Hebban vandaag

Nieuws /

'Doodgewoon' wint Gouden Griffel 2015

De dichtbundel ‘Doodgewoon’ van Bette Westera en Sylvia Weve heeft de Gouden Griffel 2015 gewonnen. Het is voor het eerst in twintig jaar dat een kinderboek uit het poëziegenre deze prijs wint.


De jury zegt over Doodgewoon, een bundel vol gedichten voor kinderen over de dood:    

‘Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven, waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht.’ In de bundel is volgens de jury ‘ontregelende humor’ te vinden, waardoor de lezer even ‘op adem kan komen: ‘wat welkom is, want veel gedichten grijpen je naar de strot.’ Ook is het boek een ‘oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven’.  

De laatste keer dat een dichtbundel de Gouden Griffel in de wacht sleepte was in 1995. Toen won Ted van Lieshout de prijs met zijn bundel Begin een torentje van niks.  

Eerder dit jaar won Doodgewoon al de Woutertje Pieterse Prijs. Het boek maakt bovendien kans een Hebban Award. Westera en Weve zijn in de categorie Junior genomineerd en zijn daarmee kanshebbers in de Beste Boeken van het Jaar-verkiezing.  

De Gouden Griffel is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het jaar en wordt traditioneel op het Kinderboekenbal uitgereikt. Morgen begint de Kinderboekenweek 2015. De 61ste editie met het motto 'Raar, maar waar!' duurt tot en met 18 oktober. Op Hebban wordt in die periode dagelijks aandacht besteed aan het jeugdboek door middel van columns, interviews en winacties.    


Bron: NRCOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 'Doodgewoon' wint Gouden Griffel 2015

 

Gerelateerd

Over

Bette Westera

Bette Westera

Bette Westera is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Sinds 1997 verschenen ...

Sylvia Weve

Sylvia Weve

De Nederlandse Sylvia Weve studeerde aan de Kunstacademie en werkte daarna ...

Gesponsorde boeken