Hebban vandaag

Nieuws /

Dichter Rogi Wieg overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is woensdag na een jarenlang ziekbed en veel lijden de dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en muzikant Rogi Wieg overleden. Dat heeft zijn uitgeverij In de Knipscheer laten weten. Wieg is 52 jaar geworden.

Wiegs ouders waren Hongaarse vluchtelingen die zich in 1957 in Nederland vestigden. Rogi Wieg debuteerde als dichter op 19-jarige leeftijd in 1981. Werk van hem werd in 1987 bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en in 1988 met het Charlotte Köhler Stipendium.

Zijn schrijversloopbaan werd gekenmerkt door ernstige depressies. Hij werd regelmatig opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen, onderging elektroshocktherapie en deed driemaal een poging tot zelfmoord. Zijn aanvraag eind 2014 voor euthanasie vanwege psychisch lijden werd dit jaar gehonoreerd.

In 2008 vertelde Rogi Wieg in het tv-programma In de schaduw van het nieuws van de KRO over zijn depressies. Hij verhaalde hoe zijn vriend Joost Zwagerman hem met 'alle denkbare argumenten' ervan trachtte te weerhouden om zelfmoord te plegen. "Het enige wat ik dacht was, praat maar. Als jij denkt dat het goed is, moet je dat doen. Er gebeurde bij mij helemaal niks. Ik dacht alleen bij mezelf: je zou eens moeten weten, waar ik mee bezig ben."

Het merendeel van zijn oeuvre kwam uit bij G.A. van Oorschot en Uitgeverij De Arbeiderspers. Vanaf 2011 verscheen het werk van Rogi Wieg bij Uitgeverij in de Knipscheer, waar dit najaar een grote bloemlezing verschijnt uit Wiegs poëtisch oeuvre onder de titel Even zuiver als de ongeschreven brief.


Over de auteur

Hebban Crew

2126 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dichter Rogi Wieg overleden

Gesponsorde boeken