Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Een introductie: De Harland Awards

door Hebban Fantasy 2 reacties
Afgelopen zaterdag werd op het eerste Gala van het Fantastische Boek de allerlaatste Paul Harland Prijs uitgereikt. De van oudsher grootste en meest gerenommeerde prijs voor de literaire fantastiek wordt in een modern jasje gestoken, om te kunnen blijven doorgroeien en bovendien de Nederlandstalige fantastiek in de boekhandel en bij de lezer te brengen. Wij introduceren: de Harland Awards.

Vanaf 2016 organiseert de Stichting ter Bevordering van het Fantastische Genre in samenwerking met de Nederlandse en Vlaamse boekhandels en uitgeverijen de Week van het Fantastische Boek: een week vol activiteiten en promotie voor fantasy, sciencefiction, horror en magisch realistische literatuur. De Harland Awards zullen worden uitgereikt op het Gala van het Fantastische Boek, de feestelijke aftrap van deze week.  

De gejureerde Harland Award voor beste Nederlandstalige roman in de bovengenoemde genres, zal €2.500,- gaan bedragen. Ook komt er een Harland Award voor beste vertaalde roman. In beide categorieën zullen vijf romans worden genomineerd. Deze tien boeken willen we in samenwerking met diverse partijen landelijk gaan promoten in media en boekhandel. Goed nieuws voor de Nederlandse auteurs dus!  

De verdere opzet en procedure van inzending worden binnenkort onthuld. Wel delen we alvast mede dat iedere uitgegeven roman kan meedingen naar de prijs en dat verkoopcijfers daarbij geen rol spelen.  

Natuurlijk komt er ook een Harland Award voor beste kortverhaal. Dit is in feite de traditionele Paul Harland Prijs in nagenoeg ongewijzigde vorm, behalve dat de deadline voor inzenden waarschijnlijk iets zal opschuiven, om de uitreiking te laten samenvallen met de Week van het Fantastische Boek. Ook hierover volgt spoedig meer informatie.  

Met veel enthousiasme en inzet heeft de organisatie van de Paul Harland Prijs, bestaande uit Martijn Lindeboom, Thomas Olde Heuvelt en Floris Kleijne, de afgelopen jaren de prijs georganiseerd, en het is met goed vertrouwen dat ze de organisatie nu overdragen op uitgever, redacteur en auteur LeoArie Elsenaar en tweevoudig Worldcon chairman en Hugo Award administrator Vincent Docherty. Martijn en Thomas blijven in het bestuur van de Stichting, onder welke auspiciën de Harland Awards zullen vallen, en Floris blijft dicht bij de plannen betrokken.  

Onder staande ovatie werd afgelopen zaterdag afscheid genomen van dit drietal, en in het bijzonder Martijn Lindeboom, voor wie Thomas deze ode maakte:Over de auteur

Hebban Fantasy

318 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Een introductie: De Harland Awards