Advertentie

Hebban vandaag

Kort nieuws /

Diversiteit de grote winnaar bij de Hugo Awards

De Hugo Awards zijn samen met de Nebula en de World Fantasy Awards de grootste prijzen in de fantastische genres. Ondanks pogingen van rechtse activisten om de publieksprijzen naar hun hand te zetten, is de uitslag een triomf voor diversiteit.

In zestien categorieën worden de publieksprijzen uitgereikt, in de vorm van een raketvormige troffee. Dit gebeurt elk jaar tijdens de World Science Fiction Convention, dit jaar in Kansas City (MidAmeriCon II).

Er zijn Awards voor boeken en verhalen, maar ook voor films, tv-series, graphic novels, redacteuren, kunst en bijdragen van fans. De Awards worden sinds 1953 uitgereikt. Dit jaar werden de meeste categorieën gewonnen door vrouwen en niet-blanken (waarom dat van belang is, lees je onder het kopje 'Controverse'). Diversiteit troef dus, waar dat helemaal nog niet zo zeker was.

De prijswinnaars van de literaire categorieën op een rijtje:

Beste roman: The Fifth Season door N.K. Jemisin (Orbit)

Beste novelle: Binti door Nnedi Okorafor (Tor.com)

Beste novelette: “Folding Beijing” door Hao Jingfang, vertaald door Ken Liu (Uncanny Magazine)

Beste korte verhaal: “Cat Pictures Please” door Naomi Kritzer (Clarkesworld)

Beste graphic novel: The Sandman: Overture geschreven door Neil Gaiman, art door J.H. Williams III (Vertigo)

Controverse

De afgelopen jaren waren er controverses rond het nominatie- en stemsysteem voor de Awards. Extreem rechtse activisten - de zogenaamde Sad en Rabid Puppies - probeerden hen welgevallige kandidaten op de shortlists te krijgen, door een zogenaamde 'slate' op te stellen: een stemadvies voor hun activistische achterban. Auteur Floris Kleijne schreef hier een uitstekende gastcolumn over: Een storm in een glas gargle-blaster en Hebban heeft over het einde van het Puppytijdperk gespeculeerd: Laatste puppy-jaar bij de Hugo Awards? De Guardian nam het op zich om de nominaties van de Puppies te lezen (spoiler: ze waren niet onder de indruk): Reading the Sad Puppies' pets.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Diversiteit de grote winnaar bij de Hugo Awards

 

Gerelateerd

Over

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Gesponsorde boeken