Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Door robot geschreven boek in de race om literaire prijs

door Hebban Crew 1 reactie
In Japan heeft een boek dat is mede geschreven door een robot (diens co-auteur is een mens) de eerste ronde overleefd van een literair concours.

De Nikkei Hoshi Shinichi Literary Award is vernoemd naar Hoshi Shinichi, een Japanse sciencefictionschrijver, die onder meer het boek Greetings from Outer Space op zijn naam heeft staan. De juryleden die de inzendingen voor de prijs moesten beoordelen, wisten van tevoren niet welke boeken door alleen mensen waren geschreven en welke boeken door een mens-robotkoppel. De literaire onderscheiding is uniek omdat het ook inzendingen accepteert van kandidaten 'die niet menselijk zijn (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie)'.  

De krant Asahi Shimbun berichtte dat een van de vier boeken die zijn mede geschreven door een AI-programma de volgende ronde van de wedstrijd heeft bereikt. Enkele auteurs gebruikten een AI-programma om de SF-romans te schrijven. Volgens een hoogleraar die bij het project betrokken was droeg de menselijke input voor 80 procent bij aan de totstandkoming van de boeken.  Toch deden de computers 'het harde werk': zij schreven de tekst. De menselijke deelnemers namen besluiten over de plot en de details over de karakters en voerden toen woorden en zinnen van een bestaande roman in in de computer, die op basis van die informatie een nieuw boek schreven. 

De jury maakte niet bekend welke van de vier computerboeken de volgende ronde heeft bereikt. Een Japans persbureau wist wel te melden dat een van de inzendingen de volgende titel droeg: The Day a Computer Writes a Novel. Het bewuste AI-boek won overigens niet de prijs, maar maakte wel indruk op sciencefictionschrijver Satoshi Hase. 'Ik vond het verrassend dat het boek qua structuur zo goed in elkaar stak.'

(Bron: Los Angeles Times)Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Door robot geschreven boek in de race om literaire prijs

 

Gesponsorde boeken