Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

De Kinderboekenweek is begonnen! En toen? (Met poll)

door Hebban Crew 20 reacties
Van 30 september tot en met 11 oktober is het Kinderboekenweek in Nederland, met geschiedenis als thema: 'En toen?' In dit artikel lees je een bespreking van het Kinderboekenweekgeschenk van Arend van Dam en van het Kinderboekenweek Prentenboek van Mylo Freeman. Ook willen we graag van je weten: hoe lees jij kinderboeken?

Tijdens de Kinderboekenweek gebeuren er allerlei leuke dingen, zelfs in een jaar als 2020 waarin alles net even een tikje anders is. Er is geen Kinderboekenbal, maar natuurlijk worden de Gouden Griffel en het Gouden Penseel wel gewoon uitgedeeld. De NS maakt als hoofdsponsor voorleesvideo's vanuit een voorleescoupé in het Spoorwegmuseum. Hierin nemen voorleesconducteur John, Arend van Dam en Mylo Freeman je mee op een reis door de tijd. En natuurlijk zijn er een Kinderboekenweekgeschenk en een Prentenboek.

Auteursfoto © Maikel Thijssen Photography

En toen?

Het thema van de 66ste Kinderboekenweek is geschiedenis. Verhalen brengen ons verleden tot leven; met een boek heb je geen tijdmachine meer nodig. Spannende verhalen over ridders, je verplaatsen in de oorlogstijd, of meer leren over de Oudheid. Het eerste dat opvalt in de twee uitgaven is dat Van Dam en Freeman duidelijk op één lijn zitten. De geschiedenis is een manier om belangrijke thema's van nu te illustreren en bespreekbaar te maken. Inclusiviteit, vriendschap en de betekenis van familie in een bredere zin.

'Want eigenlijk zijn we allemaal familie van elkaar. Jouw verhaal is mijn verhaal. Jij en ik, eigenlijk zijn we allemaal nieuw hier.'
Uit: De diamant van Banjarmasin

Tweeling!

Kinderboekenweek Prentenboek 2020

Robbie en Roef doen het liefst alles samen, dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich helemaal een tweeling! Wanneer ze verkleed naar school mogen komen, hoeven ze niet lang na te denken: zij gaan natuurlijk allebei als ridder.

Als ze na school een zandkasteel bouwen, pakt een meisje het schepje van Robbie af. Roef zegt dat ze dat niet moet doen. Maar even later doet ze het wéér! Dan blijkt het niet één meisje te zijn, maar twee. Ze zien er precies hetzelfde uit. En zij beweren een ECHTE tweeling te zijn...


Voor illustrator Mylo Freeman is het belangrijk etnische diversiteit te brengen in het prentenboekenlandschap. Ze heeft inmiddels zo'n 60 prentenboeken op haar naam staan, waaronder de populaire 'Arabella'-reeks over een donker prinsesje. Ook in Tweeling! laat ze zien hoe onbevangen kinderen kijken. Naar elkaar, en zichzelf. Het verhaalidee komt van Myles en Tanner, twee vijfjarige jongens uit Amerika, waarvan een foto voorin het prentenboek is afgedrukt. Diezelfde foto ging viraal toen Myles zijn tweelingbroer (en klasgenootje) voorstelde aan zijn moeder.

Het eerste deel van het prentenboek focust op de vriendschap tussen Roef en Robbie. Dat de een wit is met rood haar en de ander donker met krullen, is slechts één klein verschilletje in een zee van overeenkomsten. Waarom dat meer impact zou moeten hebben dan de liefde voor ridders, hetzelfde kapsel en alle andere redenen voor hun vriendschap, dat weet je tijdens het lezen even niet meer. Het tweede deel focust op de ontmoeting met een 'echte' (of liever, een genetische) tweeling. Als Roef en Robbie uitleggen hoe het kan dat zij er ook een zijn, moeten Ella en Isa wel overstag. Het is immers overtuigend bewijs. En er blijkt genoeg ruimte te zijn voor twee tweelingen.

Freeman gebruikt het thema van geschiedenis vooral onderbewust; door te laten zien wat voor kinderen allemaal kan, wordt de volwassene herinnerd aan de lange weg die daarvoor moest worden afgelegd, en nog steeds wordt gelopen. In het prentenboek, dat geschikt is voor de allerkleinsten dankzij de grote illustraties en geconcentreerde tekst, zit een uitdrukvel met poppen van Roef, Robbie, Isa en Ella, inclusief verwisselbare verkleedkleding. Zo kan de kleuter zelf ook aan de slag met nieuwe avonturen.

'Dan krijgt de juf een goed idee. "Hierbij sla ik jullie tot ridders in de tweeling-orde," zegt ze plechtig.'
Uit: Tweeling!

De diamant van Banjarmasin

Kinderboekenweekgeschenk 2020

Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?


Belangrijk voor het Kinderboekenweekgeschenk is het doel om alle lezers aan te spreken; van de kinderen die worden voorgelezen tot zelf lezende kinderen en het liefst ook hun ouders of verzorgers. Door de raamvertelling waarin Van Dam zijn verhalen plaatst, kan het boekje in elk geval uitstekend op elk verloren moment voorgelezen worden. De auteur begint bij zichzelf (want dat is waar de geschiedenis begint), en springt via verbindende intermezzo's over zijn eigen leven en interesses per verhaal steeds verder terug.

Waar je bij Freeman eerst afvraagt waar de geschiedenis een rol speelt, zo vraag je je bij Van Dam eerst af waar de diversiteit in zit. Gelukkig wordt dat ook hier al snel duidelijk. Van Dam draait vaak de rollen om. Zo wordt 'De diamant van Banjarmasin' verteld vanuit de diamant zelf, en wisselt hij op treffende wijze van perspectief in 'De reis van de Mayflower'. Hij schuwt het daarbij niet om Nederland ook vanuit andere ogen te bezien.

Het belang van familie klinkt het hele boekje door. De diamant van Banjarmasin start met een verhaal over Van Dams eigenlijk familie, vertelt de geschiedenis van de Amalia naar wie onze prinses is vernoemd, legt het belang uit van het krijgen van kinderen en reist helemaal terug naar de oertijd, waarin twee stammen samenkomen om één familie te vormen. Familie is in dit Kinderboekenweekgeschenk dan ook te interpreteren in de breedste zin van het woord.

'De tijd kan maar één ding: vooruitgaan. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer geschiedenis je cadeau krijgt.'
Uit: De diamant van Banjarmasin

Het Kinderboekenweekgeschenk krijg je in de boekhandel gratis bij aankoop van minimaal 12,50 euro aan boeken. Het Prentenboek kost 7,50 euro. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar geschiedenis: 'En toen?'

Poll

Fill out my online form.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Kinderboekenweek is begonnen! En toen? (Met poll)

 

Gerelateerd

Over

Arend van Dam

Arend van Dam

Arend van Dam is een Nederlandse schrijver. Hoewel hij voornamelijk kinderboeken...

Mylo Freeman

Mylo Freeman

Mylo Freeman is een Nederlands-Amerikaanse illustrator en prentenboekenmaakster....