Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Deze week: Vaderlijk jasje, ontnuchterend landschap en universum van een eerste liefde

In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Lindy de Jong.


Vaderlijk jasje  

Gilles van der Loo (1973) werkte twintig jaar in de horeca en die ervaring gebruikte hij voor zijn nieuwste roman Het jasje van Luis Martín. Van der Loo publiceerde zijn eerste verhaal in 2010 in het literaire tijdschrift Tirade, waarvan hij later redacteur zou worden. Daarna verschenen onder andere een verhalenbundel (Hier sneeuwt het nooit, 2012) en een roman (Het laatste kind uit, 2013). Het verhaal in zijn nieuwste roman is integenstelling tot zijn eerdere werk grotendeels autobiografisch.  

De auteur baseerde het verhaal op de verdwijning van zijn beste vriend in 2011. Na een maand van bijna landelijke zoektochten werd hij dood gevonden in het IJ. Het jasje van Luis Martín is volgens de uitgever een ode aan deze overleden vriend, die Van der Loo in het Amsterdamse horecaleven van de jaren negentig leerde kennen.  

In de roman kruisen drie verhaallijnen elkaar: het vertelt over de vriendschap tussen Issa en de vier jaar oudere Gijs, over de vaderloos opgegroeide Issa, die zelf net vader is geworden en nauwelijks toekomt aan de verwerking van de dood van Gijs, en over Luis Martín Murillo, barman in het Madrid van de jaren zestig en de grote leermeester van Gijs en de gedroomde vaderfiguur voor vaderloze jongens.    

Het jasje van Luis Martín, over verlies, vriendschap, volwassen worden en de 'erfelijkheid' van mannelijke identiteit, verschijnt op 20 oktober.  

Ontnuchterend landschap  

Nog een autobiografisch verhaal is dat van Amy Liptrot. In De uitweer vertelt ze over haar jeugd op de Orkneyeilanden, een eilandengroep ten noorden van Schotland. Beschrijvingen van adembenemend natuurschoon, het weidse landschap en de wisselingen van de seizoenen vullen het boek, maar tienermeisje Amy vertrekt zo gauw ze kan naar Londen (haar vader – met een bipolaire stoornis – achterlatend), waar dagen vol alcohol overgaan in nachten vol met drugs. Maar de verslaving neemt haar leven over en dus besluit ze terug te keren naar de boerderij van haar ouders. Daar ziet ze de natuur eindelijk met andere ogen, in de hoop dat het haar helpt haar leven weer in eigen hand te nemen, zónder drank.  

Liptrot begon bijna vijf jaar geleden met het schrijven van haar memoires, een jaar nadat ze haar verslaving overwon. In een artikel dat ze voor The Guardian rond verschijnen van het boek schreef (overigens de moeite waard om te lezen), zegt ze: ‘Het schrijfproces vond op hetzelfde moment plaats als veel van de gebeurtenissen die ik in het boek beschrijf en was net zo belangrijk voor mijn herstel en nuchterheid als het zwemmen in de zee, het bekijken van de vogels en het 12-stappen-programma. Toen ik voor het eerst nuchter was, stelde een alcoholistische vriend – die al een paar jaar langer nuchter was dan ik – voor om een ‘project’ te starten om alle tijd te vullen nu ik niet meer aan het drinken was of een kater had. Ik nam zijn advies ter harte.’  

Het resultaat, The Outrun, is nu vertaald als De uitweer en ligt vanaf 20 oktober in de boekhandel.   

Universum van een eerste liefde  

Hoewel enorm veel contemporary YA-romans zijn verschenen in de slipstream van het enorme succes van John Green, en uitgevers dankbaar gebruik maken van de slogan ‘Voor de fans van…’, lijkt Sterrenstof van Krystal Sutherland die belofte waar te maken.  

Het debuut van Sutherland gaat over de 17-jarige Henry, die nog nooit verliefd is geweest. Tot de vreemde Grace (draagt jongenskleren, loopt met een kruk, lijkt zich niet te wassen) in Henry’s leven komt. Het examenjaar wordt voor Henry interessanter en beter dan hij ooit had gedacht, vooral als hij het hoofdredacteurschap van de schoolkrant (waarvoor hij al jaren in de running is) samen met Grace op zich mag nemen. En dan valt hij voor haar, terwijl overduidelijk is dat Grace een groot trauma heeft opgelopen en ook Henry daardoor alle kans heeft op een gebroken hart. Maar risico’s moeten genomen worden, nietwaar?  

Sterrenstof biedt doordachte passages, vol bijzondere dialogen, een mooie thematiek en hier en daar wordt met flink wat humor gestrooid. Jongeren, maar ook volwassen lezers, die zich willen laten meenemen in een universum van een eerste liefde, vol onzekerheden, lichtzinnigheid en een hoopvol hart, doen er goed aan om op 19 oktober naar de boekhandel te hobbelen. Dan ligt Sterrenstof in de winkel.  

    



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Deze week: Vaderlijk jasje, ontnuchterend landschap en universum van een eerste liefde