Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Dutch Comic Con 2015

Comic Con is een grote naam in conventieland en staat voor veel mensen gelijk aan Comic-Con San Diego, waar hij al sinds 1970 jaarlijks gehouden wordt. Comic-Con staat bekend om haar strips, cosplay, merchandise, bekendheden, panels, workshops, artist-alley... Maar tegenwoordig hebben we er ook één in Nederland: Dutch Comic Con (DCC), die dit jaar haar eerste versie had in de jaarbeurs in Utrecht. Bij binnenkomst kwam je al een stevige hoeveelheid cosplayers tegen, zoals het hoort bij een Comic Con. Bij gebrek aan rij waren we snel binnen. Misschien had dat iets te maken had met onze aankomsttijd van 12 uur 's middags op zondag.

Al snel bleek Comic Con haar naam eer aan te doen: er was veel ruimte voor stripboeken in al haar vormen. Verschillende kraampjes waren gevuld met verschillende soorten stripboeken: Europese strips als een Kuifje en Suske en Wiske, Amerikaanse comics als The Avengers en Spider-Man en Aziatische Manga, zoals Black Cat en Naruto. Niet alleen was er van alles in het nieuw te verkrijgen, ook een heleboel tweedehands strips lagen op een nieuwe eigenaar te wachten. Om het nog maar niet te hebben over de complete winkel die opgezet was door Dark Dragon Books. Aan het eerste vereiste, heel veel strips, was duidelijk voldaan.  

Cosplay
Ook de cosplay was aanwezig. Er liep van alles rond, van Roodkapje tot Assepoester en Goku uit Dragonball Z. Voor wie het aandurfde was er ook de mogelijkheid om een nepwond te laten zetten, die er toch heel realistisch uit kon zien. Alles wat je nodig hebt om er prachtig bij te lopen kon je halen: pruiken in alle soorten en maten, lenzen en korsetten waren allemaal zo te vinden. Voor wie liever zelf aan de slag ging, waren er verschillende kraampjes die de basisingrediënten verkochten om zelf je wapens, harnas en andere accessoires mee te maken.  

Merchandise
Naast de kraampjes voor cosplay en comics, waren er nog heel veel merchandise-kraampjes, toch een belangrijk onderdeel van de hele Comic Con-cultuur. Geweldig voor een ieder die op zoek was naar figurines, knuffels, sleutelhangers of een replica van de TARDIS. Helaas was de ruimteverdeling niet overal even optimaal. De straten met kraampjes waren niet allemaal even ruim opgezet, waardoor je door sommige straten makkelijk liep, maar bij andere onvrijwillig vast liep in een trage opstopping.  

Beroemdheden
Voor de beroemdheden was er een podium. Hier werden shows gehouden, zoals een cosplay-wedstrijd met bekende cosplayers in de jury, en vraag-antwoord sessies met beroemdheden als Stanislav Ianevski, Victor Kruml uit Harry Potter. De zaal waar deze shows in gehouden werden, was gericht op een groter publiek dan er op zondagmiddag aanwezig was. Maar alsnog leek het podium wat klein en ver weg. Misschien was het handig geweest om grote schermen neer te zetten zodat meer mensen kunnen zien wat er op het podium gebeurd. In de artist-alley kon je handtekeningen kopen, verder kon je tegen betaling op de foto met de beroemdheden. Niet alleen acteurs, maar ook tekenaars uit binnen en buitenland waren aanwezig. Toch was de artist alley, zoals hij hier genoemd werd, niet echt heel druk bezocht.

Artist alley
Met betrekking tot de term 'artist alley', had ik zelf iets anders verwacht. Een mooie straat met artiesten van webcomics en hun merchandise bijvoorbeeld. De rode hekjes die moesten zorgen voor nette rijen, schrokken enigszins af. Het was leuk geweest om artiesten aan het werk te zien, om de mogelijkheid te hebben om werk van hen te kopen. Al dan niet ter plekke gepersonaliseerd. Er waren enkele kraampjes waar mensen eigen gemaakt werk verkochten, maar het hele creatieve element had iets meer nadruk kunnen hebben. 

Op naar DCC 2016
De andere grote afwezige, waren de interactieve onderdelen: workshops, panels en lezingen, iets wat de ervaring van een conventie toch zo veel leuker maakt. De DCC was een groot winkelcentrum voor iedereen die van comics, cosplay en alles wat er aan hangt houdt. Er was heel veel te zien, zoals een Wolfman, een Batmobile en een DeLorean voor fans van Back to the Future. Als extraatje was de Power Unlimited, een games magazine, nog aanwezig met een aantal Indie-games uit de Dutch Game Garden. Het is een goed begin, maar er is zeker nog ruimte voor groei na deze eerste editie. Want ik twijfel er niet aan dat er een volgende editie komt.Over de auteur

Tanja Krone

25 volgers
227 boeken
0 favorieten


Reacties op: Dutch Comic Con 2015

 

Gesponsorde boeken