Hebban vandaag

Interview /

New York in veertig dates: mannen, seks en toeristische tips

Begin juni kwam het debuut van Diana Albrink uit. 'New York in 40 dates' blijkt niet alleen een bundel te zijn met columns waarin de schrijfster verslag doet van haar dates. Nee, ze geeft ook nog eens heel veel tips over wonen en leven in de Amerikaanse stad. Diana van Eynde sprak met haar over haar boek en leven.

In het boek ben je heel duidelijk over de 3 dingen die je zeker nog gedaan wilde hebben in je leven. Een huis kopen, wonen in New York en een boek uitgeven. Wat is je doel nu je het laatste item op je to-do-list hebt kunnen afstrepen?
"Diep in mijn hart zou ik erg graag terug willen naar New York. Ik heb hele mooie dingen gezien en meegemaakt sinds ik weer in Nederland ben, dus ik heb geen spijt dat ik terug ben gekomen, maar als ik mijn ogen dichtdoe, loop ik in gedachten weer over 6th Avenue en ben ik intens gelukkig. Ik wil niet aan mijn werkgever vragen om weer in mij te investeren - zo’n werkvisum kost veel tijd en geld-, dus doe ik elk jaar mee met de Green Card Lottery - de VS verloot elk jaar ca. 50.000 Green Cards. Het is echt een loterij, dus daar komt veel geluk bij kijken. In de tussentijd richt ik mij op een gezonde levensstijl en dat betekent meer bewegen, gezonde voeding en afvallen. Verder kijk ik met een schuin oog naar koopappartementen in Amsterdam, want jeetje, wat hebben we toch een prachtige en bruisende hoofdstad."

New York in 40 dates is niet alleen een boek met columns over de dates, maar ook bijna een stijlgids voor het leven in New York. Waarom heb je voor deze opzet gekozen?
"Ik vond het persoonlijk een beetje saai om het alleen maar over de dates/de ontmoetingen te hebben. Ik wilde de lezer ook graag iets meegeven van alle andere dingen die ik in New York heb ontdekt, alle zaken waar ik me zelf ook over verbaasd heb. De cultuurverschillen zijn subtiel, maar ze zijn er wel degelijk. Dat maakt het buitenland zo leuk, zo spannend, zo verrassend. Verder kreeg (en krijg) ik veel vragen over New York (tips, e.d.) dus die heb ik er allemaal in verwerkt."

Welke date was het meest leuk en welke het meest vreselijk. En waarom?
"Ik kan geen nummer 1 aanwijzen, er zijn meerdere favorieten, maar ik was toch wel erg ondersteboven van Sam. Zo’n warme persoonlijkheid, iemand waar je graag bij in de buurt bent. Met hem zou ik nog weleens af willen spreken. Ook als ik aan Alex denk, de Griekse advocaat, dan kan ik een grote glimlach niet onderdrukken. Alex is inmiddels (ik hoop gelukkig) getrouwd, dus een ontmoeting zou misschien niet verstandig zijn. Hij had zo’n aantrekkingskracht op me, ik weet niet of ik voor mezelf zou kunnen instaan. Er zijn ook een paar dates waar ik met rillingen aan terug denk, zoals de extreem gespannen Matt of de meestermanipulator Tucker. Dat zijn dus personen die niet goed aanvoelen. Matt kon daar niet zoveel aan doen, daar was het zijn spanning waar ik last van had, maar Tucker voelde als een enge man."

Heb je nog contact met Arthur?
"Jazeker, met veel van de dates eigenlijk. Voornamelijk via Facebook."

Zou je in Nederland ook zo actief zijn gaan daten?
"Voordat ik naar New York ging niet. Nou was ik er ook niet mee bezig; ik zat in een put met een bouwval en een gebroken hart, dus ik was er ook echt niet mee bezig. Nu date ik wel in Nederland, maar niet zo actief als in New York. Ik merk dat afstand een probleem is voor mensen. Een drempel. En dan is mijn ‘hometown’ Dordrecht erg klein. Daten zou bijvoorbeeld in Amsterdam een stuk sneller en makkelijker gaan, denk ik, omdat de concentratie singles veel hoger is."

Hoe zijn de reacties op je boek? Hoe ga je met negatieve recensies om?
"Tot nu toe zijn de reacties heel erg leuk en positief. Ik was voorbereid (denk ik) op negatieve recensies, want je kunt nooit een boek schrijven dat iedereen leuk vindt - moet je ook niet willen -, maar tot nu toe heb ik nog geen echt negatieve reacties gekregen of negatieve recensies gelezen. Het onderwerp spreekt niet iedereen aan natuurlijk, dat is prima, dat vind ik niet negatief maar logisch."

Heb je je ouders het boek ook laten lezen? Zo ja, hoe reageerden zij?
"Ik heb mijn moeder gewaarschuwd en voorgesteld dat ze het misschien maar niet moest lezen, maar ze heeft me verzekerd dat ze er tegen kan. Boven alles is ze apetrots natuurlijk."

Welke reactie op je boek is je het meest bijgebleven en waarom?
"Ik vind alle reacties en elke reactie geweldig. Ik ben mensen erg dankbaar dat ze de moeite nemen om me feedback te geven, want dat is toch eng; zo’n boek op de wereld zetten en dan die stilte… zenuwslopend. Vrienden en collega’s laten me weten wat ze er van vinden, en mensen die ik niet ken zoeken contact via facebook of mijn website en laten me weten dat ze het leuk vinden om te lezen en dat ze nu graag (terug) naar New York willen. Fantastisch! Ik loop de hele dag te glunderen. Het mooiste gevoel is dat mensen trots op me zijn en dat is een heel bijzonder gevoel. Dan kun je echt de hele wereld aan als mensen tegen je zeggen ‘ik ben zo trots op je!’"

Hoe ziet het leven van jou er op dit moment uit?
"Ik heb nog steeds een fulltime baan (van 1 boek kun je niet leven J) – daarvoor ben ik regelmatig op reis – en ik kan je vertellen dat de promotie van mijn boek (met de twee blogs en de social media) bijna een tweede baan is, dus daar heb ik het behoorlijk druk mee. Ik wil meer bewegen, daar gaat ook tijd in zitten, en ik probeer regelmatig af te spreken met vrienden en vriendinnen want dat heeft ook even stilgelegen tijdens het schrijven en redigeren van mijn boek. Dan kijk ik af en toe ’s op Tinder en probeer ik hier en daar nog wat te daten, en ik heb me ingeschreven voor de Schrijversvakschool. Als ik word toegelaten is dat een 4 jarige deeltijdopleiding. En oh ja, ik probeer zoveel mogelijk te lezen. Ik heb geen televisie, maar ik vraag me wel eens af waar mensen de tijd vandaan halen om TV te kijken! Ik heb handenwrijvend uitgekeken naar seizoen 5 van Game of Thrones, maar ben er nog steeds niet aan toegekomen om te kijken."

Je hebt flink wat zelfspot in het boek. Is dat een eigenschap van jezelf, of is dat ontstaan door de go with the flow mentaliteit van New York?
"Ik denk dat ik dat altijd al heb gehad. Ik was altijd de clown in de klas, degene met de meeste praatjes, maar ik wilde nooit grappen maken ten koste van een ander, dat vind en vond ik kwetsend. Ik denk dat New Yorkers juist niet zo ‘go with the flow’ zijn. Dat ik het daten niet zo heel erg serieus nam (en mezelf niet) vonden de New Yorkse mannen juist een verademing."

Staat er nog een nieuw boek van Diana Albrink op de planning?
"Ik hoop het wel. Naar aanleiding van dit eerste boek noemde iemand mij gekscherend een ‘dating-professional’. Iets anders waar ik minstens zoveel ervaring mee heb is afvallen, dus ik denk dat ik voor een tweede boek eens (met hopelijk dezelfde humor en zelfspot) alle diëten (die ik ken) onder de loep zou willen nemen. Ik ben erg geïnteresseerd in voeding en wat voeding met je lichaam doet. Ik heb nog veel andere ideeën, voor romans, maar dat is toch een hele andere tak van sport (‘columns’ of een roman), dus dat gaat meer tijd kosten."

Is er iets dat je zelf nog kwijt wil?
"Ja! 20 kilo! ;-)"Over de auteur

Diana Mom

319 volgers
1957 boeken
96 favoriet


Reacties op: New York in veertig dates: mannen, seks en toeristische tips

 

Gerelateerd

Over

Diana Albrink

Diana Albrink

Diana Albrink (1975) is schrijfster, blogger, dromer en reizigster. Ze woonde dr...

Gesponsorde boeken