Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Epos over Oekraïne verschijnt net voor referendum

Pieter Waterdrinker, schrijver en journalist woonachtig in Rusland, wordt elke dag gevraagd naar zijn mening over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Poubelle, zijn nieuwe roman over het conflict in Oekraïne, verschijnt enkele dagen voor de volksraadpleging.

Verwacht overigens in Poubelle geen weloverwogen stemadvies van Pieter Waterdrinker voor het referendum van 6 april. 'Ik weet het niet', zegt hij. 'In ruim 500 bladzijden roep ik wellicht meer vragen op dan dat ik antwoorden geef. Dat is misschien ook wel de taak van de literatuur.'

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar bestempelt Waterdrinkers roman als 'een panoramisch, meeslepend pan-Europees epos over het conflict in Oekraïne, het huidige Europa en het voorspel tot de ramp met de MH17'. De auteur schildert een portret 'van het zwalkende en verwende Europa' en legt tegelijkertijd 'de dilemma's van deze tijd' bloot. 

In het boek dat vanaf 1 april in de winkel ligt vertelt de schrijver het verhaal van Wessel Stols. Deze 35-jarige reclamemaker verkoopt zijn onderneming om zich te wijden aan zijn oude ambitie: het schrijverschap. Zijn vrouw Friedl hoopt ondertussen maar op één ding: een kind. Ze vertrekken naar het Franse platteland, waar het allemaal moet gebeuren. Maar het schrijven lukt niet. Om inspiratie op te doen reist hij naar Rusland. Ook dat werkt niet. Intussen verliest Stols zijn geld, schrijven wordt weer een luxe. Hij raakt verzeild in een zeer schimmige handel in Sovjet-kunst.

Twaalf jaar later is Wessel Stols Europarlementariër. Op het hoogtepunt van de Maidan-revolutie in de hoofdstad Kiev reist hij af naar Oekraïne. Terwijl zijn nog altijd kinderloze huwelijk voortsuddert, wentelt hij zich in de decadente Oekraïense society. Dan komen de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven. Hij wordt meegezogen in de oorlog in Oost-Oekraïne. Na de ramp met de MH17 probeert hij zich, verteerd door verdriet en worstelend met tal van schuldgevoelens, overeind te houden.

Van Pieter Waterdrinker (1961) verschenen eerder romans als Liebmans Ring, Een Hollandse romance en Lenins balsem. Zijn recente bundel De correspondent behaalde in een jaar tijd tien drukken. Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Epos over Oekraïne verschijnt net voor referendum

 

Gerelateerd

Over

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (1961) is een van de meest energieke schrijvers uit ons taa...

Gesponsorde boeken