Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De zeldzame Shakespeare-collectie van Charlton Heston

door Hebban Crew 1 reactie
De Amerikaanse filmacteur Charlton Heston was een verwoed verzamelaar van alles wat met Engelands grootste toneelschrijver William Shakespeare te maken had. Dit blijkt uit een inventarisatie van zijn goederen die binnenkort worden geveild.

Velen kennen Charlton Heston als de acteur die gestalte gaf aan Mozes (foto) in De Tien Geboden of anders uit El Cid of Ben Hur, maar ook uit rampenfilms als Earthquake en sciencefictiondrama's als Planet of the Apes. Ook stond Heston bekend als uitgesproken wapenactivist. Hij was jarenlang president van de National Rifle Association (NRA).

Maar weinigen zullen hebben geweten dat Heston, die in 2008 overleed aan de gevolgen van de ziekte van alzheimer, ook een enthousiast verzamelaar was van Shakespeare-materiaal. Heston beschouwde zichzelf als een 'shakespeareaans'  acteur. Hij maakte zijn Broadway-debuut in het Shakespeare-stuk Antonius en Cleopatra. Dat hij wat boeken van de Engelse bard bezat, is niet zo verbazingwekkend. Maar Heston ging niet voor de 'gewone' exemplaren, hij kocht vooral bijzondere edities, blijkt uit een inventaris van een veiling die op 22 maart in Los Angeles plaatsvindt.

Zijn collectie omvat bijvoorbeeld vier originele vellen uit de eerste vier gepubliceerde verzamelbundels van Shakespeares werk, ook wel bekend als Folios, die op zijn minst 2.700 euro zouden moeten opbrengen. Hetzelfde startbod geldt voor drie komedies afkomstig uit een Second Folio. Maar de meest zeldzame stukken zijn een editie van Macbeth uit 1673 (vanaf 22.000 euro) en een van Hamlet uit 1676 (vanaf 13.000 euro). Hoewel beide edities gevonden kunnen worden in instituten in zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië, worden ze zelden te koop aangeboden.

Wie niet geïnteresseerd is in Shakespeare, kan wellicht iets anders van zijn gading vinden op de veiling bij Bonhams in Los Angeles. Er worden 322 stukken te koop aangeboden, variërend van een bronzen beeld van Heston die Mozes speelt tot een mantel die hij droeg toen hij de rol van El Cid vertolkte.

(Bron: The GuardianOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De zeldzame Shakespeare-collectie van Charlton Heston

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken