Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

DVD-recensie: True Blood seizoen 6

De tv-serie True Blood is gebaseerd op de Sookie Stackhouse-boeken van Charlaine Harris. De boekenserie is vorig jaar met het dertiende boek, Dead ever after, aan zijn einde gekomen. En datzelfde zal na het zevende seizoen gebeuren met de Tv-variant ervan, is eerder dit jaar aangekondigd. Het zullen twee heel verschillende eindes zijn, want al vrij vroeg in de seizoenen werd duidelijk dat de Tv-serie het niet zo heel nauw neemt met de verhaallijnen uit de boeken. Mocht je erg gehecht zijn aan de boeken en liever geen afwijkingen zien, dan zul je wellicht niet zo blij zijn met deze Tv-bewerking.

Het zesde seizoen is op dvd uit, tien afleveringen op vier schijfjes en met op de dvd verwaarloosbare extra’s (Blu ray is wat uitgebreider) . Seizoen vijf besloot met een vrij dramatisch einde van vampier Bill (Stephen Moyer), de knipperlichtvriend van Sookie (Anna Paquin). Bereid je nu even voor, want er volgt een hele bende warrige verhaallijnen. Kennis van de eerste vijf seizoenen is noodzakelijk.

Verhaallijnen

Bill staat op uit de dood als de half-gereïncarneerde Billith. Hij is samengegaan met de vampiergodin Lillith, nadat hij haar goddelijke bloed heeft gedronken. Bill is niet meer de goedaardige Bill die hij altijd was, dus iedereen vlucht het complex uit. Een angstaanjagende, naakte, in bloed gedrenkte Billith komt ze kalm achterna.

De gouverneur van Louisiana verklaart de oorlog aan de vampiers, omdat ze door gebrek aan het synthetische TruBlood aan het moorden zijn geslagen. Dat er een menselijke oorzaak zit achter dat gebrek, meldt hij er voor het gemak niet bij. Billith probeert wanhopig ‘zijn’ vampiers te redden, een impuls die hem deels is ingegeven door Lilliths bloed. Zij probeert via hem nog steeds voor haar volk te zorgen. Billith krijgt visioenen van Lillith en haar naakte assistenten, maar er blijkt niet altijd heel duidelijk uit wat ze nu van hem wil.

Sookie’s broer Jason krijgt een lift van een slordig uitziende meneer, gespeeld door Rutger Hauer. Deze slordige meneer is Niall Brigant, de koning van de feeën en over-, over-, overgrootvader van Sookie en Jason. Voor Jason heeft hij niet veel interesse, want die heeft het feeënsprankeltje niet geërfd. Sookie heeft dat echter wel, waardoor haar bloed vreselijk aantrekkelijk en verleidelijk is voor vampiers. Niall is al jaren op jacht naar Warlow, een vampierfee, die volgens eigen zeggen al millennia lang wacht op zijn perfecte liefde en dat blijkt Sookie te zijn. Sookie heeft gemixte emoties voor Warlow.

Sherrif Andy heeft ineens vier feeëndochters, die in een alarmerend tempo opgroeien. Hij kan om de haverklap nieuwe kleding voor ze halen en een nieuwe set opvoedingstechnieken aanleren. Een vrij brute wending in de serie is de aanval van vampier Jessica op deze feeënmeisjes. Jessica kan de verleidelijke geur van het feeënbloed niet meer weerstaan en slaat toe. Slechts een van de meisjes overleeft dit drama. Billith, die de meisjes juist in huis had uitgenodigd om van hun bloed een nieuw en veel sterker synthetisch bloed te maken, raakt daar wat wanhopig van.

Shapeshifter Luna sterft en laat Sam beloven voor haar dochter Emma, een weerwolfpupje, te zorgen. Hij moet alles op alles zetten op Emma uit handen te houden van de wolventroep, die vinden dat het weerwolfmeisje bij hun hoort. Om alles nog complexer te maken, is er een goedwillend, maar naïef groepje mensen dat weerwolven en andere bovennatuurlijke wezens uit de kast wil trekken, voor hun eigen bestwil. Als ze dat bij Sam doen, die een shifter is en vooral verandert in schattige collies, is dat alleen maar vervelend. Maar als ze dat bij de weerwolventroep proberen, verliezen twee van de drie activisten hun leven. De derde gaat er vandoor met een bloedende beenwond. Alcide (een smakelijke rol van de goddelijke Joe Manganiello) is nu ‘leader of the pack’, wat betekent dat hij zijn weerwolventroep eronder moet houden. Dat lijkt hem niet makkelijk af te gaan en bovendien bevalt het hem niets dat hij iedereen tevreden moet houden.

Ondertussen loopt Eric boos rond omdat het hem niet bevalt hoe Bill(ith) de problemen aanpakt.

Chaos

De twee hoofdlijnen van dit seizoen zijn de komst van Warlow en de strijd van Billith, Eric en de andere vampiers om te overleven. Subplotjes zoals die van Andy met zijn vierling, Sam en zijn liefdes, het moeizame geluk van Arlene en Terry, Alcide’s gevecht om zijn positie vast te houden weven wat om en door die twee hoofdlijnen heen, maar raken ze soms helemaal niet aan. Dat stoort af en toe wel een beetje. Het is net alsof je twee verschillende series kijkt, als je van Sam terugspringt naar de chaos bij de vampiers of de vreemde romance tussen Sookie en Warlow. Warlow zit vooral geketend in de feeëndimensie te wachten tot het weer dag is, omdat hij gevaarlijk kan zijn voor Sookie in de nachtelijke uren, want dan komen zijn vampierdriften boven. En dan zijn er nog de steriele scenes in het witte strafkamp, waar vampiers zitten die zich misdragen hebben. Er worden tests uitgevoerd om de krachten en eigenschappen van vampiers in kaart te brengen, met akelige gevolgen en ook bijzonder lachwekkende seksscènes.

Het einde van het seizoen: het is zes maanden later, er zijn veranderingen te zien in het dorp Bon Temps. Eetcafé Merlotte’s heeft een nieuwe naam, er is een nieuwe burgemeester. Eén van de laatste scenes van de laatste aflevering is een oogstrelende voor de dames, maar wel ook een met een verrassende wending. Het lijkt allemaal vredig te eindigen, maar dan ...

Seizoen zes is een chaos van gebeurtenissen, met twee wiebelige hoofdlijnen, die te weinig met elkaar te maken krijgen om een goed geheel te vormen. De serie blijft met name door de zuidelijke sferen en de geweldig leuke personages prima om te kijken, maar de verwachting een goed plot aan te treffen moet je laten varen. Het allersterkste element aan dit seizoen is weer dezelfde intro als alle eerdere seizoenen. Geweldige muziek en fantastische beelden.

Zot, zotter, zotst

Het laatste seizoen is al te zien op Fox Life, het zal het laatste seizoen van True Blood worden. Voor fans blijft het leuk, omdat je zo heerlijk ondergedompeld wordt in de wereld die je al jaren volgt. Maar de serie heeft wel erg veel plotkracht verloren. Als ze met nog zottere ideeën aan moeten komen dan vampierfeeën, een vampierbijbel, snelgroeiende babyfeetjes en een Billith, kun je dit niet meer zonder grimas zien.

True Blood seizoen 6 is van Warner Home Video en ligt voor 39,99 euro in de winkels.Over de auteur

Debbie van der Zande

763 volgers
290 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: DVD-recensie: True Blood seizoen 6

 

Gerelateerd

Over

Charlaine Harris

Charlaine Harris

Charlaine Harris (1951) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Ze debuteerde in 19...