Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Boek van de week /

'Een honger': iets met stijl en vorm

Een sterrenregen viel na verschijning van 'Een honger' gestaag neer op het nieuwste boek van Jamal Ouariachi. Vijf sterren in het Parool (‘Stilistische krachtpatserij’), Noord-Hollands Dagblad, Limburgs Dagblad en andere regionale kranten, vier sterren in NRC en De Standaard. Trouw noemde het boek ‘een prestatie van formaat’, wat het met bijna zeshonderd pagina’s ook letterlijk genoemd mag worden.

Een honger vertelt het verhaal van Alexander Laszlo, een knappe en snelle jongen uit het bankwezen die in de jaren tachtig een carrièreswitch maakt en als ontwikkellingswerker aan de slag gaat in Ethiopië. Hij weet zichzelf uiteindelijk op de kaart te zetten als gezicht van de Nederlandse ontwikkelingshulp. De hulp dringt zijn persoonlijke leven binnen als hij daar zijn ‘koters’ adopteert; slimme en veelbelovende kinderen die hij een Nederlandse opvoeding en opleiding aanbiedt, waarna zij terugkeren naar hun geboorteland. Wanneer een van zijn kinderen Laszlo echter beschuldigt van misbruik, is alle lof meteen verleden tijd en neemt verachting de plaats van verering voor de man in. Voor studente Aurélie, met wie Alexander op dat moment een relatie heeft, komt de beschuldiging als donderslag bij heldere hemel. Terwijl Laszlo zijn tijd in de gevangenis uitzit, weet zij zich met moeite uit het verdriet te wurmen en bouwt een nieuw leven op, met een eigen gezin.

Tien jaar later komen de twee weer met elkaar in contact, als Aurélie - werkzaam als redacteur bij het DWDD-achtige ‘Bord op Schoot’ - Alexander uit moet nodigen voor een item over pedofilie, waarover hij een nogal uitgesproken mening heeft. Haar nieuwsgierigheid naar de waarheid - was hun liefde echt? - wint het van haar angst om haar dochtertje in gevaar te brengen en haar afkeer van de man die Laszlo geworden is, niet alleen door zijn ideeën over pedo’s, maar ook door zijn fysieke aftakeling. Samen zetten zij Laszlo’s verhaal op papier, waarin de rol van Aurélie ook niet onbesproken kan blijven.

Ouariachi (1978) studeerde psychologie en debuteerde in 2010 met De vernietiging van Prosper Morèl. Daarna volgden nog twee romans. Hoewel zijn vorige boeken ook niet slecht ontvangen werden, weet de auteur zichzelf met Een honger te overtreffen. De maatschappijkritische noot die de auteur in het boek verwerkt, combineert hij met een tragisch en prachtig liefdesverhaal. Hij baseerde het verhaal op de Nobelprijswinnaar Carleton Gajdusek (1923-2008), die veroordeeld werd voor pedofilie. In een interview met De Morgen zegt de schrijver:

“Ik wilde geen biografie schrijven. Om een roman te kunnen schrijven, moet ik mijn handen vrij hebben. De werkelijkheid is nooit de enige bron, ik gebruik hooguit een paar druppels of scheutjes. Bovendien: er worden veel boeken uitgegeven die over een persoonlijk levensverhaal gaan zonder dat er verder iets gebeurt met stijl of vorm, of zonder een diepere filosofische laag. Dan haak ik af.”

In Een honger gebeurt zeker iets met stijl en vorm. Hebban-recensente Ellen IJzerman noemt het boek een verfrissende orgie van literaire stijlen:

"Ouariachi gebruikt een allegaar aan wisselende perspectieven, gaat voortdurend heen en weer in de tijd (van de opstand in Hongarije via draadjesvlees met jus, hongersnoden in Afrika, naar constant jengelende mobieltjes en terug), haalt grappen en grollen uit zoals een hoofdstuk vol pastiches op bekende auteurs als Nabokov, Auster en Campert, maakt post-moderne geintjes, dicht en schrijft ik-hoofdstukken, hij-hoofdstukken, dagboekdelen, die weer afgewisseld worden met een alwetende verteller of een 'droog' essay dat doet denken aan de verhandelingen in de Max Havelaar." Lees hier de volledige 5-sterrenrecensie.

Verwondering, afkeer, verbazing, afgrijzen en ontroering houden de lezer in de ban tot het bijzondere en schokkende einde van het boek. Een pil die zeshonderd pagina’s lang de aandacht van de lezer vast weet te houden is dan ook een verdiend Boek van de Week.

Over het boek:
Studente Aurélie Lindeboom krijgt de schrik van haar leven als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt. Hij, de bekende ontwikkelingswerker Alexander Laszlo, zou een van zijn Ethiopische adoptiekinderen hebben misbruikt. Heeft Aurélie werkelijk meer dan een jaar het bed gedeeld met een man die, zonder dat zij het wist, pedofiele voorkeuren had? Bijna tien jaar later is ze moeder van een jonge dochter en werkzaam als journaliste. Dan benadert Laszlo haar opnieuw, met een voorstel dat ingrijpende gevolgen zal hebben.



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: 'Een honger': iets met stijl en vorm

 

Gerelateerd

Over

Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi (Amsterdam, 1978) studeerde psychologie en debuteerde in 2010 me...