Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dimitri Verhulst schrijft 2 Boekenweekgeschenken

Dimitri Verhulst schrijft uit woede. Op de maatschappij, op zijn sterfelijke lichaam. Aan een afgelegen Zweeds meer pende hij in korte tijd de novelle 'Kaddisj voor een kut' en 2 Boekenweekgeschenken. ‘Het CPNB kan kiezen’.

Geen grotere goudmijn voor de artiest dan een ongelukkige jeugd. Aldus de wandtegeltekst. Maar Dimitri Verhulst bewijst dat clichés kunnen kloppen. Opgroeien in een disfunctioneel gezin met zijn papa (moeder zette hem buiten de deur) leverde hem de doorbraak bestseller De Helaasheid der dingen op. In zijn West-Vlaamse geboortedorp hoeft hij zich sinds die Bildungstragikomedie niet meer te vertonen.

Nu heeft Verhulst besloten die andere zware episode uit zijn verleden te verwerken in een roman. Nadat zijn moeder hem op straat had gezet en nog wat andere omzwervingen werd hij in een gesticht geplaatst. ‘De plek voor de afdankertjes’, vertelt hij in een prachtig interview in de Belgische krant De Standaard.

Ondanks alle ellende kijkt Dimitri niet met wrok terug. ‘Ik was blij om thuis weggehaald te worden’. Het heeft hem gemaakt tot wat hij is en gebracht waar hij nu verkeert: een succesvolle auteur die zijn dagen aan een Zweeds meer slijt.

Dodelijke deadline

Zweden? Een liefde bracht hem naar het Noorden, waar hij in eenzaamheid flink door tikt. Zijn novelle Kaddisj voor een kut ligt in de winkels, terwijl hij maar liefst 2 Boekenweekgeschenken heeft volbracht. Het CPNB kan kiezen. Hij schrijft uit kwaadheid, vertelt Verhulst in De Standaard, omdat zijn schrijversleven door zijn sterfelijke lichaam beperkt is. Die dodelijke deadline helpt om het tempo erin te houden, hij wil nog zoveel verhalen publiceren voor het graf lonkt.

Daarom heeft hij nu toch Kaddisj voor een kut uitgebracht: het verhaal lag al tien jaar in ruwe vorm in de la, maar Verhulst durfde niet te publiceren. Uit angst voor een nieuwe rel. Even voor de duidelijkheid: zijn Kaddisj is geen aanklacht tegen de jeugdzorg. Dimitri is allergisch voor jongeren, die dit opvangverleden gebruiken als excuus voor drugsgebruik en criminaliteit. Profiteren van het systeem, daar schiet je niets mee op. Tegelijk beseft Verhult na het schrijven van dit boek, hoe ver hij zelf is gekomen en dat hij toch wel erg veel geluk heeft gehad. Een milde Verhulst vanuit Zweden: als dat maar goed komt.



Over de auteur

Dirk Koppes

38 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Dimitri Verhulst schrijft 2 Boekenweekgeschenken

 

Gerelateerd