Hebban vandaag

Dossier /

Dossier David Baldacci

De Amerikaanse bestsellerauteur behoeft eigenlijk geen introductie meer. David Baldacci (Richmond, 1960) is een van de meest succesvolle thrillerschrijvers van dit moment. Zijn boeken worden uitgebracht in 45 verschillende talen en verkocht in meer dan 80 landen. De teller staat op 75 miljoen exemplaren, wereldwijd. Ook in ons land gaat het hem voor de wind. Al sinds 1998 staat hij onafgebroken in de CPNB Top 100 bestsellerlijst met één of meerdere boeken. Sommigen noemen hem het schoolvoorbeeld van ‘de advocaat die schrijver wilde worden’. Maar niets is minder waar. Hij is een geboren schrijver die, omdat het niet allemaal wilde vlotten, rechten ging studeren. Hopend op betere tijden. En die kwamen.

Geniaal geheim van David Baldacci is het eerste boek in de Crimezone Collection en is vanaf half maart te koop bij Bruna voor slechts € 7,95. Het volledige dossier vind je hierin terug. Geniaal geheim van David Baldacci is het eerste boek in de Crimezone Collection en is vanaf half maart te koop bij Bruna voor slechts € 7,95. Het volledige dossier vind je hierin terug.

Verhalenverteller

De jonge David Baldacci startte na zijn studie Engels en geschiedenis aan de universiteit in Virginia, waarvoor hij cum laude afstudeerde, ook nog een rechtenstudie. Hij studeerde af in 1986 en ging vervolgens aan de slag als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. Een beetje tegen wil en dank, want eigenlijk wilde Baldacci niets liever dan schrijver worden. ‘Ik ben altijd een verhalenverteller geweest,’ zo vertelde de Amerikaan later in interviews. ‘Als kind schreef ik al verhalen die ik wilde laten publiceren. Omdat ik dacht dat ik niet zou doorbreken als schrijver, ben ik uiteindelijk maar politicologie en rechten gaan studeren.’

In de avonduren bleef hij schrijven, maar zonder al te veel succes. Aanvankelijk schreef hij alleen korte verhalen, tot hij het idee kreeg voor zijn eerste thriller. Hij werkte er drie jaar aan en leurde er twee jaar lang mee rond totdat een agent het manuscript oppakte en het in no time verkocht aan een uitgeverij voor een bedrag met zes nullen. ‘Zoveel geld was nog nooit neergeteld voor een debuut. Ik geloofde het eerst ook niet. Ik dacht: heb ik eindelijk een agent gevonden, blijkt het een gek te zijn! Maar het was waar,’ aldus Baldacci in een interview met weekblad Libelle. Zijn debuut Absolute Power, in Nederland verschenen als Het recht van de macht, werd in één klap een internationale bestseller. Amper een jaar later was er al een bioscoopfilm met niet de minste cast. Clint Eastwood, Gene Hackman en Ed Harris tekenden voor de hoofdrollen. Eastwood produceerde en regisseerde de productie.

Toen Eastwood werd benaderd voor de verfilming was hij in eerste instantie zeer gecharmeerd van de personages en de plot van Absolute Power. Wel vroeg hij direct scenarioschrijver William Goldman om ervoor te zorgen dat de interessante personages niet om het leven zouden komen, zoals in het boek bij een aantal van hen het geval was. Ook het einde werd geheel herschreven. Of het daar aan lag of niet, het grote succes van de speelfilm bleef uit. De film kwam maar net uit de kosten.

Met een voorschot van 2 miljoen dollar plus nog eens 3 miljoen dollar voor de filmrechten en het geld van de vertaalrechten was Baldacci plotseling een rijk man. Na het afbetalen van de schulden verhuisde de familie Baldacci naar een enorm huis met zeven slaapkamers in het Noorden van Virginia. Het huis betaalde hij in contanten.

Twee jaar na zijn goed ontvangen debuut kreeg Baldacci nog een mooi extra duwtje in de rug van de toenmalige President Bill Clinton. Deze verkoos Vuil spel (1998) tot zijn favoriete boek van dat jaar. ‘Dat was het leukste, bizarste en gedenkwaardigste moment in mijn carrière tot nu toe,’ zei Baldacci enkele jaren terug. Vanaf dat moment bereikte bijna elke nieuwe titel de eerste plaats in de New York Times Bestseller List, en behoren voormalig president De Klerk van Zuid-Afrika, George H.W. Bush, maar ook Dolly Parton tot zijn grootste fans.

Van standalones naar series

De eerste jaren van zijn carrière als thrillerschrijver leverde David Baldacci jaarlijks één standalone af. Een serie leek dus niet echt ‘zijn ding’ te zijn tot hij in 2001 bij de verschijning van De laatste man, waarin Web London de hoofdrol speelt, voor het eerst zinspeelde op een mogelijk vervolg. In een interview met de Amerikaanse website Bookbrowse.com vertelt hij: ‘Het is een voordeel voor een auteur om niet steeds een nieuwe hoofdpersonage te hoeven verzinnen. Web London zou weleens mijn eerste poging voor een serie kunnen zijn. Ik denk namelijk dat een personage als London uitermate geschikt is voor een reeks.’

Toch hebben we tot dusver, behalve in een aantal interviews in de loop der jaren, niets meer van Web London vernomen. Wel maakten de lezers een paar jaar later in Onbewaakt ogenblik kennis met twee nieuwe hoofdpersonen: Sean King en Michelle Maxwell. Dit boek zou het begin zijn van Baldacci’s eerste thrillerreeks, die hem wereldwijd nog populairder zou maken...

Het volledige 'Dossier David Baldacci' is onderdeel van het zojuist in de Crimezone Collection verschenen boek Geniaal geheim. In de Crimezone Collection kwaliteitsreeks verschijnen thrillers die de afgelopen jaren door de recensenten van Crimezone.nl met vier of vijf sterren zijn beoordeeld. Thrillers die je gelezen móét hebben.


Bibliografie David Baldacci

Van David Baldacci zijn verschenen:

Sean King en Michelle Maxwell
1. Onbewaakt ogenblik (Split Second, 2003)
2. Het uur van de zonde (Hour Game, 2004)
3. Geniaal geheim (Simple Genius, 2007)
4. Familieverraad (First Family, 2009)
5. De zesde man (The Sixth Man, 2011)

The Camel Club
1. De samenzwering (The Camel Club, 2005)
2. De verzamelaars (The Collectors, 2006)
3. De verraders (Stone Cold, 2007)
4. De rechtvaardigen (Divine Justice, 2008)
5. Rechteloos (Hell’s Corner, 2010)

Shaw & Katie James
1. Niets dan de waarheid (The Whole Truth, 2008)
2. Verlos ons van het kwaad (Deliver Us From Evil, 2010)

Standalone
Het recht van de macht (Absolute Power, 1996)
Op eigen gezag (Total Control, 1997)
Duister lot (The Winner, 1997)
Vuil spel (The Simple Truth, 1998)
Onder druk (Saving Faith, 1999)
In het hart (Wish You Well, 2000) roman
Nachtwerk (Office Hours, 2000) t.g.v. Maand van het Spannende Boek
De laatste man (Last Man Standing, 2001)
Nachtreizigers (The Christmas Train, 2002) roman
In het geheim (True Blue, 2009)
Die zomer (One Summer, 2011) romanOver de auteur

Sander (Hebban Crew)

1102 volgers
475 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dossier David Baldacci

 

Gerelateerd

Over

David Baldacci

David Baldacci

David Baldacci (1960) studeerde politicologie aan de Virginia Commonwealth Unive...


Gesponsorde boeken