Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Even mailen met... Natasza Tardio

door Hebban Crew 2 reacties
Natasza Tardio won vorige maand de debuutprijs van de Jonge Jury. Haar tweede boek, Onzichtbaar, is net verschenen. Reden genoeg om wat vragen op haar af te schieten.

Vertel eens in het kort waarover Onzichtbaar gaat?

NT: Onzichtbaar is het verhaal over Ana wiens leven twee jaar geleden helemaal op zijn kop is gezet, nadat haar vijfjarige broertje Daniel is vermoord. Haar hele leven en dat van haar ouders is hierdoor veranderd. Haar moeder is zwaar depressief en heeft eigenlijk nog maar weinig aandacht voor Ana en haar vader wordt opgeslokt door zijn eigen verdriet en richt zich op zijn werk in plaats van op zijn gezin. Ana heeft echter een talent en dat is schrijven en als er dan ook een hele belangrijke schrijfwedstrijd plaatsvindt, besluit Ana, na wat aanmoediging van haar beste vriendin Roos en haar Nederlandse leraar Rene van Meren, toch mee te doen met het autobiografische verhaal: ‘De dag dat alles anders werd.’ Ze wordt uitgekozen als een van de tien deelnemers en komt steeds verder in de wedstrijd, maar ondertussen gebeuren er ook allemaal hele vervelende en onverklaarbare dingen. Wie zit er achter Ana aan en welke prijs moet ze voor haar deelname aan de schrijfwedstrijd ‘Imagine’ betalen?

Je hebt vorige maand de Jonge Jury Debuutprijs 2014 gewonnen met je eerste jeugdthriller Moordvrienden, naast dat je ook een van de vijf genomineerden was voor de Jonge Juryprijs 2014. Is de lat hoger komen te liggen door het winnen van deze prijs?

NT: Eigenlijk denk ik dat de druk om Onzichtbaar te schrijven, na het succes van Moordvrienden en alle positieve reacties op dit boek, het grootste was. Je hebt je eerste jeugdthriller geschreven en dan verwachten je lezers toch wel iets wat net zo spannend, leuk, bijzonder of interessant is. Ik wilde echter een heel nieuw verhaal schrijven, met elementen die juist weer anders waren dan in Moordvrienden. Daar heb ik wel eens slapeloze nachten van gehad. Vooral de weken voordat Onzichtbaar uitkwam. Stel dat de lezers het toch niet goed vinden, of minder goed dan Moordvrienden. Een probleem dat overigens meer schrijvers hebben ;-). Uiteindelijk viel het reuze mee. De recensies zijn goed en veel belangrijker, de lezers enthousiast.

Wat kunnen de lezers van Onzichtbaar verwachten?

NT: Een spannende jeugdthriller waarin vriendschap, liefde, jaloezie en verlies de hoofdrol spelen. Een verhaal waarin dat wat je verwacht, net even iets anders lijkt te zijn.

Wat maakt een jeugdthriller goed en hoe heb je die eigenschappen in bijvoorbeeld Onzichtbaar verwerkt?

NT: Ik denk dat het bij een jeugdthriller echt belangrijk is dat je de doelgroep voor ogen blijft houden. Je moet hen aanspreken door hun gewoontes te beschrijven, maar ook gedachten, uitdrukkingen en zelfs scheldwoorden. Preutsheid ten aanzien van taalgebruik en gedrag is uit den boze. ;-) Een jeugdthriller werkt niet als je blijft denken als een volwassene, want volwassenen vinden hele andere dingen belangrijk en ook speelt moraal een veel grotere rol bij hen. Voor jongeren ligt de wereld nog open en bestaan er tal van mogelijkheden. Niets is zeker. Dat is overigens ook de reden dat ik gebruik maak van onder andere proeflezers vanaf 12+. Jongeren geven nu eenmaal hele andere informatie dan volwassen proeflezers.

Over een ding zullen we het eens zijn, Social Media speelt tegenwoordig een grote rol in de PR van een auteur en zijn/haar boek. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?

NT: Tja, dat lijkt inderdaad zo te zijn. En daar speelt ook mee dat het tegenwoordig niet alleen meer om het boek of het verhaal gaat, maar ook om de auteur. Deze is op z’n minst net zo belangrijk (geworden). Zelf vind ik dat best lastig. Zelfpromotie voelt toch een beetje vreemd en ongemakkelijk, maar het is een noodzakelijk kwaad waaraan je jezelf als auteur niet meer kunt onttrekken. Aan de andere kant is het wel ontzettend leuk om in direct contact te staan met je lezers en fans en op hen te kunnen reageren. Hun enthousiasme is ontzettend belangrijk voor een auteur en geeft je zelfvertrouwen. Laatst stond ik met Onzichtbaar met een vier sterren recensie in de Telegraaf, dan is het wel heel leuk om te zien dat op Twitter en Facebook dit al wordt gepost en verspreidt, terwijl je zelf nog niet eens op de hoogte bent.

Na het winnen van de Jonge Jury Debuutprijs en het uitkomen van Onzichtbaar zul je het wel druk hebben, oftewel waar vinden we Natasza Tardio de komende maanden?

NT: In de maanden mei en juni zullen er veel promotieactiviteiten plaatsvinden. Deze worden via de Kluitman website of via Social Media gecommuniceerd. Zo zal er in de Maand van het Spannende Boek nog een boekpresentatie plaatsvinden en zullen er zeker nog een aantal (live)interviews of lezingen op scholen, in bibliotheken of in boekhandels de revue passeren. Ik zou zeggen, hou het in de gaten. ;-)

Heb jij nog een vraag voor onze lezers? Zij kunnen onder dit artikel daarop reageren.

NT: Wat vinden jullie belangrijk aan een jeugdthriller? Wat kan wel en wat kan niet? En waar moeten personages aan voldoen? En wat misschien ook wel een leuke vraag is voor lezers die bekend zijn met mijn jeugdthrillers: ‘Wat zouden jullie in mijn volgende thriller willen lezen?’Over de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Even mailen met... Natasza Tardio

 

Gerelateerd

Over

Natasza Tardio

Natasza Tardio

Natasza Tardio debuteerde in 2012 als Young Adult schrijver met de jeugdthriller...