er afspeellijsten voor de seizoenen, maar ook voor Sinterklaas, carnaval of muziek die is geïnspireerd op de natuur. Bekijk hier de afspeellijsten van De Voorleeshoek.

Zomerse muziektips

We vieren 6 weken lang de zomer door elke week een nieuwe doe-activiteit aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld zomerkoken in De Kookhoek, of waterpret om even af te koelen. Doe je mee? Ga naar het Zomerlezen-gedeelte van De Voorleeshoek!

De Voorleeshoek is een plezierig, rustig en veilig hoekje van het internet, waar kinderen van 0-10 jaar voorleesfilmpjes bekijken op tablet, smartphone of computer. Om even heerlijk weg te dromen, plezier te beleven en tegelijkertijd spelenderwijs met taal in aanraking te komen. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek.



Over de auteur

De Voorleeshoek

0 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Voorleeshoek: Klassieke muziek inzetten tijdens het voorlezen, hoe doe je dat?